Nadané deti sa stretli na logickom sústredení IQáčik

Nadané deti sa stretli na logickom sústredení IQáčik
Nadané deti sa stretli na logickom sústredení IQáčik / Foto: IQáčik

Prešov 2. novembra (TASR) – Viac ako päťdesiat intelektovo nadaných žiakov základných škôl z Prešova, Sabinova a Humenného sa počas uplynulých voľných dní stretlo na logickom sústredení. Trojdňové podujatie s názvom IQáčik sa uskutočnilo v rekreačnej oblasti Sigord pri Prešove. Organizátori pripravili pre nadané deti množstvo aktivít logického sústredenia. Informoval o tom učiteľ a špeciálny pedagóg Ľuboš Lukáč, ktorý je autorom aktivít združených pod značkou celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným.
V pásme nazvanom Kúzelná fyzika sa deti zábavnou formou oboznámili s fyzikálnymi zákonitosťami dejov a predmetov okolo seba. Naučili sa, ako sa meria čas pomocou vody, na akom princípe fungovala prvá fontána. Zúčastnili sa na pokuse s tornádom vo fľaši a mohli sledovať pôsobenie magnetov. Potešilo ich aj vznášadlo, magnetický vláčik, magnetická levitácia i siločiary magnetického poľa. Deti mohli pozorovať, ako sa pri približovaní správa plazmová guľa. Niektoré fyzikálne pokusy si mohli vyskúšať aj samostatne.
Účastníci podujatia sa zapojili aj do čitateľského maratónu, počas ktorého postupne prečítali knihu Malý princ. Fantáziu hlavného hrdinu potom využili pri práci s pracovnými listami. Výsledkom bola vlastná "kniha života", ktorú si zobrali domov.
Organizátori mysleli aj na pohyb v prírode a športovanie. Logické úlohy deti riešili aj počas prechádzky k vodnej nádrži Sigord. Neskôr to využili v tímovom kvíze, ktorý preveril ich všeobecný prehľad v rôznych oblastiach.
Deti spropagovali aj prešovský školský projekt Žime zdravo. Vyrobili plagáty, ktorých cieľom bolo upútať a získať spolužiakov pre zdravú výživu a podporu zdravia. Za odmenu získali balíčky imunity.
Logické sústredenie nadaných žiakov základných škôl organizuje každoročne Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove. Projekt je súčasťou aktivít združených pod celoslovenskou iniciatívou Rozumieme nadaným.

Čítajte viac o téme: IQ testy, Nadané deti
Zdieľať na facebooku