Nadácia Orange podporí digitálnu gramotnosť sumou 80 000 eur: Na prihlásenie sa do projektu e-Školy pre budúcnosť ostávajú len 2 dni

Sponzorovaný článok
Nadácia Orange podporí digitálnu gramotnosť sumou 80 000 eur.
Nadácia Orange podporí digitálnu gramotnosť sumou 80 000 eur. / Zdroj: Nadácia Orange

Už osem rokov Nadácia Orange prostredníctvom svojho grantového programu e-Školy pre budúcnosť podporuje digitálne vzdelávanie na školách. Zároveň sa snaží motivovať učiteľov k tomu, aby zlepšovali digitálne zručnosti žiakov, viedli ich k zodpovednému správaniu v online priestore a rozvíjali ich kritické myslenie. 

 

Záujemcov o finančný grant môžu presvedčiť aj pozitívne skúsenosti vybraných škôl, ktoré svojimi projektami bodovali minulý rok. Vtedy sa do grantového programu prihlásilo až 258 škôl a organizácií. 

 

 

Zaujali napríklad hodiNOVÍ záŠKOLÁCI. Žiaci 5.-9. ročníka z rôznych kútov Slovenska riešili s mentormi na online hodinách témy prostredníctvom escape rooms, či vzdelávacích stolových hier. Didaktické pomôcky, ktoré počas hodín vytvorili, posúvali ďalej, aby ich mohli využívať žiaci a učitelia na celom Slovensku. Mentori sa projektu venujú aj tento rok. „hodiNOVÍ záŠKOLÁCI sa tešia stále väčšej obľube a to aj napriek faktu, že je väčšina škôl otvorených. Nedávno sme mali na online hodine štyridsať detí a kopec učiteľov ako pozorovateľov. Pridali sa aj deti z Českej republiky a tiež dievčatko, ktoré žije s rodičmi na Cypre,“ povedal jeden z mentorov Dávid Králik a takisto prezradil, ako aktuálne záŠKOLÁCI fungujú. 

„Hodiny prebiehajú dvakrát do mesiaca. Jednu hodinu recyklujeme z minulosti, ďalšia je úplne nová. Máme už aj partičku stabilných záŠKOLÁKOV, ale zakaždým sa objaví aj zopár nových detí.“ Ich projekt si môžete pozrieť TU

 

Technológie využívajú naplno

Finančnú podporu získal aj projekt ZŠ a MŠ Horná Ždaňa s názvom Ako Červená Čiapočka vĺčika prevychovala. Rozprávku o dievčatku, ktoré malo na sociálnej sieti prezývku Červená Čiapočka a hackerovi „vĺčikovi“ napísali žiaci 2. stupňa a nacvičili štvrtáci. Mala poučiť deti o tom, ako sa majú správať pri práci na internete. Alena Píšová, pedagogička zo spomínanej školy prezradila, na aké účely využili grant. 

„Finančný grant bol pre nás veľmi dôležitý, lebo malá škola nemá nikdy dosť prostriedkov na kvalitnú techniku. Takto sme získali notebook, mikrofón, reproduktor, či dataprojektor. Získaný grant má pre nás trvalú hodnotu. Ďakujeme,“ uviedla Píšová a tiež dodala, prečo sa oplatí prihlásiť do grantového programu Nadácie Orange. „Projekt e-Školy pre budúcnosť je vynikajúcou pomocou pre školy, ktoré majú za cieľ urobiť pre deti viac, ako im predpisujú učebné osnovy. Keď sa deti podieľajú na tvorbe vyučovacieho procesu, spolupracujú a zdieľajú naučené, sú pripravené pre život. A o to nám ide.“

Rozprávku nájdete TU

 

Ľahšie uplatnenie na trhu vďaka praxi

Zaujímavý projekt vznikol aj v Žiline. Zamestnanci SOŠ sv. Jozefa Robotníka tu realizovali Digitálny 3D svet pre všetkých, ktorý sa zameral na oblasť získavania zručností v 3D modelovaní a 3D tlače. Študenti mali možnosť nielen navrhovať učebné pomôcky, ale ich aj digitálne vymodelovať a vytlačiť na 3D tlačiarni. V odbore auto-opravár napríklad študenti navrhli 3D model ako učebnú pomôcku autosúčiastky a tak model kompresoru vzduchu bol zrazu na svete. „3D tlačiareň, ktorú sme získali vďaka podpore Nadácie Orange, nám pomohla urobiť významný krok vpred v oblasti digitalizácie. Žiaci sa oboznámili s novými programami. Dúfame, že ich to lepšie pripraví na budúcnosť a pomôže obstáť na trhu práce,“ povedal Ján Fábian, ktorý na škole vyučuje a tiež prezradil, ako projekt napreduje. 

„Žiaci si navrhujú a vyrábajú učebné pomôcky sami. Otvorili sme krúžok zameraný na 3D tlač, realizovali sme krátke workshopy ako motivačné podujatia najmä pre učiteľov. Radi by sme sa aj tento rok zapojili do výzvy Nadácie Orange a rozšírili svoj projekt o nové možnosti v záujme študentov“, dodal Fábian.  

 

Zdroj: Nadácia Orange

Kto sa môže prihlásiť?

Základné a stredné školy a mimovládne neziskové organizácie majú možnosť uchádzať sa o finančnú podporu projektov zameraných na tri oblasti: rozvoj digitálnych zručností pedagógov, rozvoj digitálnych zručností žiakov a študentov v rámci rôznych vyučovacích predmetov a podpora digitálnej bezpečnosti a zodpovedného správania sa v online priestore. Najzaujímavejším projektom bude v rámci programu tento rok prerozdelená celková suma 80 000 eur.

 

Vnímame dôležitosť digitálnej inklúzie naprieč rôznymi spoločenskými skupinami. Žiaci a študenti sú jednou z nich. Chceme podporiť školy a mimovládne organizácie v projektoch zameraných na získavanie zručností v práci s technológiami, programovaní a informačného myslenia. Projekty by mali rozvíjať aj kritické a analytické myslenie detí, mali by byť edukatívne a podporovať inovácie. Takisto by mali viesť k zodpovednému využívaniu technológií a podporovať tému bezpečného internetu,“ povedal manažérka a správkyňa Nadácie Orange, Andrea Ungvölgyi.   

 

Posledná šanca prihlásiť sa

Školy a mimovládne organizácie môžu o podporu z grantového programu e-Školy pre budúcnosť požiadať elektronicky cez e-grant do 3. novembra. Podporené projekty budú zverejnené 25. novembra na stránke www.nadaciaorange.sk.

Čítajte viac o téme: Granty
Zdieľať na facebooku