Fenomény sveta Peniaze učia deti rozumieť peniazom, a pritom súťažia o atraktívne ceny

Fenomény sveta Peniaze rozvíjajú u detí na druhom stupni ZŠ a osemročných gymnáziách finančnú gramotnosť.
Fenomény sveta Peniaze rozvíjajú u detí na druhom stupni ZŠ a osemročných gymnáziách finančnú gramotnosť. / Zdroj: EDULAB

Prečo vznikli peniaze? Na čo sú nám banky? A prečo vznikajú hospodárske krízy? To sú otázky, na ktoré by mali poznať odpovede všetky deti. Tie pritom nemusia dostať len v škole. Projekt Expedícia Fenomény sveta Peniaze teraz atraktívnou formou učí školákov o peniazoch aj online. Za svoje vedomosti navyše môžu získať atraktívne ceny a finančný grant pre svoju školu.

 

Deti sa môžu vzdelávať hravou formou aj doma

Rozumieť peniazom sa deti učia aj v škole už roky, no ukazuje sa, že to nie je efektívne. Finančná gramotnosť je už dlhodobo u našich žiakov podľa medzinárodných testovaní podpriemerná. Pritom ide o dôležitú každodennú súčasť nášho života, bez ktorej sa v dospelosti nezaobídeme, nech si vyberieme akékoľvek povolanie. Vďaka peniazom dokážeme uspokojiť mnoho našich potrieb a sú predpokladom, aby sme viedli spokojný život. Kto rozumie peniazom, býva v živote úspešný, lebo dokáže robiť správne rozhodnutia. Aj preto vznikol v spolupráci so skúsenými učiteľmi inovatívny projekt Fenomény sveta Peniaze určený pre 2. stupeň základných škôl, ktorý má za cieľ podporiť výučbu finančnej gramotnosti priamo v školách a zlepšiť porozumenie slovenských detí financiám.

 

V marci sa projekt neziskovej organizácie EDULAB a spoločnosti Agemsoft dostal vďaka finančnej podpore generálneho partnera Tatra banka zdarma do 100 škôl, no keďže koronakríza výrazne zasiahla aj do vzdelávania detí a preniesla ho hlavne na obrazovky počítačov, aj Fenomény sveta Peniaze sa nateraz preniesli z tried do virtuálneho priestoru. Dnes sú dostupné online zadarmo pre všetky deti a umožňujú im vzdelávať sa pomocou vedomostnej súťaže.

 

Keď učenie deti baví

Deti trávia čoraz viac času na internete a množstvo obsahu, s ktorým sa stretávajú je obrovské. Zaujať ich v mori videí a videohier preto nie je jednoduché. Očakávajú kvalitnú grafiku či tváre influencerov, ktorí sú im blízki. Aj na to vzdelávací projekt Fenomény sveta Peniaze myslel a ponúka deťom vzdelávací obsah, ktorý reflektuje najmodernejšie trendy. Nosnú časť projektu predstavujú videá z dielne britskej televízie BBC, doplnené o interaktívne cvičenia a zábavné aktivity. Vzdelávaním deti sprevádza obľúbený slovenský youtuber Bača. Deti sa vďaka projektu finančnej gramotnosti učia nové informácie v súvislostiach a rozvíjajú si kľúčové kompetencie ako kritické myslenie, tímovú spoluprácu, čítanie s porozumením alebo matematické myslenie.

 

 

Súťaž s atraktívnymi cenami pre deti aj granty pre školy

V termíne od 21. mája do 25. júna sa deti vo veku 10 – 15 rokov môžu zapojiť do 10 vedomostných kvízov o peniazoch a vyhrať lákavé ceny. Získať môžu napríklad mobilný telefón, smart hodinky alebo notebook. Ich úlohou je sledovať vzdelávacie videá a následne zbierať body vo vedomostných kvízoch.

 

Odmenené budú za aktivitu svojich žiakov aj školy, ktoré sa zapoja do súťaže. Tatra banka, generálny partner projektu Fenomény sveta, vyčlenila celkovo 35 000 eur na granty pre školy. Do súťaže sa môžu zapojiť všetci žiaci úplne bezplatne. Jedinou podmienkou je mať vytvorený účet na vzdelávacom portáli www.fenomenysveta.sk. Škola, ktorej žiakom sa počas celého trvania súťaže podarí nazbierať najviac bodov získa hlavnú cenu - finančný grant vo výške 10 000 eur. Rozdelené granty môžu školy následne použiť na zlepšenie vzdelávania svojich žiakov.

 

 

Ako súťažiť?

Na portáli www.fenomenysveta.sk si musí dieťa vytvoriť účet, kde zaznačí, do ktorej školy chodí. Následne sleduje videá BBC, ktoré ho naučia všetko o význame peňazí, finančných inštitúciách, fungovaní trhu či spravovaní vlastných financií. Následne vyplní vedomostný kvíz a zbiera tak body pre seba aj pre svoju školu.

 

Chcete, aby boli vaše deti v dospelosti úspešné? Motivujte ich, aby sa o peniazoch naučili viac!

Do súťaže, ktorú finančne podporuje Tatra banka, sa môžu zapojiť do 25. júna 2020 na www.fenomenysveta.sk/expedície.

 


Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Tatra banka.
Čítajte viac o téme: Súťaž, Granty, Finančná gramotnosť
Zdieľať na facebooku