Výnimočných pedagógov možno aj tento rok nominovať na cenu Učiteľ Slovenska

  Foto: ucitelslovenska.sk

Bratislava 6. septembra (TASR) – Podporiť a oceniť prácu pedagógov možno už štvrtý rok prostredníctvom ceny Učiteľ Slovenska. Komenského inštitút, ktorý podujatie organizuje, vyzýva všetkých, aby nominovali svoju pedagogičku alebo pedagóga. Urobiť tak môžu do 15. októbra.
      

Cieľom projektu je aj tento rok vyzdvihnúť prácu pedagógov, ktorí majú za sebou náročný pandemický rok. Organizátori ich chcú nielen podporiť v práci, ale zároveň poukázať na to, že učiteľstvo je jedno z najdôležitejších povolaní. Veria, že je potrebné prinášať pozitívne príklady. "Potrebujeme ich zviditeľňovať, čím vlastne zmeníme postoj celej verejnosti a spoločnosti k tejto profesii, ktorá teraz nie je až tak úplne povýšená do nejakej tej dôležitosti. Zároveň tým motivujeme všetkých pedagógov k výkonu, ktorý naozaj prináša pre ich žiakov spomienky, vedomosti a zručnosti, ktoré potrebujú," uviedla programová manažérka inštitútu Zuzana Labašová.
      

Nominovať možno učiteľov a učiteľky základných či stredných škôl, pričom sa môžu prihlásiť aj oni sami. Podmienkou je, aby boli stále aktívni pedagógovia. Pre nomináciu stačí vyplniť formulár na webe ucitelslovenska.sk. "Následne budeme nominovaných kontaktovať a ak vyplnia prihlášky, nominačný proces bude uzavretý. Učiteľa Slovenska 2021 napokon vyberie odborná porota," vysvetlila Labašová.
      

Výsledky súťaže sa verejnosť dozvie v máji, keď by mal projekt vyvrcholiť slávnostným galavečerom, kde bude okrem hlavnej ceny odovzdaná aj Cena verejnosti. Víťaza hlavnej ceny čaká okrem finančnej odmeny aj nominácia na svetové ocenenie Global Teacher Prize medzi najlepších učiteľov sveta.
      

Súťaž Učiteľ Slovenska 2021 bola spustená začiatkom školského roka. Odvtedy je nominovaných približne 80 a prihlásených desať pedagógov. "Nehľadáme superhrdinov, my hľadáme učiteľov, ktorí sú výnimoční tou svojou láskou k svojmu povolaniu, tou energiou, ktorú do toho vkladajú, a k tomu, ako pristupujú k svojmu povolaniu. My hľadáme zanietených učiteľov, ktorí naozaj robia svoju profesiu s láskou a plným nasadením," priblížila Labašová.

Čítajte viac o téme: Ocenenia
Zdieľať na facebooku