Cenu Dionýza Ilkoviča si prevzal pedagóg Ľ. Konrád zo Žiliny

Zľava: Iveta Štefančínová, Ľubomír Konrád a Jana Plichtová
Zľava: Iveta Štefančínová, Ľubomír Konrád a Jana Plichtová / Zdroj: Posam

Bratislava 8. novembra (TASR) - Víťazom druhého ročníka Ceny Dionýza Ilkoviča, udeľovanej za rozvoj mimoškolskej činnosti, sa stal Ľubomír Konrád z Gymnázia na Veľkej okružnej ulici v Žiline. Ocenenie získal aj preto, že sa žiakom venuje veľkú časť svojho voľného času na krúžku, kde ich pripravuje na rôzne fyzikálne súťaže. Informuje o tom webová stránka Ceny Dionýza Ilkoviča.

Do druhého ročníka Ceny Dionýza Ilkoviča prišlo 26 nominácií, z ktorých vybrala odborná porota troch finalistov a rozhodla o víťazovi. Konrád sa vo finále stretol s Janou Plichtovou z Gymnázia na Alejovej ulici v Košiciach a Ivetou Štefančínovou z Gymnázia Jána Adama Raymana v Prešove. 

Porota hodnotila napríklad výsledky mimoškolskej činnosti, jej rozsah alebo inovatívny prístup vedúceho. Predsedal jej vedec Martin Plesch zo SAV. "Získali sme síce nižší počet nominácií ako v prvom ročníku, ale boli sme prekvapení ich kvalitou. Bolo mi potešením oboznámiť sa so všetkými príbehmi a stretnúť výnimočných ľudí, ktorí veľkú časť svojho vlastného času venujú mladým talentovaným ľuďom a pomáhajú im rásť," povedal predseda poroty Plesch.

Ocenenie nesie meno slovenského vedca. Dionýz Ilkovič v roku 1934 odvodil vzťah medzi polarografickým difúznym prúdom, koncentráciou roztoku a charakteristikami kvapkovej ortuťovej elektródy, ktorý je v súčasnosti známy ako Ilkovičova rovnica. Ilkovič bol nielen fyzik a vedec svetového formátu, ale aj učiteľ, ktorého štýl vyučovania sa stal legendárnym pre jeho študentov a kolegov.

 

Čítajte viac o téme: Fyzika, Ocenenia
Zdieľať na facebooku