B.Gröhling: Šírenie environmentálnych tém medzi mladými ľuďmi považujem za mimoriadne dôležité

  Foto: Shutterstock

Bratislava 22. apríla (TASR) - Návšteva škôl  v Košiciach, Vranove nad Topľou aj v Starej Ľubovni. To je pracovný program ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga v najbližších dňoch. Pracovné výjazdy po Slovensku súvisia s otváraním škôl v jednotlivých regiónoch. Počas toho dnešného neopomenul ani Deň Zeme a na školu sa dopravil bicyklom.
      

Prvou zastávkou počas dvojdňového pracovného výjazdu boli vo štvrtok dopoludnia Košice.  Šéf rezortu školstva spolu so štátnou tajomníčkou MŠVVaŠ SR pre národnostné školstvo a inkluzívne vzdelávanie Monikou Filipovou a v sprievode predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku zavítali na Gymnázium a základnú školu Sándora Máraiho s vyučovacím jazykom maďarským. Do školy prišli symbolicky na bicykloch.
      

Vedenie ministerstva školstva chce aj takýmto spôsobom podporiť tému ochrany životného prostredia v školách a inšpirovať žiakov a študentov k ekologickému správaniu s väčším ohľadom na našu planétu. V tejto súvislosti minister Gröhling pred návštevou školy povedal: „Som rád, že budeme môcť otvárať najbližšie obdobie aj tieto témy a robiť výzvy, aby sme podporovali vyslovene mladých ľudí v rámci environmentalistiky.“
      

Aj preto pribudol na vzdelávacom portáli VIKI digitálny obsah so zameraním na klimatické zmeny. Takisto sa dnešným dňom spúšťa EKOKVÍZ, na ktorom participuje PRO ministerstva školstva Iuventa – Slovenský inštitút mládeže.
      

Zároveň minister školstva deklaroval, že počas nastávajúceho otvárania škôl sa chce častejšie stretávať so školskou samosprávou, vedením škôl a učiteľmi, aby priamo na mieste podporil školy v ich nástupe na prezenčné vzdelávanie. „Cestujeme po celom Slovensku prioritne kvôli tomu, že sa aj na základe včerajšieho rozhodnutia otvárajú školy. Budúci týždeň sa rozbehne plná prevádzka škôl na prvom aj druhom stupni už vo viac ako 50 okresoch a v 5 okresoch dokonca pôjdu do škôl  už aj stredoškoláci,“ doplnil Gröhling.
      

Svojou návštevou zároveň potvrdil, že chce veľkú pozornosť aj naďalej venovať školám národnostných menšín, a preto sa rozhodol spolu so štátnou tajomníčkou, ktorá má v gescii národnostné školstvo, navštíviť základnú a strednú školu s vyučovacím jazykom maďarským.
      

„Som veľmi rada, že náš rezort a pán minister má taký prirodzený a autentický vzťah k národnostným menšinám a už rok pracujeme nielen na systémových zmenách, ktoré podporujú školy národnostných menšín, ale taktiež ich podporujeme aj finančne a budeme sa snažiť vypočuť si hlas a pretaviť to aj do legislatívy,“ potvrdila štátna tajomníčka Monika Filipová.

Čítajte viac o téme: Environmentálna výchova
Zdieľať na facebooku