Aj na internete sa deje veľa dobra. Stačí ho deťom ukázať

Detský čin roka 2020 opäť zviditeľní inšpiratívne skutky detí a mladých ľudí.
Detský čin roka 2020 opäť zviditeľní inšpiratívne skutky detí a mladých ľudí. / Foto: Bigstock

Virtuálny svet nemožno celkom oddeliť od toho skutočného. Byť človekom s veľkým srdcom môže byť každý z nás aj na internete. A inšpirovať by sme k tomu mali aj deti.

 

Stalo sa to pred tromi rokmi, keď si 13-ročný Šimon z Bardejova na internete prečítal slová, ktoré ho vydesili. Jeho 16-ročná facebooková kamarátka si plánovala vziať život. Šimon ju nepoznal dobre, len si nezáväzne písali cez sociálnu sieť a postupne sa spoznávali. Bola z iného mesta, a hoci sa nikdy osobne nestretli, z online komunikácie vycítil, že má problémy. V momente, keď sa s ním jedného dňa rozlúčila a prestala komunikovať Šimon pochopil, že je zle. Našťastie, nespanikáril. Zalarmoval ministerstvo vnútra a ďalšie záchranné zložky cez ich fan page na Facebooku. Dievča zachránili v poslednej chvíli, keď chcela skočiť z mosta. Následne bola hospitalizovaná a liečená. Tento obdivuhodný Šimonov skutok sa dostal do pozornosti mnohým ľuďom aj vďaka projektu Detský čin roka. Jeho záujem o druhých a rozvaha pomohli zabrániť skutočnej tragédii.

 

Deti trávia stále viac času online

Psychologička Mária Tóthová Šimčáková z projektu Deti na nete hovorí, že dnešné deti trápia rôzne problémy. V našich očiach môžu byť zanedbateľné, ale pre niektoré z nich sa môžu javiť ako neprekonateľné, podobne ako v prípade Šimonovej kamarátky.

„Niektoré deti sú odolnejšie a popasujú sa s problémami ľahko, iné na to potrebujú cudziu pomoc, inak si neporadia,“ upozorňuje psychologička. Najčastejšie deti a mladých ľudí trápia problémy s priateľmi, nezhody s rodičmi, ale aj osamelosť. Psychologička dopĺňa, že dnes je na deti vyvíjaný obrovský tlak, aby podávali výkon v škole, na krúžkoch, ale aj medzi kamarátmi. A keď zlyhávajú, majú obavy o tom s niekým hovoriť. Problém je, že mnohé deti sa automaticky uzatvárajú do online sveta, lebo nechcú rodičov zaťažovať či sklamať, a tak hľadajú pomoc vo virtuálnom svete. Nie vždy sa to ale končí šťastne aj kvôli ľudskej ľahostajnosti. Internet otvára ľuďom nekonečné možnosti. Tak ako sa v tomto priestore môžu stretnúť s pochopením, ktoré nenašli v reálnom svete, môžu tu zažiť ďalšie sklamania či ublíženia. „Je dnes bežné, že deti sa stretnú na internete so šikanou, obťažovaním, ohováraním či nenávistnými rečami,“ opisuje psychologička, ktorá sa roky venuje problematike detí a internetu. „Deti sú ale múdre a veľmi vnímavé. Často rozumejú, keď sa deje vo virtutálnom priestore niečo zlé. Je dôležité učiť ich, aby sa takémuto správaniu na internete neprizerali, ale pomáhali vytvárať z online sveta pozitívny priestor,“ upozorňuje.

 

Láskavý všade, aj na internete

„Je dôležité, aby boli deti čoraz pozornejšie aj voči dianiu vo virtuálnych skupinách, na sociálnych sieťach a celkovo na internete,“ dodáva Saša Broadhurst-Petrovická, spoluzakladeľka projektu Detský čin roka. Myslí si, že konať dobro dokážu deti úžasným spôsobom a aj internet im v tomto smere ponúka obrovské možnosti. Stačí ich v tom podporovať a pravidelne inšpirovať. Detský čin roka je ako reťazenie dobra, tisíce deti sa navzájom motivujú. A nejde pritom len o veľké skutky ako záchrana ľudského života, ale aj o inšpiráciu k drobným pozitívnym každodenným činom, ktoré môžu robiť kedykoľvek a kdekoľvek. „Možno si deti neuvedomujú, že aj obyčajný lajk, verejná pochvala či poďakovanie priateľovi na internete môže úplne zmeniť jeho deň alebo aj život a dať mu najavo, že je pre niekoho dôležitý. To sú veci, na ktoré by sme mali deti upozorňovať a napomáhať im vytvárať z priestoru, kde trávia čoraz viac času pozitívne miesto,“ myslí si.

