Roboty pomáhajú postihnutým a chorým deťom vzdelávať sa

  

Medicína ako vedná disciplína odjakživa pomáhala chorým ľuďom vyliečiť sa, skúma príčiny chorôb a snaží sa objaviť lieky na choroby, na ktoré sa dodnes pomoc nenašla. Príchodom 21. storočia sa na pomoc ľuďom v núdzi hlási iná oblasť vedy – je ňou robotika. Roboty boli stále zdrojom inšpirácie v literatúre a kinematografii. Istý čas sú už však nástrojom pomoci v medicíne, lekárstve a dokonca v školstve.


Oči a uši žiaka v triede

Mnoho školopovinných detí dnes po celom svete trpí vážnymi chorobami, ktoré im bránia v riadnej školskej dochádzke, a tak aj prístupe k vzdelaniu z prvej ruky. Nevedia sa dostaviť do školy, aby boli prítomní priamo v triede a videli a počúvali výklad učiva sprostredkovaný učiteľmi. Na pomoc týmto žiakom a žiačkam prichádza VGo robot, ktorý je za nich prítomný v triede na vyučovaní. Prostredníctvom robota môže žiak, ktorý sa pre riziko zhoršenia svojho stavu nemôže dostaviť do školy, komunikovať s učiteľmi, spolužiakmi, doslova s nimi byť na obede, môže im kývať a rozprávať sa s nimi. Žiak ovláda robota z pohodlia domova na diaľku cez internet prostredníctvom spojenia medzi jeho domácim počítačom a počítačom nachádzajúcim sa na tele robota, ktorý je vybavený zvukom a webkamerou. Dieťa tak o nič nepríde. Problémom môže byť cena robota, ktorá sa pohybuje okolo 6 000 dolárov, nemôže si ho tak dovoliť každá rodina s chorým dieťaťom. Očakáva sa, že s postupným používaním a osvojením medzi spotrebiteľmi sa táto cena bude znižovať.

 

 

Robotický kamarát študentov s autizmom

Deti postihnuté autizmom majú problém s komunikáciou a sociálnou interakciou, komunikácia s inými je pre nich často postrachom a stresom a je pre nich mätúca. Nevedia pochopiť bežné výrazy na tvárach ľudí a odhadnúť, čo si myslia. Roboty dnes vyzerajú ako ľudia, avšak (zatiaľ) bez týchto ľudských výrazov. Jedným z takých je Nao Robot. Pomáha deťom osvojiť si bežne ľudské podnety. Malým deťom napríklad pomáha naučiť sa identifikovať zvieratá, starším deťom pomáha uchopiť základnú schopnosť čítať.

 

Foto: brainaryinteractive.com

 

V tomto videu je zobrazený priebeh hrania sa a učenia medzi Nao robotom a deťmi s pomocou učiteľky.

 



Zdroj: edudemic.com
Foto: vgocom.com, itknowledgeexchange.techtarget.com
Zdieľať na facebooku