Detskú Univerzitu Komenského 2018 otvorili prednáškou o Pražskej jari a Nežnej revolúcii E. Kukan

Začala Detská Univerzita Komenského 2018.
Začala Detská Univerzita Komenského 2018. / Foto: FB DUK

Bratislava 4. júla (TASR) – Slávnostnou imatrikuláciou v Aule UK sa v stredu začala Detská Univerzita Komenského (DUK). V poradí 16. ročník denného štúdia pre deti od deväť do 14 rokov pripravilo Divadlo Aréna a UK v Bratislave. V priebehu mesiacov júl a august bude objavovať nové témy formou vysokoškolských prednášok 345 detských študentov.


"Dokážeme udržiavať a zlepšovať kvalitu, vylepšovať projekt, to je výnimočné, pretože mnohé veci po rokoch zanikajú, vyrastú veľmi rýchlo a potom retardujú, a táto akcia má toľko prívržencov, a čoraz viac, zo strany uchádzačov - ako detí, tak ochoty expertov, osobností, ktoré sa rady zúčastňujú na tomto projekte," zhodnotil 16. ročník DUK rektor UK v Bratislave Karol Mičieta, ktorý v príhovore malým študentom pripomenul mená osobností kultúrneho, spoločenského i politického života, ktoré študovali na najstaršej univerzite na Slovensku. "Verím, že aj dnes v tejto aule sedia medzi vami budúci vysokoškolskí študenti našej univerzity a možno aj budúci prezident, premiérka, minister, starosta a možno aj olympijský víťaz."
Úvodnú prednášku na tému Prečo musíme chrániť myšlienku a odkaz 68. a 89. roku? predniesol poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan. "Detskú univerzitu vnímam dlhé roky ako veľmi peknú aktivitu," povedal pre TASR bývalý minister zahraničných vecí SR, ktorý mal svojho času s týmto projektom vlastnú skúsenosť, keď ako člen vlády dostával otázky od študentov DUK sediacich v poslaneckých laviciach. "Doteraz si pamätám, že jedna otázka znela: Pán minister Kukan, kto je váš najlepší kamarát vo vláde?," zaspomínal si s úsmevom Kukan. "Naozaj to nie je nejaká diplomatická pirueta, keď chválim riaditeľa Divadla Aréna pána Kukuru, že takúto tradíciu založil, pre deti je to ohromná veci," doplnil a na margo svojej prednášky poznamenal. "Téma je veľmi náročná - Pražská jar a Nežná revolúcia, budem sa snažiť hovoriť tak, aby mi aj tie deväť a 14-ročné deti porozumeli."
V ďalších prednáškach sa malí študenti dozvedia, prečo máme na Slovensku toľko speváckych talentov, prečo môžu policajti nasadzovať putá, prečo aj grafiti môžu byť kultúrnymi pamiatkami, ale aj prečo 2+2 je 5 či prečo by sme mali spoznávať svet. Cyklus ôsmich prednášok uzavrie koncom augusta profesor fyzikálnej chémie Univerzity Warwick vo Veľkej Británii Vasilios Stavros na tému Prečo môže byť slnko aj naším nepriateľom?.

 

Prázdninové vzdelávanie detí opäť obohatia dobrovoľné sprievodné podujatia. Medzi nimi army workshop, exkurzie a vzdelávacie programy v spolupráci so Slovenskou národnou galériou, Slovenským národným múzeom a Slovenskou filharmóniou. Malých študentov tiež čaká návšteva Národnej banky Slovenska, Energolandu - zábavného a náučného infocentra v Mochovciach, škola v prírode na Planinke, tanečný workshop s Miňom Kerešom či najobľúbenejšia Parlamentná hodina otázok s poslancami Národnej rady SR. "Workshopy sú veľká vec, sú širokospektrálne preto, aby si každý mohol nájsť niečo, čo ho zaujíma - zavreté dvere sa mu otvoria do života," komentoval pre TASR sprievodné podujatia DUK jej zakladateľ Juraj Kukura, ktorý nesúhlasí s tvrdením, že účastníci detskej univerzity obetujú svoj prázdninový čas na učenie: "Vôbec to tak nie je, je to jeden absolútne perfektný oddych."

 

Malí študenti, ktorí sa na prednáškach nemôžu zúčastňovať osobne alebo uprednostňujú štúdium cez internet, majú možnosť absolvovať letné vzdelávanie sa prostredníctvom DUK Online. Do 8. ročníka "diaľkového" štúdia sa môžu prihlásiť do konca júla na www.dukonline.sk.

Čítajte viac o téme: Prázdniny
Zdieľať na facebooku