Truhličkové knižky pre deti

Ideálnym spojením knihy a hračky sú truhličkové knižky.
Ideálnym spojením knihy a hračky sú truhličkové knižky. / Foto: Shutterstock

Ako dieťa rastie, učí sa spoznávať knihy a hlavne zaobchádzať s nimi - od gumových ožužlávacích, cez textilné, ktoré krásne šuštia až po ozajstné prvé leporelá. Môžete si samozrejme spolu čítať aj z knihy s normálnymi stránkami, ale na prvú samostatnú manipuláciu je predsa len lepšie niečo pevnejšie.

 

Ideálnym spojením knihy a hračky sú truhličkové knižky. Čo je to? Predsa kniha, ktorá má v sebe priehradky a v nich niekoľko miniknižočiek. Tie sú veľmi robustné, majú iba pár strán a svojim tvarom pripomínajú kocky. Na rozdiel od omývateľných a látkových kníh je tento formát už viac kniha ako hračka. Ale dieťa sa s nimi dokáže stále dobre pohrať. Preto ho budú baviť  oveľa dlhšie ako by ste čakali. Sú teda perfektné pre deti od 9. mesiaca až po 3 roky.

 

Popri tom ako si budete spolu pozerať obrázky a čítať sa dieťatko s radosťou môže venovať vyberaniu a vkladaniu knižočiek do priehradiek alebo stavaniu knižnej veže. Pre ich malý formát a zaoblené rohy v nich ľahko listuje. Hrubé stránky z tvrdého kartónu prežijú aj prípadné ochutnávanie. Do skúmania tak môže zapojiť všetky zmysly a len tak mimochodom trénovať jemnú aj hrubú motoriku.

 

Na trhu ich nájdete hneď niekoľko, viac alebo menej vydarených.


Pre najmenšie detičky je skvelá Moja prvá knižnička - Zvieratká (Svojtka, 2015). Táto sada šiestich malých leporel je okrem hore vymenovaného aj krásne ilustrovaná. Obrázky angličanky Vicky Barkerovej sú jednoduché, príjemne farebné, ľahko zrozumiteľné. Sú preto vhodné už pred 1. rokom, keď sa začína budovať pasívna slovná zásoba.

Knižočky sú rozdelené podľa toho, kde zvieratká žijú - na statku, v zoo alebo mori. Spolu šesťdesiat zvieratiek. Nájdete tu tie bežné, ale aj menej známe ako lienku, dážďovku alebo pavúčika.

 

 

Knižku Moja prvá knižnička - Zvieratká môžete vašim deťom zakúpiť aj v online v kníhkupectve TU.

 

Pre staršie deti medzi 1. a 2. rokom, ktoré už rozprávajú, je krásnou voľbou Truhlička na prvé slovíčka (Cpress, 2012). Amanda Gulliver ju vybavila jemnými ilustráciami, ktoré oslovia nielen deti ale aj vás. Nájdete v nej rôzne témy ako počasie, čísla, protiklady alebo farby. Alebo skúste Prvé slovíčka (Svojtka,2014), ktoré majú trochu jednoduchšie kresby.

 

Knižku Truhlička na prvé slovíčka (česky) môžete vašim deťom zakúpiť aj v online v kníhkupectve TU a radosť z knihy Prvé slovíčka si môžete urobiť aj TU.

 

Truhlička plná povolaní (Cpress, 2012) patrí medzi moje najobľúbenejšie. Je to totiž jedna z mála kníh o povolaniach, ktorá je určená pre najmenšie deti. Každá knižočka obsahuje kratučký príbeh. Predstaví sa vám pätnásť ľudí, s ktorými sa deti môžu bežne stretnúť. Jedinou nevýhodou je, že v slovenčine je už takmer vypredaná. Kniha je ale primárne určená na predčítavanie, pokojne teda skúste českú verziu a prekladajte.

 

 

 

Krásnu knihu Truhlička plná povolaní (česky) nájdete pre vaše deti online aj TU.

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi, Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku