Portál Bezpečne na nete s odborníkmi vzdeláva rodičov i deti o hrozbách internetu

Obsah portálu Bezpečne na nete tvoria odborníci.
Obsah portálu Bezpečne na nete tvoria odborníci. / Zdroj: Bezpečne na nete

Deti sú často pri používaní technológií zdatnejšie ako ich rodičia. Ale rozumejú lepšie aj pravidlám na internete a obsahu, s ktorým sa online stretávajú? S tým asi väčšina z nás súhlasiť nebude. Deti sú vystavené mnohým hrozbám a ako zodpovední rodičia by sme mali mať dostatok kvalitných informácií, aby sme ich dokázali chrániť. Portál Bezpečne na nete v tom rodičom pomáha už takmer rok.

 

Portál Bezpečne na nete, za ktorým stojí technologická spoločnosť ESET, sprevádza ľudí kvalitnými a užitočnými informáciami zo sveta technológií. Keďže vývoj technológií ide vpred nesmierne rýchlo, je dôležité, aby aj rodičia držali krok s tým, čo sa deje v digitálnom svete, kde ich deti trávia čoraz viac času. Aj preto je významná časť portálu venovaná špeciálne technológiám v rodine a výchove detí.

 

Náročné témy približujú dospelým i deťom

Odborníci vyberajú na portál témy, ktoré predstavujú pre dnešných rodičov najväčšie výzvy. Nájdu tu odpovede na rôzne nezodpovedané otázky o digitálnom živote detí, napríklad či sa u dieťaťa nerozvíja závislosť na internete, koľko času môže dieťa tráviť pred obrazovkou, ako ochrániť dieťa pred online predátormi alebo či dieťa nie je obeťou kyberšikany.

 

Veľká časť portálu je venovaná aj problematike kybernetickej bezpečnosti. V nej je spoločnosť ESET svetovým lídrom, a preto sa rozhodli využiť svoju autoritu a skúsenosti pre zvyšovanie povedomia v tejto oblasti. Prieskumy opakovane ukazujú, že ľudia o tejto téme stále nevedia veľa, hoci sa ich denne dotýka. Ak patríte medzi tých, ktorí majú zmätok vo významoch pojmov ako malvér, phisihing alebo cloud, poteší vás kybernetický slovník pojmov, ktorý si odborníci pripravili pre čitateľov. Nájdete tu databázu pojmov, s ktorými sa už bežne stretnete v médiách, no ich význam mnohým stále nie je jasný.

 

Kybernetický slovník pojmov / Zdroj: Bezpečne na nete

 

Experti pokrývajú témy na portáli postupne. Každý mesiac upriamujú pozornosť na jednu tému. September bol napríklad venovaný technológiám v rodine, november bezpečnosti na internete a nastavovaniu hesiel.

 

Články, podcasty aj videá

Každú problematiku tvorcovia pokrývajú rôznymi obsahovými formátmi, aby náročné témy čo najlepšie priblížili čitateľom zrozumiteľným jazykom. Pripravujú články, videá alebo podcasty, aby čitateľov čo najlepšie danou témou previedli a odhalili ju z rôznych uhlov pohľadu. Napríklad k téme kyberšikany tu nájdete až päť výstupov - interview so slovenskou psychologičkou Jaroslavou Tomkovou, animované videá zamerané na mladšie i staršie deti a vlog s radami zahraničného experta Jakea Moora.

 

Na portáli nájdete spracovanú aj tému kyberšikany. / Zdroj: Bezepečne na nete

 

Obľúbené sa stali aj technologické podcasty Klik špeciál, ktoré vznikajú raz do mesiaca v spolupráci s denníkom SME. Ako ukážku si môžete vypočuť diel určený pre rodičov - Ako ochrániť deti na internete? Rady od psychologičky.

 

 

Na portáli Bezpečne na nete jeho tvorcovia nezabudli ani na deti. Malým školákom približujú vybrané témy cez krátke edukačné videá pod názvom Animália. Ide o animovaný seriál o zvieracej galaxii Animália, ktorý interaktívnym spôsobom učí mladšie deti o bezpečnosti na internete.

Animália je zvieracia galaxia so siedmimi planétami. Na nich žijú zvieratá rôzneho druhu, ktoré sa každý deň stretávajú s rôznymi nástrahami digitálneho sveta. V každej epizóde sprievodca planétami Aster prevedie používateľov konkrétnou bezpečnou planétou z galaxie. V závere majú deti jedinečnú možnosť rozhodnúť o tom, ako príbeh dopadne.

 

 

Dobrý tip

Neustále vzdelávanie sa stalo nevyhnutnosťou už aj v oblasti technológií. Ak by ste radi zostali informovaní o najnovších správach, praktických radách alebo tipoch, môžete sa prihlásiť na portáli Bezpečne na nete na odber newslettra. Každý mesiac dostanete do pošty najnovší obsah, ktorý pribudol na portáli.


Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou ESET.

Zdieľať na facebooku