Knihy pre deti: O malej Aničke (Inger Sandberg a Lasse Sandberg)

Kniha O malej Aničke od manželov Sangergovcov je veľmi stará kniha, no určite si zaslúži vašu pozornosť aj dnes.
Kniha O malej Aničke od manželov Sangergovcov je veľmi stará kniha, no určite si zaslúži vašu pozornosť aj dnes. / Foto: Alžbeta uríková

Nenápadná knižočka robí radosť deťom už od 60. rokov. Sériu kníh o malej Aničke vymysleli manželia Inger a Lasse Sandbergoví. V ich rodnom Švédsku dostali za svoju tvorbu niekoľko významných ocenení (napríklad aj Cenu Astrid Lindgrenovej). Na Slovensko sa prvý preklad dostal už v roku 1988. V druhom, obnovenom vydaní ju ponúka vydavateľstvo Buvik. Rozhodne si však zaslúži vašu pozornosť aj dnes.

 

Kniha O malej Aničke obsahuje dva príbehy. Prvý, Kde sú Aničkine veci, poteší každé dieťa vo veku od 18 mesiacov do 3 rokov. Je celkom priamočiary, Anička nám postupne predstaví svoje obľúbené veci a miesto kam patria. Keď už sme sa so všetkým pekne zoznámili, vymyslí si Anička hru a všetky veci poprekladá. A tu začne zábava pre malého čitateľa. Práve sa totiž naučil sebaisto pohybovať a orientovať vo svojom najbližšom okolí, preto mu Aničkina hra príde náramne smiešna. Veď kto kedy videl hrnček na vešiaku, kvetináč vo vrecku alebo nočník na okne!

 

Foto: Alžbeta Uríková

 

Text je veľmi interaktívny. Je vo forme akéhosi dialógu, ktorý vedie čítajúci rodič so svojim drobcom. "Anička má hrnček. Ale kde? Aničkin hrnček stojí... (treba otočiť stránku) ...na stole." A o pár strán ďalej: "Kde je teraz Aničkin hrnček? Šups! - už visí na vešiaku." Celý scenár sa niekoľkokrát opakuje, čo pomáha pri rozvoji reči. Po prvom prečítaní vám už bude dieťatko s nadšením dopĺňať vety.

 

Druhý príbeh si prečítate otočením knihy. Takéto riešenie vydavateľa sa mi najskôr zdalo zvláštne, no u detí sa stretlo so záujmom. Kniha, ktorá má dva začiatky? Táto Anička je teda výmyselníčka!

 

Foto: Alžbeta Uríková

 

Aničkin vianočný darček sa stratí pri rozbaľovaní. Ujo Dlháň jej ho pomôže nájsť. Postupným pridávaním vlastností ("Môj vianočný darček je čierny a mäkučký a maličký"), sa vám podarí odhaliť, čo to vlastne spod baliaceho papiera zmizlo.

Znovu nádherná práca s textom. Jednoduchý, no nie triviálny, dej ponúka nielen pohľad cez čarovné sklíčko do svetov plných fantázie. Dieťatko sa tu dozvie, že niektoré veci majú spoločné vlastnosti. Ale ak hľadáme jednu konkrétnu, je lepšie opísať ju podrobnejšie.

 

Ilustrácie sú tiež perfektné pre deti od 1 roka. Strohé, v príjemných farbách, bez zbytočného pozadia. To umožní dieťaťu sústrediť sa a vnímať podstatné veci (medvedíka na stoličke, kvetinu v okne) a lepšie si ich pamätať.

 

Foto: Alžbeta Uríková

 

Pokiaľ tento malý poklad máte odložený ešte z vášho detstva, máte šťastie. Pôvodné vydanie totiž obsahuje ešte tretí príbeh, Anička sa hrá s loptami. Ten sa už do nového nedostal. Skúste pohľadať v knižnici alebo antikvariátoch. Ak nenájde, nevadí. O malej Aničke je skvelá kniha, ktorú sa doma určite oplatí mať už len pre tieto dva príbehy.

 

Túto krásnu knihu o malej Aničke si môžete zakúpiť v kníhkupectve Martinus aj priamo TU.


 

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi, Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku