Trnava pripravuje pre rodiny s deťmi unikátnu GPS hru Mocný opasok

  Zdroj: reprofoto youtube

Už od júla bude návšteva Trnavy spojená s jedinečným zážitkom. Mesto vytvorilo pre rodiny s deťmi interaktívnu GPS hru Mocný opasok a pozýva vás zažiť príbeh majestátnych trnavských hradieb úplne inak, ako doteraz – s mobilom v ruke.

 

Predstavte si to. Prídete do centra Trnavy, naťukáte na telefóne hradby.trnava.sk, stlačíte tlačidlo  NOVÁ HRA a  o pár minút sa voláte Fridlin, Milica alebo Hech.  Máte krycie stredoveké meno a stávate sa súčasťou virtuálneho príbehu. S mobilom v ruke sledujete indície okolo tehlových hradieb a hľadáte stratený kľúč, aby ste mohli do Trnavy vpustiť jedného z najväčších pánov Uhorska – kráľa Ľudovíta z Anjou. Cestou navštevujete sochy v životnej veľkosti, spojené s dejinami mesta.

 


Hra Mocný opasok je ako dobrodružná učebnica dejepisu a vznikla so zámerom osloviť nielen dospelých, ale aj detských návštevníkov. Obsahuje rôzne pikošky z dejín Trnavy, farebné ilustrácie, hádanky,  animácie a za nájdenie strateného kľúča dostanú návštevníci od mesta originálnu odmenu.

Od sôch na hradbách k GPS hre  - ako to vzniklo?

Mesto Trnava sa už dlhšie pohrávalo s myšlienkou oživiť súčasnou formou slávne trnavské hradby, ktoré sú najzachovalejšími hradbami v Strednej Európe.

Peter Cagala, vedúci úseku kultúry mesta Trnava, oslovil minulé leto scénickú výtvarníčku Naďu Salbotovú, s nápadom umiestniť na hradby sochy v životnej veľkosti, ktoré by pripomínali rôzne situácie z dejín. Tak začali vznikať prvé návrhy.

„Už vo fáze modelovania sôch sme vedeli, že pôjde viac ako o inštalácie,“ hovorí Peter Cagala. „Mali sme v hlave modernú interaktívnu hru, v ktorej sa história spojí s technológiou do jedného celku a bude zrozumiteľná aj deťom.  Dnes sa tešíme, že prinášame Mocný opasok - komplexné dielo, ktoré môžete u nás v Trnave zažiť bez obmedzenia veku, je kompatibilné s každým smartfónom a bude na Slovensku unikátom,“ vysvetlil.

 

Na hre pracoval veľký realizačný tím. Od jesene 2019 sa tvoril podrobný scenár, grafika, ilustrácie, v zime nastúpilo programovanie, zvuková réžia, načítanie voice overu v anglickej aj slovenskej verzii. V súčasnosti sa hra testuje a od júla by mala byť online.

 

 

Čo vás čaká v Mocnom opasku:

  • 60-90 minút prechádzky zákutiami Trnavy
  • GPS princíp hry
  • Návšteva 7 súsoší: požiarnici, stavitelia, zamilovaní študenti, kuruci, žobrák Šaňo, nočná hliadka, mestský vrátnik Portarius s družinou
  • 7 interaktívnych úloh
  • Odmena na konci

 

Hru načítal herec Kamil Mikulčík

Kto radšej počúva ako číta, bude si môcť Mocný opasok na telefóne pustiť do ucha. Audio verziu nahovoril herec Kamil Mikulčík, ktorý je rodený Trnavčan. Zvuková podoba hry určite poteší aj rodičov s malými deťmi, ktoré ešte nevedia čítať.

 

Trnavský tím aktuálne pracuje aj na anglickej mutácii, aby mohli históriu Trnavy interaktívne objaviť aj zahraničí turisti. V angličtine sa hra volá The Mystery of Mighty Bell a nadaboval ju írsky hudobník Graeme Mark Donaldson. Predpoklad dátum spustenia anglickej verzie je v polovici júla. „Veríme, že hra o Mocnom opasku bude príjemným multimediálnym výletom po meste spojený s kávou a zmrzlinou, a že z peknej historickej kulisy mesta aj vďaka vám opäť spravíme z hradieb opevnenie plné príbehov,“ dodáva Cagala na záver.

Zdieľať na facebooku