Centrum inkluzívneho vzdelávania chce učiteľom pomôcť pri vzdelávaní detí s rozmanitými potrebami

Centrum inkluzívneho vzdelávania (CIV) v Bratislave bude ponúkať pre učiteľov a ich asistentov vzdelávacie aktivity.
Centrum inkluzívneho vzdelávania (CIV) v Bratislave bude ponúkať pre učiteľov a ich asistentov vzdelávacie aktivity. / Foto: Bigstock

  Bratislava 9. marca (TASR) - Centrum inkluzívneho vzdelávania (CIV) v Bratislave bude ponúkať pre učiteľov a ich asistentov vzdelávacie aktivity. Chce tak pomôcť s nastavením vzdelávania pre deti so špeciálnymi potrebami. Pri príležitosti otvorenia centra to povedala spoluzakladateľka CIV Miroslava Hapalová.
      

"Pokrývame systémom nepokryté potreby, ktoré sú práve v oblasti vzdelávania a metodickej podpory učiteľov, ale aj pedagogických asistentov a odborných zamestnancov na školách," uviedla Hapalová.
      

Otvorenie centra bolo financované z výťažku z dobročinného Plesu v opere, priestory poskytol Bratislavský samosprávny kraj. "Vstupné náklady neboli vysoké. Neskôr budeme musieť zháňať zdroje inde, keďže štát systematicky nepodporuje takúto činnosť," povedala Hapalová.
      

Centrum získalo aj povolenie na poskytovanie inovačného vzdelávania podľa nového zákona Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. "Pôjde o dlhodobé akreditované vzdelávanie pre pedagógov," podotkla Hapalová. Riaditeľ CIV Viktor Križo dopĺňa, že bratislavské centrum je jedným z prvých organizácií v SR, ktoré môžu poskytovať akreditované vzdelávanie.
      

"Centrum má za úlohu pomôcť učiteľom a asistentom vo vzdelávaní všetkých detí, ich začleňovaní do vzdelávania a v tom, ako nastaviť to vzdelávanie tak, aby podporovalo potenciál každého dieťaťa," povedal Križo.
      

Hapalová približuje, že centrum plánuje viacero workshopov pre učiteľov, zameraných na tvorbu individuálneho vzdelávacieho programu, zavedenie ranných komunít do vzdelávania či podporu a intervenciu u detí so sebapoškodzujúcim a rizikovým správaním.

Čítajte viac o téme: Inkluzívne vzdelávanie detí
Zdieľať na facebooku