Deti a architektúra 2017: Kreatívny a interaktívny projekt pre žiakov základných škôl a gymnázií

Aj tento rok sa môžete zapojiť do projektu Deti a architektúra. Ambíciou projektu je budovať už u detí vzťah k architektúre, k obytnému a životnému prostrediu, k udržateľnej a zelenej výstavbe.
Aj tento rok sa môžete zapojiť do projektu Deti a architektúra. Ambíciou projektu je budovať už u detí vzťah k architektúre, k obytnému a životnému prostrediu, k udržateľnej a zelenej výstavbe. / Zdroj: Gingers

Kreatívny, interaktívny, vzdelávací, hravý, inšpiratívny, pre deti a o architektúre. To sú prívlastky, pri ktorých sa vám v mysli vybaví osvetový projekt Deti a architektúra. Ak ho nepoznáte, radi vás s ním zoznámime.

 

Hravo o architektúre

Projekt s názvom Deti a architektúra realizovalo Vydavateľstvo EUROSTAV prvýkrát už v roku 2013. Vtedy išlo o pilotný projekt, ktorý prebiehal na 3 základných školách v Bratislave. Keďže mal mimoriadny ohlas u detí, vydavateľstvo sa rozhodlo pripraviť vzdelávanie v oblasti architektúry pre žiakov piatych ročníkov na základných školách a prímy na gymnáziách po celom Slovensku. Ďalší rok sa do projektu zapojilo viac ako 50 škôl a viac ako 1 500 žiakov. V tom ostatnom ročníku, ktorý sa konal minulý rok v septembri, to bol už dvojnásobok, teda piataci a prímania z vyše 100 základných škôl po celom Slovensku!

 

O projekt, v ktorom sa deti formou kreatívneho a interaktívneho e-learningového kurzu doposiaľ vzdelávali nielen v oblasti slovenskej modernej architektúry, ale aj zelených budov, bol veľký záujem. Práve preto, že projekt má úspech, o ktorom sa vydavateľstvu v začiatkoch ani nesnívalo, organizuje tento rok už jeho 4. ročník.

 

Ambíciou projektu Deti a architektúra je budovať už u detí vzťah k architektúre, k obytnému a životnému prostrediu, k udržateľnej a zelenej výstavbe. Vzdelávaniu detí v oblasti estetiky, kultúry, vrátane architektúry a ochrany životného prostredia, sa nevenuje dostatočná pozornosť a projekt sa pokúša túto medzeru vyplniť. Zámer sa darí, keďže deťom, ale aj učiteľom sa kurzy o architektúre veľmi páčia.

 

Čo vás čaká tento rok?

V minulých ročníkoch mohli žiaci formou interaktívneho e-learningového kurzu absolvovať kurz o svetovej a slovenskej architektúre a kurz o zelených budovách. Tento rok je pre nich, okrem vyššie spomínaných kurzov, pripravený aj jeden nový s názvom Nová slovenská architektúra. Ten bude odlišný ako prvé dva. Na žiakov nečaká kvíz, ale náučná hra – interaktívna mapa, po ktorej sa budú pohybovať a dozvedať sa nové informácie o slovenskej architektúre po roku 1993. Súčasťou hry bude aj hlasovanie žiakov za najkrajšie architektonické dielo z tých, ktoré budú v kurze predstavené.

Deti sa počas kreatívneho a interaktívneho e-learningového kurzu, ktorý absolvujú, dozvedia mnoho zaujímavých informácií o slovenskej aj svetovej architektúre. Navyše každý žiak, ktorý absolvuje kurz, sa bude môcť zapojiť do záverečného kvízu a zároveň aj do výtvarnej súťaže na tému architektúra. Autori najlepších výtvarných prác budú pozvaní (na náklady organizátorov) do Bratislavy na vernisáž najkrajších obrázkov, ktorá sa bude konať počas kreatívneho detského festivalu Kde bolo, tam bolo na Hlavnom námestí Bratislavy. Taktiež sa budú sa môcť zúčastniť tematickej vychádzky po bratislavských architektonických dielach, o ktorých sa v kurze učili.

 

Zapojte sa aj vy!

Celý projekt vzdelávania pripravujú a financujú organizátori (OZ EUROARCH, Vydavateľstvo EUROSTAV a spoločnosť Saint-Gobain Weber). Účasť školy aj žiakov v projekte DETI A ARCHITEKTÚRA 2017 je bezplatná.

 

Ak Vás a Vašu školu náš kurz zaujal, neváhajte a prihláste sa. Je to jednoduché, stačí nám napísať na [email protected] alebo [email protected] a môžete kurz absolvovať.

Viac informácií o kurze a jeho priebehu sa dozviete tu www.vydavatelstvoeurostav.sk alebo na našom facebooku Deti a architektúra.

Čítajte viac o téme: Kurzy | Školenia
Zdieľať na facebooku