Návod pre rodičov: Offline aktivity pre hráčov Minecraftu

Aj deti, ktoré lipnú na hre Minecraft možno odtrhnúť od obrazoviek a naladiť ich na túto tému v prírode.
Aj deti, ktoré lipnú na hre Minecraft možno odtrhnúť od obrazoviek a naladiť ich na túto tému v prírode. / Zdroj: Minecraft

Autor: Jakub Celušák

 

Fanúšikovia Minecraftu trávia hodiny ponorení do hry alebo sledujú herné videá na YouTube. Získať ich pozornosť môže byť náročné. Inšpirujte sa preto niektorými aktivitami, ktoré sú náplňou tejto hry a skúste ich so svojimi deťmi aj v reálnom živote.

 

Minecraft aktivity, ktoré môžete vyskúšať aj v skutočnom živote

Sadenie rastlín

Zasaďte si spolu rastlinku alebo stromček (v hre majú názov sapling ).

  1. Nájdite vhodnú hlinu. Možno by bolo ľahšie kúpiť si hlinu v obchode, ale to deti asi nenadchne. Inšpirujte sa teda Minecraftom, choďte spolu do lesa a vykopte si vlastnú hlinu. Budete tak verní myšlienke tejto hry, v ktorej si zručný stroskotanec zabezpečí všetky materiály sám.
  2. Použite semiačka získané zo zeleniny, ktorú sami zjete. Keď dieťa uvidí, ako sadíte zrniečka z papriky, bude to mať iný efekt, než semiačko v sáčku z obchodu.
  3. Taktiež odporúčame použiť úžitkovú rastlinu radšej než okrasnú, ideálne rýchlo rastúcu. (My sme skúšali pestovať spomínanú papriku a rástla tak rýchlo, že sme si chvíľami neboli istí, či náhodou nejde o burinu.)
  4. V prípade, že sa vaše ratolesti nebudú chcieť zapájať, začnite bez nich a zasaďte si niečo na mieste, kde bežne trávia svoj deň. Pokojne aj do črepníkov na okne v miestnosti kde majú počítač. Je možné, že ich to nadchne a zvyšok dobrodružstva absolvujete spolu.

Teraz už viete, že v hre ide aj o pestovanie rastlín. Pýtajte sa preto detí, či v miestnom obchode so záhradnými potrebami, alebo kvetinárstve, niektoré z nich spoznávajú. Kto vie, možno vás poprosia, aby ste im nejaký kaktus či kvetinku kúpili.

 

Foto: Wiki how

 

Rybárčenie

Chytanie rýb je zábavný spôsob, ako získať v Minecrafte jedlo. Kým starí otcovia či strýkovia si k brehu často chodia pospať či oddýchnuť od práce, deti bývajú nedočkavé. Preto si na prvú rybačku vyberte nejaké vhodné miesto. Napríklad súkromné lovné rybníky, kde sa očakáva zvýšený výskyt rýb a udica zaberie aj neskúseným. Určite nie je na škodu ani vyrobiť si vlastnú, aj keď iba naivnú, udicu.

 

Zafarbite niečo

V hre si môžete z rastlín a kvetov vytvárať farbivá a meniť nimi farbu vlny či ílu. Na internete nájdete niekoľko DIY návodov, ako z bežne dostupných rastlín vyrábať farbivá. Nafarbite si oblečenie, obuv, či nezladené domáce príslušenstvo, ako napríklad nehodiace sa záclony.

 

Elixíry

Existujú dva spôsoby, ako pristúpiť k “vareniu elixírov”. S menšími deťmi bude asi jednoduchšie varenie len “predstierať” a dať im k dispozícii farebné ingrediencie rôznych skupenstiev, ktoré môžu bez okolkov kombinovať.

Pri starších deťoch odporúčame návody z Youtube, napríklad ako vyrobiť nealkoholické ďatelinové pivo.

 

 

Lukostreľba

Samozrejme, ide o vážnu zbraň a tak sa táto časť návodu týka len starších hráčov Minecraft-u. Prihláste svoje dieťa na lukostrelecký kurz.

 

Minecraft predmety, ktoré si môžete vyrobiť

Papier

V Minecrafte sa papier vyrába z cukrovej trstiny, potom sa premieňa na knihy či mapy. Výroba papiera v reálnom živote, je časovo trochu náročnejšia. Pre deti je to však zábavná aktivita, lebo sa pri tom môžu parádne zašpiniť.

 

Brnenie

Hráči si tiež vyrábajú prilby, brnenia alebo topánky. Mladšie deti môže zabaviť výroba z lepenkových krabíc. Staršie deti viete zaujať, pokiaľ máte doma potrebné náradie na spracovanie a úpravu koženky či iných materiálov, obľúbená je teraz napríklad Worbla.

 

 

Jedlo

V hre je k dispozícii celý rad skutočných potravín od mrkvy, cez sušienky až po pečené kura. Mladšie deti tak môžete namotivovať k pečeniu či vareniu.

 

Fakľa

Každý dobrý baník má po ruke fakľu. Samozrejme, môžete nejakú spolu s vašim hráčom vyrobiť. Pokiaľ nechcete dávať deťom do rúk oheň, môžete fakľu z minecraftu vyrobiť aj pomocou tlačiarne a elektronickej sviečky.

 

Tehly

Skúste svoje deti vylákať von pomocou výroby tehál z hliny, blata alebo sádry, presne, ako to robia v Minecrafte.


 

Miesta, ktoré môžete s hráčmi Minecraftu navštíviť

Geologické múzeum

Minecraft obsahuje množstvo surovín, z ktorých je možné vyrábať predmety či rovno budovy. Zlato, striebro, diamanty a rôzne iné nerasty môžu deti zaujať aj vo svojej skutočnej podobe, napríklad v geologickom múzeu. Stačí ho deťom odprezentovať akoDLC k Minecraftu v reálnom svete.

 

Zoologická záhrada

Okrem rastlín obsahuje hra aj niekoľko zvierat o ktoré sa deti môžu starať. Zoberte ich do zoologickej záhrady alebo na miestnu farmu.

 

Ostatné aktivity pre hráčov Minecraftu

Geocaching

Jedná sa o zábavné hľadanie “pokladu”, kde hráči pomocou GPS súradníc pátrajú po skrytých schránkach. A to na veľmi podobný spôsob, akým sa orientujú vo svete Minecraftu.

 

Dovolenka na pláži

Tip pre mladších hráčov. Väčšina Minecraftu zahŕňa buď kopanie alebo stavbu, takže na kopírovanie týchto aktivít v reálnom svete nenájdete lepšie miesto, ako je pláž. Skúste svoje deti motivovať, nech si postavia repliky Minecraft stavieb z piesku.

 

Čítanie

Svet Minecraftu je pomerne veľký a preto vzniklo hneď niekoľko príručiek a príbehov zasadených do videohry. Využite záujem detí o tému a inšpirujte ich k čítaniu literatúry.

 

Tábor

Čuduj sa svete, ale aj v našich končinách sa organizujú tábory buď inšpirované Minecraftomzahrňujúce hranie tejto hry , alebo rovno poskytujúce zážitok v podobe prežitia v prírode.

 

 


Článok vznikol v spolupráci s portálom Vĺčatá.sk, ktorý sa špecializuje na videohry a zdravé využívanie času detí s digitálnymi technológiami.

Čítajte viac o téme: Počítačové hry a aplikácie
Zdieľať na facebooku