 

Vyzdvihnime spoločne dobré skutky

Dobro sa šíri po celom Slovensku už dvadsať rokov aj vďaka projektu Detský čin roka. Organizátori ho doteraz pripravovali v siedmych kategóriách. V jubilejný dvadsiaty ročník k nim pribudla špeciálna kategória pre dobrý skutok v online svete – Dobrý čin na nete.  

 

 „Dnešné deti vyrastajú od malička v digitálnom svete a pripojenie na internet je pre nich samozrejmosťou. Zároveň sú však často v online svete zraniteľné a vystavené mnohým nástrahám, ktoré internet prináša. Uvedomujeme si, ako veľmi je dôležité, aby deti mali schopnosť samostatne pracovať s internetom bezpečne a zodpovedne, aby si dokázali uvedomiť riziká, identifikovať nebezpečenstvá a poznali nástroje na ich limitovanie, ale aj to, aby začali samy aktívne pracovať na tom, aby bol internet lepším miestom na trávenie voľného času. Veľmi sa teším, že sme naše dlhoročné partnerstvo s projektom Detský čin roka v tomto ročníku prepojili s takto dôležitou témou v podobe novej kategórie. Spoločne tak deti motivujeme, aby nám ukázali aj pozitíva využívania internetu a najmä ich dobré skutky, o ktorých je potrebné hovoriť. Je úžasné, že sú ich schopné práve deti,“ hovorí Andrea Ungvӧlgyi, manažérka Nadácie Orange, ktorá je strategickým partnerom projektu.

 

Aj tento rok organizátori očakávajú, že im deti, rodičia či učitelia napíšu o mnohých dobrých skutkoch detí hodných ocenenia. „Na jeseň následne zašleme do 2200 škôl pedagogický materiál s vybranými 40 skutočnými príbehmi o dobrých skutkoch. Deti a pedagógovia budú pracovať s týmto materiálom na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka či v školskom klube, budú čítať príbehy a rozprávať sa o hodnotách, ktoré príbehy prinášajú,“ približuje Saša Broadhurst-Petrovická. Od vzniku projektu sa do neho zapojilo už viac ako 1 600 000 detí z celého Slovenska a tento rok ich počet opäť narastie.

 

Ako je možné príbeh prihlásiť?

  • Pisatelia môžu zaradiť dobré skutky do niektorej z ôsmich kategórii:  Záchrana života, Pomoc v rodine, Pomoc rovesníkom, Pomoc ľuďom, Pomoc prírode, Dobrý nápad a Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin a novej kategórie – Dobrý čin na nete.
  • Deti môžu napísať o svojich dobrých skutkoch, za ktoré sú považované nielen veľké činy ako záchrana života, ale i každodenné drobné skutky vykonané s dobrým úmyslom pomôcť, potešiť, prekvapiť, podporiť.
  • Písať môžu i o činoch svojich kamarátov, ktoré si všimli a myslia si, že by mali byť ocenené.
  • Dôležité sú aj kolektívne dobré skutky, na ktorých sa deti spoločne dohodnú a zrealizujú.
  • Dobré skutky detí do 16 rokov môžu prihlásiť aj rodičia, pedagógovia a ostatní dospelí.
     

Správu o dobrých skutkoch detí je možné zasielať do 30. júna 2020 poštou na adresu: OZ Detský čin roka, Ševčenkova 21, 851 01 Bratislava alebo prostredníctvom webstránky www.detskycin.sk

 


Článok vznikol v spolupráci s OZ Detský čin roka.
Zdieľať na facebooku