Asociácia výchovných poradcov nepovažuje zriadenie duál pointov za dlhodobo udržateľné opatrenie

Asociácia výchovných poradcov nepovažuje zriadenie duál pointov za systémové a dlhodobo udržateľné opatrenie, ktoré by mohlo zásadným spôsobom ovplyvniť kvalitu kariérového poradenstva.
Asociácia výchovných poradcov nepovažuje zriadenie duál pointov za systémové a dlhodobo udržateľné opatrenie, ktoré by mohlo zásadným spôsobom ovplyvniť kvalitu kariérového poradenstva. / Foto: Bigstock

Bratislava 20. decembra (TASR) - Asociácia výchovných poradcov (AVP) nepovažuje zriadenie duál pointov za systémové a dlhodobo udržateľné opatrenie, ktoré by mohlo zásadným spôsobom ovplyvniť kvalitu kariérového poradenstva. Vnímajú ich iba ako doplnkový zdroj informácií pre žiakov, rodičov a výchovných poradcov.


"Ich zriadenie sa preceňuje a predpokladáme, že nenaplní veľké očakávania zamestnávateľov, ani ich zriaďovateľa. Služby duál pointov sú určené pre zazmluvnené základné školy a nebudú zabezpečovať potreby celej žiackej populácie, ich rodičov a výchovných poradcov," uviedla predsedníčka AVP Alžbeta Štofková Dianovská. Podľa Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) sa majú pripravované duál pointy nachádzať vo všetkých krajských mestách a majú uľahčiť prácu výchovných a kariérových poradcov, ale i samotných učiteľov. Ich úlohou je vytvoriť jednotný priestor a informačný zdroj o systéme duálneho vzdelávania, o učebných a študijných odboroch a zároveň prepájať základné, stredné odborné školy, zamestnávateľov, žiakov a rodičov na jednom mieste.
Štofková Dianovská konštatuje, že od roku 2003 sa ešte ani jeden národný projekt nevenoval systému kariérovej výchovy a poradenstvu. "Vždy sa o tom hovorilo iba okrajovo, respektíve, aby sa využil potenciál výchovných poradcov ako možnosť dostať sa masovo a bezproblémovo do škôl pre zazmluvnenie projektov," uviedla. ŠIOV tvrdí, že duál pointy nemajú nahradiť prácu výchovných a kariérových poradcov. Ich koncepcia vychádza z rakúskeho systému duálneho vzdelávania. Výchovní a kariéroví poradcovia v nich nájdu všetky informácie o duálnom vzdelávaní, jeho výhodách, o zapojených zamestnávateľoch a stredných odborných školách. Získajú kontaktné miesto, kde im vyškolení zamestnanci poradia a odpovedia aj na špecifické otázky žiakov.
Podľa poslanca NR SR Branislava Gröhlinga (SaS) bude tento projekt stáť 345.000 eur, ktoré považuje za vyhodené. "Účinnejším a lacnejším riešením je zrušiť znižovanie normatívu školám v duálnom vzdelávaní a podporiť prácu výchovných poradcov na základných školách," navrhol Gröhling. Rezort školstva reagoval, že riešenie otázky znižovania normatívu pre školy zapojené v duálnom vzdelávaní je predmetom rokovania pracovnej skupiny, ktorá pripravuje legislatívne znenie novely zákona o odbornom vzdelávaní a príprave. O možnostiach jeho úpravy už ministerstvo školstva, ako aj ŠIOV rokovali s riaditeľmi stredných odborných škôl.

Čítajte viac o téme: Duálne vzdelávanie
Zdieľať na facebooku