Prečo majú dnešné deti problémy so sústredením? 6 tipov, ako to môžete zlepšiť

Dieťa sa bez našej pomoci a vedenia len ťažko dokáže brániť priveľkému množstvu podnetov, ktoré na neho denne číhajú. Problémy so sústredením sú prirodzeným následkom.
Dieťa sa bez našej pomoci a vedenia len ťažko dokáže brániť priveľkému množstvu podnetov, ktoré na neho denne číhajú. Problémy so sústredením sú prirodzeným následkom. / Foto: Bigstock

Technológie, internet a svet oslavujúci produktivitu dnes kladú na ľudský mozog mimoriadne požiadavky. Pre prostredie, v ktorom vyrastajú dnešné deti, sa stal multitasking úplne prirodzený. Ako vplýva takýto životný štýl na detské sústredenie a ako ho môžeme zlepšiť?

 

Prostredie má mimoriadny vplyv na funkciu nášho mozgu. To, ako bude fungovať, záleží od toho, v čom ho podporujeme. Vizuálne stimuly v online prostredí či v televízii, ktoré sa často menia, detskú pozornosť pravidelne oslabujú. Vo svete internetu, technológií, hyperlinkov, notifikácii a sociálnych sietí už pre pozornosť a predstavivosť neostáva miesto. Deti majú prístup k nekonečnému množstvu informácii a pri akejkoľvek aktivite sú neustále vyrušované. Zápasia s dokončovaním úloh a podávaním svojich najlepších možných výkonov.

 

Doktorka Judy Willis tvrdí, že multitasking je škodlivý a deti sa mylne domnievajú, že dokážu spraviť v krátkom čase viac. Príprava domácej úlohy, počúvanie hudby a zároveň odpisovanie na správy kamarátov, však v skutočnosti nie je také efektívne riešenie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. V článku pre Psychology Today napísala: „Čo sa môže zdať ako stíhanie dvoch vecí v rovnakom čase, je v skutočnosti len posúvanie spracovania informácií z jednej siete neurónov do druhej. Každé takéto preskočenie však predstavuje stratu času, vyžaduje úsilie a najmä extra energiu. Multitasking tak nemrhá len naším časom, ale navyše odčerpáva pre mozog kritické zdroje kyslíka a glukózy. V konečnom dôsledku teda menej spravíte a menej si zapamätáte.“

 

Technológie pri učení rozptyľujú

Vedci z Univerzity Cornell vytvorili experiment, v ktorom rozdelili študentov na dve skupiny. Jedna skupina mohla byť online počas hodiny, druhá to mala naopak zakázané. Študenti, ktorí mohli byť neobmedzene online, si na internete vyhľadávali študijné materiály. Zároveň si však skontrolovali e-mail, zbehli na sociálne siete, vymenili niekoľko správ, pozreli videá… Ukázalo sa, že študenti v skupine bez internetu dokázali učivo lepšie pochopiť a zapamätať si ho. Iné štúdie prišli s podobnými výsledkami. Rozptyľovanie narúša formovanie myšlienok a spomienok.

 

A čo si o technológiách a detskej pozornosti myslia učitelia? Výskumné stredisko Pew spravilo prieskum medzi 2500 učiteľmi v USA, až 87 % z nich verí, že technológie vychovávajú generáciu nesústredených detí, ktoré sa nechajú ľahko rozptýliť. 64 % učiteľov si tiež myslí, že technológie žiakov skôr vyrušujú, než im pomáhajú v rámci vzdelávania. S podobnými výsledkami prišla aj štúdia od Common Sense Media. Tá však spomína aj benefity, a to najmä schopnosť lepšie a rýchlejšie vyhľadávať informácie.

 

Viac článkov o zodpovednom používaní technológií nájdete aj TU:

Deti a technológie: ESET Parental Control

 

Ako zlepšiť sústredenie detí?

Svet plný technológií prináša výzvy, rodičia však dokážu deťom pomôcť aj so zlepšovaním sústredenia sa na jednu úlohu či osobu. Ideálne je na tom pracovať už s najmenšími deťmi a osvojiť si pravidlá, ktoré tomu napomáhajú. Ako im môžete pomôcť so sústredením a efektívnym dokončovaním úloh?

 

1. Chcete pozornosť? Dajte pozornosť!

Deti sa učia v najväčšej miere napodobňovaním svojich rodičov. Ak sa vyhýbate svojim povinnostiam sledovaním televízie alebo četovaním s kamarátkami, popri rozhovore s dieťaťom pozeráte do mobilu alebo sa snažíte robiť 10 vecí naraz, len ťažko môžete očakávať sústredené dieťa. Vy ste najväčším vzorom pre svoje deti a ony s radosťou nasajú všetky vaše dobré návyky, ale i zlozvyky ako špongie. Venujte deťom čas, neprerušovanú pozornosť a budete k vášmu cieľu o krok bližšie.

 

2. Počas učenia internet blokujte

Úlohy sa jednoducho musia plniť, či sa nám to páči alebo nie. A vyžadujú si plné detské sústredenie. Internet je pre deti veľkým pokušením, ktoré nedokážu ovládať. Blokujte preto deťom prístup k internetu počas písania domácich úloh a učenia. Môžete to urobiť odobratím mobilu, pokiaľ ste v tej chvíli práve s dieťaťom doma, alebo jednoducho využiť šikovnú aplikáciu ESET Parental Control, ktorá dieťaťu zablokuje prístup k akýmkoľvek hrám či sociálnym sieťam počas učenia za vás. Toto dokážete urobiť pevným nastavením času v kalendári aplikácie, kedy dieťa každý deň nebude môcť používať na svojom zariadení v dohodnutom čase aplikácie a webové stránky. Toto nastavenie môžete kedykoľvek zmeniť aj na diaľku, priamo z vašej práce.

 

 

3. Ticho nepodceňujte

Trvajte na tom, aby dieťa nepočúvalo počas učenia hudbu a nemalo zapnutý televízor. Aj to narúša jeho plnú pozornosť. Dieťa potrebuje ticho a čas, aby dokázalo zvládať efektívne úlohy, ktoré potrebuje dokončiť.

 

4. Limitujte množstvo času s technológiami

Odborníci sa zhodujú v tom, že neprimerané množstvo času stráveného denne s technológiami, môže tiež negatívne ovplyvniť pozornosť detí. Obzvlášť zásadoví by sme mali byť u menších detí. Dôležité je preto vyhnúť sa v priebehu dňa prestimulovaniu dieťaťa digitálnym obsahom. Určite si denný limit, koľko sa vaše deti môžu hrať na tablete alebo mobile, a neprekračujte ho. Pre menších školákov by to nemalo byť viac ako 1,5 hodiny denne. Ak chcete tieto svoje ciele poctivo dodržať, môžete na to bez akéhokoľvek trápenia využiť aplikáciu ESET Parental Control. Po uplynutí denného časového limitu dieťaťu plochu obrazovky tabletu či mobilu automaticky uzamkne. Dieťa sa bude môcť hrať a prezerať si webové stránky až na druhý deň.

 

Foto: Zuzana Gránska

 

5. Nezabúdajte na oddych a zdravú výživu

Rešpektujte, že dieťa je po škole väčšinou unavené a potrebuje trochu oddychu. Ak od dieťaťa požadujete vykonanie nejakej úlohy a plnú pozornosť, pomôže oddych a zdravý snack, ktorý mu dodá energiu. Vyhýbajte sa mastným jedlám a sladkostiam.

 

6. Rozdeľte veľké úlohy na menšie

Ani dospelým sa väčšinou nechce do veľkých úloh, keď si predstavia, čo ich čaká. Deti v tomto nie sú výnimkou. Skúste každú väčšiu úlohu rozdeliť do menších, takéto sústa už nebudú vyzerať hrozivo. Ak navyše zapojíte do procesu aj hru a kreativitu, je oveľa väčšia šanca, že vaše dieťa bude plniť úlohy sústredene a ešte aj s radosťou. Takúto zručnosť neskôr využije počas celého života.

Zdieľať na facebooku