Tomáš Lorinčík: Štúdium v Barcelone bol zážitok. Lepšia organizácia štúdia, prednášajúci odborníci z praxe a viac kreativity pre študentov

  Foto: FB ESADE Business School

Tomáš Lorinčík je vysokoškolák pochádzajúci z južného Slovenska. Nedávno využil možnosť vycestovať za vzdelávaním do Španielska. Jeho domovom sa tak na pár mesiacov stala Barcelona. O svojich zážitkoch a skúsenostiach so štúdiom v zahraničí nám porozprával viac.

 

Kde momentálne študuješ a aký odbor si študoval v Barcelone ?

Momentálne študujem na Vysokej škole ekonomickej v Prahe, kde študujem odbor Medzinárodný obchod. V Barcelone som navštevoval univerzitu ESADE Business School. Nedá sa jednoznačne povedať, že by predmety boli orientované na konkrétnu oblasť. Keďže som mal možnosť výberu predmetov, zvolil som si predmety takého druhu, ktoré by pokryli čo najširšie spektrum (ekonómia, marketing, financie, komunikácia). Dokopy som tam strávil 3 a pol mesiaca. Pobyt mi začal začiatkom septembra a skončil v polke decembra.

 

Foto: ESADE Business School

 

Ako prebiehalo štúdium na škole v Barcelone, akým predmetom si sa venoval ?

Štúdium prebiehalo bez problémov. Viem ale, že niektorí študenti mali menšie problémy z registráciou predmetov cez španielsky server, keďže od nich požadoval zapísanie dvojnásobného počtu kreditov ako bolo nutné. Nakoniec sa ale dalo takýmto problémom predísť po komunikácii s kanceláriou pre zahraničné styky. Absolvoval som napríklad predmety ako Finančné deriváty, Aplikovaný portfóliový manažment, Projektový manažment, Komunikácia a Leadership, Vývoj čínskej ekonomiky v 21. storočí, Sales manažment  a Aplikovaný marketing.

 

Foto: ESADE Business School

 

Vo všeobecnosti sa mi predmety zdali orientované viac na študentov samotných ako len na študijne materiály. Bol tu ponechaný o dosť väčší priestor na kreativitu študentov a implementáciu poznatkov, ktorá sa mali naučiť pred jednotlivými hodinami (všetky študijné materiály boli priebežne zverejňované v informačnom systéme, nič viac nebolo treba). Na väčšine predmetov boli študenti rozdelení do tímov, v ktorých priebežne počas celého semestru vypracovávali rôzne projekty, úlohy alebo prípadové štúdie. Neoddeliteľnou súčasťou boli taktiež skupinové prezentácie, ktoré sa tiež aktívne využívali. Z princípu veci už vyplýva, že značnú časť známky tvorili práve takéto projekty a skupinové úlohy. V prípade finančných derivátov a Aplikovaného portfóliového manažmentu však boli súčasťou hodnotenia aj záverečné testy, okrem úloh na každý týždeň, kde mi jedna v priemere zabrala 10-12 hodín. Forma je teda veľmi interaktívna, pričom vidieť, že učitelia nechcú zbytočne strácať čas tým, čo si človek môže prečítať aj doma. Na druhej strane sa väčšinou jednalo o odborníkov z praxe a nie čistých akademikov. Hodnotenie je podobné ako v českom školstve. 60% človek potrebuje na úspešné absolvovanie predmetu, nad 90% je hodnotený známkou výborne, pričom ak dosiahne 100% (to je skoro nemožné) tak dostane známku 1 z vyznamenaním.

 

V čom si videl najväčšie rozdiely v porovnaní so školstvom, aké poznáš?

Najväčšiu odlišnosť som videl v prístupe učiteľov. Boli milí, ochotní vždy pomôcť, skoro reagovali na emaily. Vnímali nás skôr ako kolegov, ktorých názor, pokiaľ je odôvodnený, dokáže zavážiť a berú ho vážne (je úplne jedno, že ten človek už pár rokov pracuje ako portfóliový manažér v investičnom fonde v Luxembursku). Vnímali teda tie hodiny ako obojstranné vzdelávanie. Na poslednej hodine Komunikácie a Leadershipu sa nám učiteľ napríklad poďakoval, že sám sa počas našich cvičení veľa naučil. Je tam o dosť viac práce počas semestru, ale človek má pocit nielen že sa naučil nové veci, ale tiež ich dokázal určitým spôsobom využiť (či už horšie alebo lepšie). Nepovedal by som ale, že úroveň vzdelávania tam je o veľa lepšia. Skôr sa jedná o iný prístup ku vzdelávaniu, ktorý je v praxi lepšie využiteľný. Čo sa týka ale množstva naučených poznatkov, tak to záleží na konkrétnych predmetoch. Rozhodne sa ale človek oveľa viac napíše pri seminárnych prácach, projektoch a prípadových štúdiách.

