Ste nesmelí? Rady psychológa, ako sa zbaviť problémov pri zoznamovaní

Niektorým ľuďom strach z odmietnutia bráni natoľko spoznávaniu ľudí, či nadviazaniu partnerského vzťahu, že zostávajú celý život sami.
Niektorým ľuďom strach z odmietnutia bráni natoľko spoznávaniu ľudí, či nadviazaniu partnerského vzťahu, že zostávajú celý život sami. / Foto: Pexels

„Predstava, že na vás niekde čaká ten pravý, je iba romantický mýtus a nepraktická predstava. Hrozí totiž, že necháte svojím životom prekĺznuť veľa perfektných ľudí, s ktorými by ste si možno výborne rozumeli. Čo ak sa s nimi nezblížite iba kvôli vašej nesmelosti?“
- Ján Kulhánek

Občas je ťažké nabrať odvahu a osloviť niekoho, kto sa nám páči. Byť neistý pri oslovovaní napríklad cudzích žien je celkom normálne. Hoci by to väčšina z nás dobrovoľne a nahlas nepriznala, zväčša sa správame pri prvých kontaktoch s neznámou nesmelo a hanblivo. Nervozitu prejavujeme nepokojnými rukami, poťahovaním sa za ušný lalôčik, dotýkaním sa svojho tela či vyhýbaním sa očnému kontaktu. Po čase tieto prejavy zmiznú hneď, ako získate potrebnú istotu a opäť naberiete potrebné sebavedomie. Lenže väčšinou treba čakať niekoľko hodín či dní. A čo urobiť vtedy, keď sa potrebujete s niekým zoznámiť hneď, lebo ho možno už nikdy nestretnete? V tom, ako získať odvahu,  vám možno pomôžu rady psychológa a psychoterapeuta Jána Kulhánka, o ktorých rozprával aj v jednej z relácií  v Českom rozhlase.

 

1. Hľadajte príčiny svojich problémov

Ján Kulhánek upozorňuje na to, že nesmelí ľudia majú najväčší problém zvládnuť vlastnú úzkosť a strach. Strach výrazne ovplyvňuje aj city a rozhodnutia ľudí. Dôležité je nájsť brzdu, ktorá vám bráni niekoho osloviť. „Je dôležité si zachovať pocit bezpečia, ale zároveň sa snažiť byť otvorený a zaujímať sa o druhých s otvorenými očami!“ odporúča psychológ. Nesmiete sa tiež  podceňovať. Zdravé sebavedomie je povolené. Viete si predstaviť, že by ste hľadali partnera a sami by ste sa podceňovali, neverili si? Musíte byť sebavedomí, lebo len tak si dokážete nájsť partnera na celý život.

 

2. Nemeňte svoju podstatu

Ten, koho chcete strtetnúť, vás prijme aj s vašimi chybami. „Čím viac sa snažíte byť iným človekom, akým naozaj ste, tým skôr stretnete svoj úplný protiklad,“ upozorňuje Ján Kulhánek. Podľa jeho tvrdenia je naozaj dôležité zostať takým, akým naozaj ste. Človek sa totiž nedokáže dlho pretvarovať. Veľa žien, ale aj mužov sa počas randenia pretvaruje. Bohužiaľ, aj v tomto môže byť problém, že si nedokážete nájsť, resp. neviete si udržať partnera. Ak sa budete správať prirodzene, nebudete sa na nič hrať, určite sa vám časom podarí nájsť muža/ ženu svojich snov. Buďte takí, akí ste a uvidíte, že láska si vás nájde.

 

3. Ideálny je kompromis

Často sa stáva, že nesmelý človek po prekonaní obáv z trápnosti a odmietnutia je v takom nadšení, že veľa rozpráva hlavne o sebe. A z dôvodu tejto eufórie čoskoro zisťuje, že ten druhý sa od neho vzďaľuje. Tým, že nepustíte iného človeka k slovu, ten sa nudí a potom už nemá záujem o ďalšie stretnutia.

 

4. Nič nesiľte

Keď prekonáte prvotnú bariéru prameniacu z nesmelosti, musíte si uvedomiť, že nikdy nemôžete nikoho nútiť do vzťahu. Keď sa vám niekto páči, nemôžete ho nútiť, aby s vami vytvoril pár. Vzťah musí byť založený na vzájomnej súhre a ak je jeden partner povahovo úplne odlišný od toho druhého, skôr či neskôr by mohli prísť problémy, ktoré by vzťah priviedli do záhuby.

 

5. Ak ste sa rozhodli svoj život zmeniť, nečakajte. Konajte!

Nesmelí ľudia často pôsobia nesamostatne, ale práve opak je pravdou. Prečo? Nesmelý človek si všetko musí urobiť sám, pretože je príliš nesmelý na to, aby žiadal o pomoc iných, či ich obťažoval svojimi požiadavkami. A takíto ľudia sú často sami. A až neskoro si uvedomia, že to bola veľká chyba. Majú svoj vnútorný svet, a to im stačí. Ale stáva sa, že v určitej fáze života si povedia dosť. A práve v tejto fáze je potrebné vykročiť a nič neodkladať. Čas dozrel. Stačí už len vykročiť. Keď sa vám to podarí, zistíte, že to nie je až také ťažké. Ako keď sa idete prvýkrát bicyklovať. Vysadnete na bicykel, nohy položíte na pedále, ale stále vás drží mamka alebo ocko, aby ste nepadli. Srdce bije ako divé, máte ho až kdesi medzi zubami... Až keď vás pustia a vy prvýkrát sami pretočíte kolesá, pocítite ten krásny pocit, že to dokážete aj sami. A presne o to ide. Dokázať to!

Základom prekonávania nesmelosti je teda skúšať a oslovovať ľudí. Ak sa neprekonáte, ak sami nebudete chcieť a ak sa o to sami nepokúsite, nikto neprekoná vaše zábrany za vás. Nesmelosť sa neprejavuje len pri zoznamovaní s ľuďmi. Nepríjemne ovplyvňuje tiež iné sféry života a aj preto je veľmi dôležité postupne pracovať na tom, ako svoju nesmelosť zmenili na smelosť, ktorá vám môže do života priniesť viac radosti a spokojnosti.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku