Čo by ste mali vedieť pred odchodom na vysokú školu?

Prechod na vysokú školu má spravidla niekoľko fáz a študenti si na študentský život zvykajú postupne. Keď však vedia, čo ich pri prechode na vysokú školu čaká, môžu úspešnejšie jednotlivé fázy zvládnuť.
Prechod na vysokú školu má spravidla niekoľko fáz a študenti si na študentský život zvykajú postupne. Keď však vedia, čo ich pri prechode na vysokú školu čaká, môžu úspešnejšie jednotlivé fázy zvládnuť. / Foto: Bigstock

Prechod na vysokú školu má spravidla niekoľko fáz a študenti si na študentský život zvykajú postupne. Keď však vedia, čo ich pri prechode na vysokú školu čaká, môžu úspešnejšie jednotlivé fázy zvládnuť.

 

Niektorí tínedžeri, ktorí boli nedávno stredoškolákmi, si o pár dní zbalia kufre a vydajú sa na novú cestu. Začnú spoznávať vysokoškolský život. Niektorí zostanú na Slovensku, iní začnú študovať v zahraničí, a tak budú od domova vzdialení aj tisícky kilometrov. Prechod na vysokú školu prináša so sebou nové situácie, na ktoré si študenti musia zvyknúť. Doba prechodu prináša niekoľko zmien, o ktorých je dobre vopred vedieť. Budete si musieť zvyknúť hlavne na to, že zanecháte pohodlie domova, známe prostredie a vydáte sa skúmať nové prostredie, nových ľudí a možno prvýkrát sa ocitnete v situáciách, keď si budete musieť veľa vecí vyriešiť sami. Budete musieť vystúpiť z bezpečnej komfortnej zóny a mnohé situácie sa vám budú javiť ako veľmi náročné. Budete ich však musieť zvládnuť.

 

1. Pripravte sa na to, že s niektorými ľuďmi sa budete musieť rozlúčiť na dlhšiu dobu

Hlavne tí študenti, ktorí budú chodiť domov menej, si musia uvedomiť, že s niektorými ľuďmi sa nebudú vidieť dlhšiu dobu. Preto je potrebné sa psychicky pripraviť na to, že sa budete musieť rozlúčiť s rodičmi, starými rodičmi,  súrodencami, priateľmi a tiež s domácimi zvieratami. Niekedy sa mladí ľudia na túto skutočnosť nepripravia, prežívajú len pocity nadšenia z vysokej školy a práve vtedy, keď to najmenej čakajú, ich môžu prekvapiť pocity smútku. O čo menej ich čakali, o to viac na nich pôsobia. Z tohto dôvodu je vhodné už vopred sa dohodnúť s rodinou a priateľmi, ako často si budete telefonovať, ako často budete chodiť domov a podobne. Dôležité je telefonovať nielen vtedy, keď vám je smutno alebo s niečím potrebujete pomôcť, ale aj vtedy, keď chcete z lásky niekoho pozdraviť a povedať mu, ako sa cítite.

 

2. Budete si musieť vytvoriť nové návyky

Zo začiatku budete možno cítiť nepokoj, budete robiť veci nesystematicky, ale postupne získate prehľad o tom, čo je potrebné urobiť najskôr a čo je možné odložiť. Možno budete prežívať ťažké obdobie a mnohé situácie vo vás vyvolajú aj pocity úzkosti. Aj na toto je potrebné sa pripraviť. Mozog nemá rád neistotu, a preto sa zo začiatku možno budete cítiť stiesnene. Ak však budete mať šťastie a stretnete kompetentných a milých ľudí, čoskoro si vytvoríte nové návyky a situácie budete zvládať s väčším prehľadom.

 

3. Vytvoríte si nové priateľstvá

Pripravte sa aj na to, že nie s každým priateľom či priateľkou budete mať dosť času na telefonáty a ako bude ubiehať deň za dňom, na niektorých bývalých spolužiakov či kamarátov si už ani nespomeniete. Aj to je reálny život. Po niekoľkých týždňoch zistíte, že ste si vytvorili nové priateľstvá, život vám do cesty privedie nových ľudí. Aj vďaka nim dokážete rýchlejšie a lepšie zvládnuť nepredvídateľné situácie a vás život začne naberať nové rozmery.

 

4. Budete sa musieť naučiť porozumieť svojim financiám

Od prvého dňa na vysokej škole budete musieť vedieť, koľko peňazí môžete minúť na určité veci, či budete potrebovať brigádu, aby ste všetko finančne zvládli alebo vystačíte s peniazmi od rodičov. Musíte si uvedomiť, že v súčasnosti je štúdium mimoriadne finančne náročné. Už vopred si zistite, koľko peňazí budete potrebovať na stravu, internát, mobil, internet, učebnice a podobne. Ideálne je, keď si dokážete v lete na brigáde zarobiť určitú sumu peňazí, ktorá vám počas štúdia príde vhod. V prvom ročníku je totiž lepšie študovať bez brigády, aby ste sa dokázali dostatočne sústrediť na učenie.

 

5. Premyslite si, ako si budete udržiavať zdravie

Už v prvých týždňoch si zistite, kde môžete cvičiť a kde sa môžete zdravo stravovať. Aby ste sa mohli dostatočne sústrediť na štúdium, mali by ste byť zdraví a vitálni. A bez pohybu a zdravej stravy to nepôjde. A myslite aj na svoje psychické zdravie. Každý deň sa venujte aj tomu, čo vám robí veľkú radosť. Čítajte, choďte do kina, prechádzajte sa, navštevujte nejaké kurzy alebo krúžky. Využívajte možnosti, ktoré vám vysoká škola ponúka aj v rámci voľnočasových aktivít. Vychutnávajte si tieto chvíle naplno. Uvedomte si, že toto je ten správny čas, keď môžete učiť veľa nových vecí.

 

6. Zistite si o škole čo najviac informácií

Dnes sa už celkom jednoducho dá zistiť množstvo informácií o škole, o študijných odboroch, ba dokonca aj o jednotlivých vyučujúcich. Veľa napovie webová stránka školy, ale ešte viac sa môžete dozvedieť na jednotlivých diskusných fórach, kde vám starší študenti poskytnú množstvo informácií. Je potrebné byť aktívny a zistiť si toho čo najviac. Ak je to možné, vopred sa zoznámte aj s mestom, v ktorom budete študovať. Keď budete prostredie vopred poznať, ľahšie sa prispôsobíte novým situáciám.

 

7. Naučte sa, ako si zariadiť čas

Konečne sa ocitnete sami bez dozoru, a to láka k mnohým veciam. Napríklad aj k tomu, že nepôjdete na prednášku, nebudete dodržiavať denný režim alebo vás zláka alkohol. Je veľa takých, ktorí toto všetko skúsili a často sa stalo, že školu vôbec nedokončili. Hlavne v prvom ročníku je potrebné budovať si stabilný denný režim, dodržiavať všetko, čo máte naplánované a venovať sa tomu, kvôli čomu ste opustili domov a začali ste žiť na internáte. Taktiež je dôležité preštudovať si efektívne formy učenia a učeniu sa venovať hneď od začiatku. Samozrejme, stretnete ľudí, ktorí vás budú od učenia odhovárať a zároveň vám budú ponúkať iné formy využívania času. V každom prípade je potrebné myslieť na váš cieľ a nenechať sa odradiť z cesty, o ktorej ste tak veľmi na strednej škole snívali.

 


Zdroje:
What parents need know their teen starts college
College 101 useful advice for hitting campus
35 things need know before college

Čítajte viac o téme: Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku