Vedci tvrdia, že rýchle čítanie jednoducho nefunguje

  Foto: Bigstock

Taký bežný vysokoškolsky vzdelaný človek prečíta okolo 200 až 400 slov za minútu. Svetový šampión v rýchlom čítaní Howard Berg bol napríklad schopný prečítať za minútu až okolo 30 000 slov. Aj vy si stále hovoríte, že ak by ste vedeli v škole alebo vo svojej súčasnej profesii omnoho rýchlejšie čítať, boli by ste časový milionári? Váš život by bol omnoho jednoduchší a čokoľvek by ste sa učili, šlo by vám to rýchlejšie?

Vedci tvrdia, že tak to celkom nie je.  Existuje množstvo firiem, ktoré vám dnes tvrdia, že vás naučia čítať rýchlo a efektívne. Vedci však prišli na to, že tieto tvrdenia nie sú celkom pravdivé.

 

Štúdia publikovaná v časopise Psychological Science uvádza niekoľko dôvodov, prečo rýchle čítanie nefunguje.

Ako príklad tu uvádzajú, že špecializované firmy tvrdia, že vás naučia „absorbovať viac informácií, ako ste bežne schopní.“ Vedci však hovoria, že:

To, čo limituje  našu schopnosť spracovať text, je naša kapacita rozpoznať slová a porozumieť textu. Nie to, koľko slov sú naše oči schopné zachytiť v jednom čase.

 

V roku 1980 vedci porovnávali porozumenie ľudí v skupinách rýchlych čitateľov, normálnych čitateľov a ľudí, ktorí textom iba preleteli.

Výsledky ukázali, že rýchli čitatelia porozumeli text lepšie ako tí, ktorí si text iba prebehli, ale nie tak dobre ako tí, ktorí čítali normálnou rýchlosťou. Ak sa rýchli čitatelia nepozerali priamo na určitú pasáž textu, neboli k nej schopní odpovedať na jednotlivé detaily.

„Tieto zistenia preto vedú k tomu, že študenti kurzov rýchleho čítania sú v skutočnosti učení textom iba očami prebehnúť a nie ho reálne čítať,“ povedali tvorcovia štúdie.

Podľa vedcov môže byť prebehnutie textom v mnohých prípadoch užitočné, napr. ak ste presýtení informáciami alebo nemáte čas. Takýmto čitateľom ale odporúčajú, žeby nevyhnutne mali „vymeniť rýchlosť za presnosť.“

 

Ak naozaj chcete zvýšiť rýchlosť toho, čo čítate, vedci odporúčajú ako jedinú praktickú metódu „skúšať a skúšať.“ Obzvlášť ak chcete porozumieť slovám na strane a nie ich iba vidieť, je lepšie čítať pomalšie. Ak textom iba preletíte, je vysoko pravdepodobné, že si nič z toho nezapamätáte a budete to musieť čítať ešte raz .

Čítajte viac o téme: Výskum
Zdieľať na facebooku