Nájdi odvahu meniť Slovensko a pridaj sa k Teach for Slovakia

Teach for Slovakia hľadá 30 statočných mladých ľudí do exkluzívneho rozvojového programu pre mladých lídrov. Budeš jedným z nich?
Teach for Slovakia hľadá 30 statočných mladých ľudí do exkluzívneho rozvojového programu pre mladých lídrov. Budeš jedným z nich? / Ilustračné foto: Shutterstock

Bratislava, 7. februára 2017 – Posledné dni ostávajú záujemcom na prihlásenie sa do programu Teach for Slovakia. Najintenzívnejší program osobnostného a profesionálneho rozvoja na Slovensku hľadá 30 mladých ľudí, ktorí sa rozhodnú vstúpiť na pracovný trh inými, často oveľa inšpiratívnejšími dvierkami.

 

Program Teach for All zastrešuje na celom svete vyše štyridsať organizácií, ktorých cieľom je rozšíriť možnosti vzdelávania pre všetky deti. Na Slovensku od roku 2014 pod hlavičkou Teach for All pôsobí organizácia Teach for Slovakia (TFS). V týchto dňoch TFS finalizuje nábor do 4. ročníka tohto jedinečného programu. Takmer polovica z tridsiatich voľných miest v programe však stále hľadá svojich záujemcov.

 

Exkluzívna príležitosť pre mladých

Do 4. ročníka TFS sa do dnešného dňa prihlásilo už viac ako 600 záujemcov. Prvými výberovými kolami prešlo doteraz pätnásť budúcich nádejných učiteľov. „Vyhľadávame aktívnych absolventov vysokých škôl všetkých odborov, u ktorých vidíme potenciál viesť zmeny potrebné na uskutočnenie vízie TFS,“ vysvetľuje Leo Graham Dullaert, ktorý stojí na čele  náborového tímu TFS. „Vybraní uchádzači tvoria veľmi exkluzívnu skupinu ľudí, ktorá je schopná zvládnuť tento náročný program. Práve preto si z kandidátov dôsledne vyberáme,“ dopĺňa Leo, ktorý  vo Veľkej Británii absolvoval britskú verziu programu pod názvom Teach First.

 

TFS prináša možnosť stať sa nielen učiteľom na dva roky, ale opäť rozvätvuje svoj balíček výhod. „Teach for Slovakia nie je len edukačný školský program, ktorého víziou je, aby raz každé dieťa malo šancu uspieť. Ide nám  tiež významne o líderstvo, rozvoj a dopad na krajinu prostredníctvom vzdelávacieho sektora,“ vysvetľuje Stanislav Boledovič, zakladateľ a CEO TFS. Vyše tristo hodín mentoringu, seminárov a ďalších aktivít, zameraných na osobnostný i profesionálny rozvoj dnes už v etablovanom programe TFS dopĺňajú mnohé možnosti aj po jeho skončení. Absolventi majú možnosť zapojiť sa do Ambasádorského programu TFS, ktorý ich podporuje v práci a sú naďalej súčasťou silnej komunity.

 

„TFS zmenilo život aj mne, dnes sa inak pozerám na svoju budúcnosť. Chcem sa ďalej podieľať na zmenách v našom školstve a túžim, aby školstvo iné aj bolo,“ opisuje svoju skúsenosť Roman Veverka, účastník prvého ročníka TFS, ktorý dnes pôsobí aj ako jeden z mentorov a ambasádorov programu.

 

Ambasádori TFS, bývalí priami účasníci, už dnes Slovensko ovplyvňujú, a to prostredníctvom nových pracovných zaradení v rámci médií, školstva, vzdelávania, neziskového sektora, či úspešných nadnárodných firiem.

 

 

Impulz do života

Slovenská republika v minulom roku obsadila tridsiatu pozíciu z tridsiatich troch krajín OECD podľa meraní funkčných zručností, pričom je navyše známe, že na Slovensku dnes existuje vysoká nerovnosť v prístupe ku kvalitnému vzdelaniu. „Aké máme školstvo, tak bude vyzerať aj naša krajina,“ povedal slovenský prezident, Andrej Kiska, ktorý je jedným z najvýznamnejších podporovateľov programu a nad jeho pôsobením prebral už v počiatkoch záštitu. Podľa prezidenta Kisku, je TFS „projektom, ktorý dokáže dať mladým ľuďom nielen úžasné školenia a mentorov, ale dá im nesmierny impulz do života.

 

Možnosť zmeniť vďaka programu nielen seba, ale aj svoje okolie a spoločnosť sú najvýznamnejšie dôvody, prečo majú mladí, väčšinou z radov absolventov domácich i zahraničných univerzít, záujem prostredníctvom programu vyučovať na jedenej zo škôl v rozličných znevýhodnených prostrediach po celom Slovensku. Intenzívny dvojročný program poskytuje účastníkom plnohodnotné zamestnanie vrátane finančnej podpory.

 

Vplyv na zmenu spoločnosti

TFS je dôkazom, že aj mladí ľudia môžu v školstve dokázať veľa.  Záujemcovia sa nestávajú len učiteľmi v školách najmä sociálne znevýhodneného prostredia. Častokrát sa stávajú priateľmi a mentormi detí, a tak priamo na ich rozvoj vplývajú. „Verím, že kvalitné vzdelanie je odpoveďou na problémy, ktoré má naša spoločnosť,“ hovorí Ján Smolka, ktorý prostredníctvom TFS vyučuje v Spišskom Štvrtku.

Prvým krokom zapojenia sa do programu je vyplnenie registračného formulára TFS, to do  15. februára 2017. Vybraní účastníci budú pozvaní na osobné pohovory a následne prejdú tzv. assessment centrom. Do svojej novej práce v roku 2017 nastúpi po celom Slovensku 30 nových účastníkov.

Čítajte viac o téme: Kurzy | Školenia, Neziskové organizácie
Zdieľať na facebooku