 

Foto: ESADE Business School

Cudzí jazyk ti nerobil žiadne problémy?

Anglický jazyk mi problémy nerobil, keďže už pred tým som ho ovládal na slušnej úrovni. Určite som si ale zdokonalil slovnú zásobu z ekonomickej angličtiny. Určite by ale mal človek pred nástupom na takéto štúdium ovládať jazyk aspoň na úrovni B2-C1. Komunikoval som z ľuďmi skoro z celého sveta (Nemecko, Španielsko, Taliansko, Francúzsko, Belgicko, USA, Austrália, Nový Zéland, India, Čína, Južná Kórea, Singapur, Thajsko Hong Kong, Rusko, Švédsko, Nórsko, Dánsko...).

 

Kde si bol ubytovaný a akým spôsobom si sa prepravoval ?

Bol som ubytovaný na byte v samostatnej izbe u jedného Alžírčana, ktorý bol vynikajúci a dobre sme si rozumeli, hoci bol medzi nami výrazný vekový rozdiel. Nebýval som však v centre mesta, takže ak som chcel ísť do školy (nebola ani priamo v Barcelone, ale v takom priľahlom mestečku) alebo do centra, tak som musel takmer vždy využívať MHD. Metro má v celej Barcelone dokopy 11 liniek metra. Cestoval som väčšinou po okolitých mestách či už v rámci zájazdov (Barcelona trips) alebo len s kamarátmi. Spojenie s mnohými oblasťami je výborné. Letecky aj vlakom. Barcelona má všeobecne dobre prepojené jednotlivé časti Katalánska. Treba si ale dávať pozor dokedy pravidelné spoje jazdia.

 

Foto: ESADE Business School

 

 

Určite si získal nejaký grant, stačilo to na životnú úroveň tam ?

V rámci zahraničných výjazdov s programom Erasmus je študentom vychádzajúcim do Španielska pridelená finančná podpora vo výške 400 EUR. Určite ale nemôže človek očakávať, že mu to pokryje všetky náklady, ani zďaleka. Len za ubytovanie som platil 350 euro za mesiac, čo ešte bolo jedno z tých lacnejších. Inak izby sú väčšinou samostatné len pre jednu osobu, zdieľané som skoro vôbec v ponuke nevidel. Na internát som nešiel, lebo by som platil skoro 1000 euro za mesiac. Je to súkromná a pomerne prestížna univerzita, takže všetko tam bolo trošku drahšie. Ďalších 150 euro som platil za trojmesačný lístok na MHD. Strava sa dala kúpiť aj za rozumnú cenu pokiaľ človek vedel, v akých miestach má nakupovať. Dokopy ma mesačné náklady vychádzali okolo 700 eur v závislosti od toho, ako často som cestoval. Nedá sa ale spoliehať len na grant.

 

 

Barcelonu je  krásne španielske mesto, čo hovoríš na život tam, ľudí , kultúru a pamiatky?

Barcelona je ideálne mesto pre študentov, kde človek nájde zábavu, výborné jedlo, veľa nádherných pamiatok, históriu, more, nočné kluby na úrovni. Jediné čo absentovalo, bolo dobré pivo a rýchlejší ľudia (na juhu Španielska je to však ešte oveľa horšie). Povedal by som, že mnoho pamiatok, pre ktoré sa iné mestá preslávili, sa s tými Barcelonskými nedajú ani porovnať. Spomeniem len pár: Parc Guell, Placa Espanya, Barrio Gotico, Parc de la Ciutadella...

 

Foto: ESADE Business School

 

Vyskúšal  si aj nejaké špeciality zo španielskej kuchyne?

Španielsku kuchyňu som si veľmi obľúbil. Najviac zo všetkého ma oslovilo ich typická paella, fideua, a všetky druhy morských príšer. Okrem klasickej španielskej kuchyne tu bolo možné nájsť kuchyne zo všetkých kútov sveta, keďže Barcelona je výrazne kozmopolitné mesto.

 

Ak by si mal vybrať nejaký zaujímavý zážitok odtiaľ, aký by to bol ?

Prvým by bol náš výlet s kamarátmi do zábavného parku Port Aventura pri Tarragone. Síce som zaplatil za lístok 45+50euro za prioritný vstup ale stálo to za to, môžem len odporučiť. Druhým bola exkurzia v čokoládovom múzeu, ktorú nám zabezpečil učiteľ z predmetu Marketing (bol jeho generálnym riaditeľom, takže to asi nebol taký problém). Mali sme tam možnosť vyskúšať, ako sa vyrába čokoláda a potom si aj svoje výtvory zobrať domov. Tiež sa mi páčili naše pobyty na pláži na začiatku semestra. Pláž je perfektná. K tomu ešte hneď pri nej sú luxusné nočné kluby, takže nie je o čom.

 

 

Zdieľať na facebooku