Akadémia programovania chce priblížiť IT dievčatám

Viac než 120 slovenských pedagógov sa minulý týždeň začalo vzdelávať, ako učiť informatiku hravou formou a priblížiť ju aj dievčatám.
Viac než 120 slovenských pedagógov sa minulý týždeň začalo vzdelávať, ako učiť informatiku hravou formou a priblížiť ju aj dievčatám. / Foto: Bigstock

Bratislava 27. februára (TASR) - Viac než 120 slovenských pedagógov sa minulý týždeň začalo vzdelávať, ako učiť informatiku hravou formou a priblížiť ju aj dievčatám. Ďalšie kurzy sa uskutočnia v priebehu marca v Bratislave, Košiciach a na strednom Slovensku.
"Je potrebné si uvedomiť a následne deťom ukázať, že programovanie nie je iba o matematických výpočtoch," vysvetľuje Richard Balogh, lektor Akadémie programovania. Dievčatá si budú môcť počas hodín napríklad naprogramovať semafory, povoľujúce vstup rodičov do izby alebo blikajúce kvetinky. "V tomto prepájaní kreatívneho a IT sveta vidím veľkú budúcnosť," hovorí jedna z účastníčok kurzu, učiteľka Alexandra Bátoryová.
"Podľa prieskumu spoločnosti Microsoft si vie viac ako 45 percent dievčat na slovenských základných školách predstaviť kariéru vo vede a technike, chýba im však podpora najbližšieho okolia – najmä od rodiny a učiteľov, a tiež pozitívne vzory z praxe," približuje Lenka Čábelová z Microsoft v Českej republike a na Slovensku, ktorý kurzy organizuje. "Veríme, že aj vďaka Akadémii programovania sa to začne čoskoro meniť," dodáva.

Čítajte viac o téme: IT
Zdieľať na facebooku