Deti dnes trávia vonku menej času ako väzni, zistila rozsiahla anketa

Deti dnes trávia vonku menej času ako väzni, zistila rozsiahla anketa, ktorá zozbierala dáta z 10 krajín sveta.
Deti dnes trávia vonku menej času ako väzni, zistila rozsiahla anketa, ktorá zozbierala dáta z 10 krajín sveta. / Foto: Bigstock

Zatiaľ čo väzni vo väznici s najvyšším stupňom stráženia v USA majú zaručené, že budú vonku 2 hodiny denne, polovica detí na celom svete trávi vonku menej ako 1 hodinu, uviedol portál TreeHugger.com.

 

Anketa realizovaná na vzorke 12 000 rodičov v 10 krajinách zistila, že deti trávia vonku neprimerane málo času pre svoj zdravý vývin. Napríklad vo Veľkej Británii tretina detí vo veku 5 až 12 rokov trávi vonku menej ako 30 minút denne.

Paradoxné je, že väzni s najvyšším stupňom stráženia bývajú vonku najmenej 2 hodiny. Nový krátky film o ich živote odhaľuje, aké je pre väzňov dôležité, aby denne trávili čas vonku. Podľa niektorých je to najdôležitejšia čas ich dňa. Je to pre nich príležitosť „vziať všetku svoju frustráciu a problémy a jednoducho ich nechať vonku. To udržuje moju myseľ v poriadku a moje telo silné, “ hovorí jeden z väzňov. No na deti v tomto smere nemyslíme a umožňujeme im, aby trávili prinajmenšom dva krát viac času na tabletoch alebo počítačoch namiesto toho, že by boli vonku.

Keď sa väzňov spýtali, čo by sa stalo, ak by boli vonku menej, ich odpovede boli jednoznačné:

„Myslím si, že by tu bolo viac hnevu. Bolo by to utrpenie,“ myslí si jeden z väzňov. Z pohľadu dozorcu by to bola „potenciálna katastrofa.“

Šokujúcim zistením pre väzňov bolo, že v dnešnej dobe niekto býva vonku ešte menej ako oni. DETI.

 

© kampaň Dirt is Good

 

Anketu i vznik filmu sponzorovala spoločnosť Unilever, ktorá v rámci svojej novej kampane Špina je dobrá – Osloboďte deti, chcela upozorniť na to, že deti dnes netrávia toľko času na vzduchu ako potrebujú pre svoj zdravý vývin. Táto kampaň je vedená uznávaným odborníkom v oblasti školstva a vývinu detí Kenom Robinsonom a Stuartom Brownom vedúcim Národného inštitútu hry.

Rodičia môžu podporiť zmenu šírením tohto pohľadu na detskú hru a zapísať svoju školu 17. júna na Deň prázdnej triedy, kedy deti strávia so svojou triedou vonku najmenej jednu vyučovaciu hodinu.

 

 

Čas trávený vonku by mal byť "právom" každého dieťaťa a nemal by byť obmedzený tým, či si rodičia nájdu alebo nenájdu čas ísť s dieťaťom von. Škola a vláda by mala zabezpečiť, aby sa tak dialo, aby sa deti vyvíjali správne a predchádzalo sa konfliktom a nešťastiam v školách alebo podpore rozvoja psychických porúch. Možno bolo porovnanie s väzňami priveľmi zvláštne, no ide o to, aby si ľudia čo najsilnejšie uvedomili, ako málo dnes deti trávia čas vonku.

Čítajte viac o téme: Hry pre deti, Príroda
Zdieľať na facebooku