Ako po hádke opäť začať komunikovať?

Mnohé páry po hádke nevedia ako ďalej. Ticho vo vzťahu však situáciu v skutočnosti nikdy nevyrieši.
Mnohé páry po hádke nevedia ako ďalej. Ticho vo vzťahu však situáciu v skutočnosti nikdy nevyrieši. / Foto: Bigstock

Komunikácia je jedna z prvých vecí, ktorú sa v živote učíme. Snažíme sa, aby nám druhí rozumeli a zároveň sa učíme aj my prijímať ich signály, gestá, mimiku, slová. Snažíme sa im priblížiť. Ale čím sme starší, stále menej a menej nám záleží na kvalitnej a premyslenej komunikácii. A často sa najmenej rozprávame s tými, ktorých najviac milujeme. Niekedy nevieme, čo povedať a niekedy nám na tom ani nezáleží. Existenciu toho druhého vedľa nás berieme ako samozrejmosť a strácame chuť urobiť v tejto oblasti niečo navyše. A tak ubližujeme možno  niekomu, koho najviac milujeme a ubližujeme tiež sebe, lebo odháňame od seba toho, s kým nám je najlepšie..

Niekedy sa ľudia vo vzťahu spávajú nie ako partneri, ale ako súperi či protihráči. Zabúdajú vidieť to dobré, vidia len zlé stránky. Tie prenášajú do slovnej zásoby, ktorá možno niekedy obsahuje viac vulgarizmov, ako by bolo potrebné. Nenápadne nútia aj druhú stranu pristúpiť na túto hru. Degradujú tak seba aj partnera. Znehodnocujú vzťah. Ak je komunikácia zlá, povrchná, negatívna a ubližujúca, v takomto vzťahu sa dýcha veľmi ťažko. A možno jedna strana už nechce komunikovať vôbec. Dôležité je v správnej chvíli hodiť spiatočku, začať vnímať situáciu reálne, zmeniť prístup, slovník a začať do vzťahu vnášať niečo pozitívne. Treba to urobiť skôr, než vzťah úplne vychladne. Zlá komunikácia vie urobiť v miestnosti veľmi ťaživú atmosféru, a tak náladu treba zmeniť skôr, ako bude už úplne neskoro. Potrebné je však aj vedieť, čo spôsobuje najčastejšie problémy v komunikácii. Najviac vzťahov končí preto, že ľudia oveľa viac času venujú opovrhovaniu, zameriavaniu sa na nedostatky toho druhého než poukazovaniu na jeho silné stránky. Treba si však uvedomiť, že čas vo vzťahu stále plynie a je len na ľuďoch, či ho využijú na svoje napredovanie vzájomným sa povzbudzovaním alebo sa rozhodnú pre podceňovanie, či urážanie partnera. Čo je potrebné urobiť preto, aby sa zlá atmosféra v komunikácii zmenila na lepšiu?

 

1. Buďte prví, ktorí vymenia negatívne slová za pozitívne

Tmu nemôžeme vyhnať tmou. Už len trochu svetla ju dokáže zdolať. Rovnako nenávisť nemôžeme odstrániť nenávisťou. Musí prísť láska. Dokonca stačí aspoň trochu lásky a nenávisť začne miznúť. Tiež urážlivé slová nedokážeme zastaviť tým, že sami budeme odpovedať urážlivo. Zlo sa zlom nedá poraziť. Proti jednej sile musí vždy pôsobiť opačná sila. Zlé pocity nemôžeme vyhnať tým, že budeme používať zlé slová. Naopak. Bude ich stále viac. Milé a dobré slová otvárajú komunikáciu. Zlé a agresívne slová komunikáciu uzatvárajú. A tým pôsobia aj proti tomu, aby sa vzťah rozvíjal. Partner nevie čítať naše myšlienky. Myslíme si tiež, že ten druhý tuší, po čom túžime a čo vlastne chceme. Ale to je len predstava. Jazyk vznikol hlavne preto, aby sme zrozumiteľne vedeli vyjadriť to, po čom túžime.

 

2. Nemlčte. Rozprávajte, lebo ju (ho) môžete stratiť

Komunikácia je výrazným prvkom vo vzťahu. Ak komunikácia začne viaznuť, vzťah začne strácať hodnotu. Niekedy sa človek uzatvára do seba a myslí si, že bude  ešte zaujímavejší a príťažlivejší. Opak je pravdou. Najhoršie je mlčanie, lebo druhá strana si myslí, že už nie je o ňu záujem. Začína chladnúť. A ak vaše mlčanie neskončíte včas, o vaše slová už nemusí byť záujem. Vždy je lepšie konštruktívne sa pohádať, ako dlhú dobu len mlčať. Mlčaním a ignorovaním učíte druhú stranu žiť bez vás. A tak ak nechcete partnera stratiť úplne, nemlčte.

 

3. Najprv myslieť, potom hovoriť

Keď už má človek slovo na jazyku, skôr ako ho vysloví, mal by si položiť aspoň pár otázok.

 

1. Je to, čo chcem povedať skutočná pravda?

2. Je to, čo chcem povedať naozaj nutné?

3. Je to, čo chcem povedať skutočne láskavé?

 

Slovo láskavé vzniklo zo slova láska. A okrem toho to, čo hovoríme, je vlastne naša vizitka. Informácie, ktoré hovoríme prezentujú nielen určitý obsah, ale aj formu, do ktorej je zabalený obsah. Niekedy práve forma napovie viac ako obsah. Niekedy za nás viac hovoria gestá, mimika, výška hlasu, zrakový kontakt  ako samotné slová. Treba si uvedomovať aj to, ako na partnera pôsobíme. Ale najviac zo všetkého si treba premyslieť slová. Ak by sme mali konať v afekte, nechajme radšej situáciu vychladnúť. Aspoň na pár minút.

 

5. Máme jedny ústa a dve uši

S komunikáciou je to ako s nožom. Pri dobrom zaobchádzaní  pomôže, pri zlom zraní. Príroda nám darovala dve uši a jedny ústa. Prečo? To preto, aby sme viac počúvali, ako rozprávali. Alebo preto, aby sme jedným uchom počúvali seba a druhým partnera. Najdôležitejšie zo všetkého je do komunikácie priradiť aj srdce. Veď už sám Exupéry povedal, že to najdôležitejšie je očiam neviditeľné a že dobre vidíme len srdcom. Niektorí ľudia počúvajú preto, aby vedeli, kedy dotyčný človek už konečne prestane rozprávať a kedy už konečne oni môžu začať hovoriť. Druhý počúva preto, aby vedel odpovedať. Len tretia skupina ľudí počúva preto, aby tomu druhému porozumela. Snažme sa dostať do tej tretej skupiny. Komunikovať spolu by sme mali hlavne preto, aby sme sa jeden druhému priblížili. Je to síce náročné, ale prináša to svoje ovocie v podobe kvalitného, láskyplného a úprimného vzťahu. Ale predsa o takom všetci snívame! Ak si chceme taký vybudovať, nemali by sme strácať čas zbytočnými nedorozumeniami. Ak niekoho milujeme, povedzme mu to, aby raz nebolo neskoro.

 


ZDROJ: Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku