Andrea Bašistová: Ak váhate nad pobytom Work and travel v USA, určite choďte. Neoľutujete

  

Uvažujete o pobyte Work and Travel v Amerike? Rozprávali sme sa so študentkou vysokej školy Andreou Bašistovou, ktorá ho minulý rok absolvovala, aké sú jej zážitky, dojmy a či by ho absolvovala opäť.

 

Prečo si sa rozhodla ísť počas školy do USA?

Do Spojených štátov amerických som sa rozhodla ísť kvôli viacerým dôvodom. Najsilnejším podnetom bolo cestovanie, spoznávanie nových miest, ľudí, kultúry a zvykov. Druhým aspektom boli samozrejme aj peniaze. Cez leto som si dokázala zarobiť toľko, koľko by som ako študentka na Slovensku určite nemala. Moja cesta do zahraničia bola neodmysliteľne spojená aj s jazykom. Spočiatku som si myslela, že moje doterajšie skúsenosti budú pre mňa menšia prekážka, no po mesiaci žitia v inej krajine jazyková bariéra zmizla a z diferencovaného jazyka sa stala reč, ktorej oveľa viac rozumiem.

 

Foto: Andrea Bašistová

Mnohí hovoria, že Amerika je úpadok dnešnej kultúry. Ako si ju vnímala ty?

To si nemyslím. Amerika nie sú len cheesburgery, hamburgery a tuční ľudia, tak ako je to prezentované. Ak človek začne cestovať a uvidí to nespočetné množstvo krásnych miest, národných parkov, tak pochopí prečo vycestoval práve sem. Navštívila som naozaj výnimočné miesta, na ktorých človek prestane vnímať realitu. Príroda, ľudia a vaše zážitky vám potvrdzujú, že ste v raji. Áno, je pravda, že sme nie len cestovali, ale museli aj pracovať, avšak vo Wyomingskom prostredí nám to išlo o 100 percent rýchlejšie. Každý deň bol originálom. S priateľom Petrom sme skúšali nové veci, jedlá, učili sme sa nové slová. Žili sme ich kultúrou. Za pár mesiacov sme videli nespočetné množstvo krásnych miest, zoznámili sme sa s rozličnými ľuďmi, ochutnali sme veľa druhov jedál, boli sme pri oceáne, v púšti, v snehu, na najrušnejších i úplne tichých miestach. Toľko rozličného počas jedného leta.

 

Foto: Andrea Bašistová

 

Foto: Andrea Bašistová

 

Foto: Andrea Bašistová

Prečo si využila práve Work and Travel ?

Pre vysokoškolského študenta je najideálnejší spôsob ako sa dostať do zahraničia cestovať a pracovať cez program Work and Travel. Existuje tiež jazykový pobyt AuPair, alebo rôzne kempy. Mne najviac vyhovoval Work and travel, lebo som vedela, že sa nechcem ísť do Ameriky výlučne učiť, teda jazykový pobyt sme z našich možností vylúčili. Vycestovať prostredníctvom AuPair nám s priateľom tiež nevyhovovalo, pretože sme sa nechceli starať o malé deti v táboroch. Kempy  sú fajn, ak chce ísť nejaká partia spolu pracovať, ale pre nás to nebolo vhodné riešenie aj po finančnej stránke.

 

Foto: Andrea Bašistová

 

Čo všetko si si musela vybaviť?

Tesne po tom, ako sme sa rozhodli s priateľom, že vycestujeme sme museli navštíviť agentúru. Na Slovensku existuje viacero agentúr poskytujúcich tento program. Vo všeobecnosti ponúkajú všetci to isté, líši sa to jedine podmienkami konkrétnej agentúry, cenami, výhodami, službami. Prvý raz sme išli do agentúry. Prácu sme si našli cez kamaráta, ktorý už danej lokalite bol. V agentúre sme absolvovali vstupný jazykový pohovor, na ktorom overili naše jazykové schopnosti. Zamestnávateľ nám z USA poslal vyplnené papiere, ktoré potrebovala agentúra. Agentúra nám papiere potvrdila a odoslala do partnerskej agentúry v USA. Čakali sme približne skoro dva mesiace, kým nám prišiel dokument DS formulár. Bolo nám treba potvrdenie o návšteve školy v anglickom jazyku. Niektoré agentúry chcú aj výpis z registra trestov. Keď sme ho mali v ruke, objednali sme sa na vízový pohovor na americkú ambasádu sídliacu na Slovensku. Absolvovala som pohovor v anglickom jazyku a na základe toho nám povolili výlet do USA. Aj v USA na letisku som absolvovala vstupný vízový pohovor. Keď som už bola na mieste, kde som pracovala, vybavila som si  Social Security Number and Card. Bez tejto karty by som nemohla pracovať ani si vybaviť účet. Prostredníctvom tejto karty som si mohla vybaviť bankový dolárový účet, na ktorý mi chodila každý druhý týždeň výplata.

 

Foto: Andrea Bašistová

 

Ako je to s hľadaním práce?

Ja som si prácu našla cez kamaráta. Dal mi kontakt na ľudí, ktorým som napísala o prácu a s nimi som si dohadovala pracovné podmienky a benefity. Každý študent, ktorý chce ísť do USA v rámci programu Work and travel musí ísť cez agentúru. Existujú dva spôsoby  - buď si hľadá prácu sám, alebo mu prácu sprostredkuje agentúra. Z mojej vlastnej skúsenosti viem porovnať, že agentúry chcú pomôcť, no stále majú na tom určitú prirážku. Existuje americká webová stránka coolworks.com, na ktorej sa dajú vyselektovať rôzne kritéria. Viete si vybrať, či chcete mať ubytovanie a stravu zdarma, asi v akých číslach chcete, aby sa vaša výplata pohybovala.

 

Foto: Andrea Bašistová

Koľko ťa to celé stálo?

Finančne to nie je vôbec náročná cesta. Študent si tam ide zarobiť. Jeho vstupné náklady sú spojené s letenkami, vízami a poplatkom za agentúru. Mne sa to vrátilo veľmi rýchlo a napriek mesačnému cestovaniu som sa domov vrátila s našetrenými peniažkami. Počiatočné náklady boli okolo 1400 €. No všetko to závisí od toho, do akého mesta priletíte. Ak rátam iba výdavky pre jednu osobu, ktorá cestovala autom 30 dní, spala v hoteloch, platila si parkovné, vstupy do národných parkov a stravu, toto číslo by sa pohybovalo okolo 2600 €. Všetko závisí od toho ako sa rozhodnú študenti cestovať. Po východnom pobreží je rozšírená vlaková doprava, kde sú vlaky pomerne v dobrých cenách a sú rýchle. Ak sa rozhodnú ísť spať do hotelov, tak majú zabezpečenú sprchu, dobrý spánok a súkromie, no cena je vyššia ako keby boli v stane. V stanoch sa dá byť v každom meste, v každom národnom parku. Cena za auto je počítaná podľa toho, aký je človek starý. Ak je má študent do 25 rokov, tak požičovne si účtujú raz takú sumu z dôvodu „mladého vodiča.“ Ak osoba vráti auto na inom mieste, akom ho vzal, tak tiež si môžu požičovne účtovať poplatky. Každá požičovňa áut mala iné podmienky. My sme si ich dopredu pozreli a na základe toho sme si požičali auto. Ideálne je si bookovať auto, hotel, letenky, vlak i bus (vyskúšali sme americkú autobusovú spoločnosť Greyhound a salt like expres Salt Lake Express - obidve môžem porovnať s našou Student agency) dopredu. Pri letenkách a aute tri mesiace. Čím bližšie sa blíži k termínu, tým sa cena zvyšuje.

 

Kde ste cestovali?

Minulý rok sme si ako svoj cieľ vybrali západ. Cestovať sme začali v Los Angeles, pokračovali sme po pobreží do Santa Barbary, Santa Marie, Salinasu, San Francisca, Mono Lake, Bishop, Death Valley, Las Vegas, Kalibab národný park (NP), Grand Canyon NP, Meteor Crater, Glen Canyon Dam, Kanab, Zionsky NP, Red Cliffsky NP, Valley of Fire NP, pokračovali sme na Lake Mead, Salt Like City odtiaľ do Idaho Falls, Shoshonský národný les, Yellowstonský NP, Riverthon, Casper.

 

Foto: Andrea Bašistová

 

Foto: Andrea Bašistová

 

Foto: Andrea Bašistová

 

Išla by si na takýto pobyt opäť?

Áno, tento rok idem do USA znova. Vybavovanie bolo rovnaké. Jediný rozdiel je ten, že som už presne vedela ako má ktorý papier vyzerať a ako ho vypísať. Rozdielom je aj to, že po príchode do Ameriky si už nebudem musieť vybavovať Social Security Number and Card a ani bankový účet. Dolárový účet som si nerušila, nechala som si ho. Cestovať by sme s priateľom tento rok chceli z Wyomingu až po spodok východného pobrežia, keďže západ sme už čiastočne pochodili. Z minulého leta máme kamarátov, ktorých chceme ísť pozrieť. Teda pravdepodobne ušetríme na ubytovaní na východnom pobreží, lebo skoro v každom štáte, ktorý chceme navštíviť máme nejakého bývalého kolegu, ktorý nám ponúkol nocľah a služby sprievodcu. V Miami máme vyhliadnutú veľkú loď, ktorou pôjdeme na plavbu po Karibiku (z Miami do Bahám, Nassau, Dominikánska republika, Haiti, Jamaika, Caymanské ostrovy, Kuba, Cancún v Mexiku a späť do Miami). Pozerali sme si americké spoločnosti ponúkajúce tieto luxusné plavby. Ceny teraz v zime sú také, ako pre Slováka all inclusive dovolenka v Turecku.

 

 

Foto: Andrea Bašistová

Zdieľať na facebooku