Deti ako luxus

  Foto: Bigstock

Generácia Y má oveľa horšie postavenie ako ich rodičia. Väčšina má na krku hypotéky, ktoré budú splácať nepredstaviteľných tridsať rokov. K tomu čelia reálnej hrozbe straty zamestnania zo dňa na deň. Príjmy tak akurát pokrývajú výdavky. Založiť si rodinu sa zdá snom len pre tých najodvážnejších. Ako zladiť túžbu mať dieťa s takouto nelichotivou situáciou?


Najviac detí sa podľa aktuálnych údajov zo štatistík Rodovej rovnosti 2015 narodilo v roku 2014 vo vekovej kategórii 30 – 34 rokov. Zároveň kontinuálne stúpa priemerný vek prvorodičiek, ktorý v uvedenom roku dosiahol 27,61 rokov. Tieto fakty sa často dávajú do súvislosti s tým, že ženy sa najprv zameriavajú na vybudovanie kariéry a až potom sa rozhodujú pre dieťa. Takémuto postupu nahrávajú aj benefity v personálnej politike niektorých firiem, ktoré ponúkajú zamestnankyniam napríklad možnosť nechať si zmraziť vajíčka. Menej ako o „karieristkách“ sa už hovorí o tých ženách, resp. pároch, ktoré chcú, ale nemôžu si dieťa dovoliť.

 

Oficiálne štatistiky o tom, koľko stojí mať dieťa, sa na Slovensku nevedú. Podľa dostupných údajov z čiastkových meraní či ankiet sa kompletná výbava pre novorodenca pohybuje okolo 7 000 eur. Aj keď táto suma môže byť príliš vysoká, určite s extra výdavkami treba počítať. Navyše, čím je dieťa staršie, tým viac peňazí budete potrebovať. Čo robiť, keď túžite mať dieťa, no osamostatniť sa a zviazať hypotékou je tak náročné?

 

Začnite zodpovedne plánovať

Dieťa sa nenarodí hneď, skúste v období počas tehotenstva (alebo aj pred ním), znížiť svoje výdavky na minimum. Cestujete do práce autom? Možno sa vám vyplatí skúsiť chodiť mesiac mestskou hromadnou dopravou. Chodíte s kolegami na spoločné obedy? Ak si ich budete nosiť z domu, môžete ušetriť celkom zaujímavú sumu. Odrieknite na čas spoločenské aktivity, na kávu či pohár vína môžete pozvať priateľky k sebe. Nemusíte ísť na nový film do kina, onedlho sa dostane do televízií či na internet. Dôkladne si rozmyslite, či naozaj potrebujete nové oblečenie, veď za chvíľu už budete doma a najviac sa vám zíde pohodlné tričko či tepláky.

Vyplaťte všetky dlhy, ak máte tú možnosť. Ide najmä o kreditné karty a spotrebné úvery. Penalizácia za ich neplatenie, resp. oneskorené splátky sa časom môže vyšplhať na niekoľkonásobok dlžnej sumy. S malým dieťaťom sa vám bude ľahšie dýchať bez takejto dodatočnej záťaže.

 

Vyskúšajte si mesiac, prípadne aj dlhšie, žiť z jedného platu. Neskôr to bude realita, aspoň budete presne vedieť, čo vás čaká. Hoci sa zdá, že je to nemožné, zistíte, že dokážete ušetriť. Možno to nebude hneď plná suma jedného príjmu, ale už len jej časť vám neskôr určite príde vhod.

 

Skúste aspoň čiastočne kompenzovať výpadok príjmu

Pokiaľ chcete zostať doma s dieťaťom a bude vám chýbať váš predchádzajúci príjem, aj na rodičovskej dovolenke si môžete skúsiť privyrobiť. Prípadne zvážte, či vám nemôže postrážiť dieťa člen rodiny, starí rodičia, tety, ujovia. Iný spôsob je, dohodnúť sa s partnerom, pokiaľ aspoň jednému z vás zamestnávateľ umožní flexibilný pracovný čas. Niekedy zamestnávateľ vyjde v ústrety mladým mamám tým, že môžu pracovať z domu prípadne na polovičný úväzok.

 

Predávajte. Dnes je moderné, zbavovať sa starých či nepoužitých vecí, ktoré sa bežne povaľujú v domácnostiach. Japonská konzultantka Marie Kondo si vytvorila vyhadzovaním vecí živobytie a dokonca napísala o tom bestseller. Podľa nej máte vziať do rúk každú vec a spýtať sa, či vo vás vyvoláva potešenie. Ak nie, je čas zbaviť sa jej. Aj keď to znie trochu pritiahnuté za vlasy, fakt je, že určite nájdete niečo, čo ľahko predáte – oblečenie, knihy, zbierky DVD, staré platne, nepoužívanú elektroniku.

 

Ušetriť sa dá, aj keď už dieťa máte

V ideálnej situácii máte okolo seba rodinu či priateľov, ktorí už deti majú a môžu vám niektoré nevyhnutné veci pre bábätko dať, požičať, predať lacnejšie. Ide najmä o kočíky, postieľky, oblečenie, detský riad, hračky. Ak nie, kúpte ich cez rôzne online bazáry. Váš potomok ich nebude používať dlho, je zbytočné zaobstarať celú novú výbavu.

Nekupujte veci vopred. Fakt je, že ich možno vôbec nebudete potrebovať. Počkajte, ako sa situácia vyvinie, keď sa bábätko narodí. Možno vyhodíte niekoľko stoviek eur za kočík, ale vaše dieťa sa bude chcieť nosiť v šatke. Kúpite prebaľovací pult, no plienky budete radšej vymieňať na zemi, aby sa neskotúľalo dolu. Zásobíte sa jednorazovými plienkami, no napokon budete baliť do látkových alebo vyskúšate bezplienkovú metódu.

 

Ak sa rozhodnete a podarí sa vám dieťatko dojčiť, nebudete musieť kupovať umelú dojčenskú výživu. V tom prípade nepotrebujete fľašky, cumle, sterilizátory, ohrievačky mlieka. Niektoré nemocnice vám za menší poplatok dokonca zapožičajú automatické odsávačky mlieka.

 

Dnes sa vo veľkom presadzuje štýl zdravého stravovania, ktorý tlačí do popredia lokálne a sezónne suroviny. Okrem neodškriepiteľných zdravotných výhod však môžete na výdavkoch za jedlo týmto spôsobom ušetriť. To, čo je dostupné, je práve v sezóne, a preto zvyčajne lacnejšie. Využívajte trhy a drobných pestovateľov či predaj z dvora.

 

Nečakajte, až si budete môcť dieťa dovoliť

Rozhodnutie mať dieťa sa dá niekoľko rokov pokojne odkladať. No stať sa môže i to, že zrazu zistíte, že hoci máte dávno po tridsiatke, výška vášho konta stále nie je podľa vašich predstáv. Mnoho párov tvrdí, že ak by čakali s rozhodnutím založiť si rodinu, až budú finančne stabilizovaní, asi by ju nikdy nemali. Navyše s rastúcim vekom by mali páry počítať s tým, že otehotnieť nie je tak jednoduché. Možno prídu dodatočné výdavky v podobe asistovanej reprodukcie, ktoré nie sú nízke a navyše sa pokus o umelé oplodnenie nemusí vydariť na prvýkrát. Ťažko našetrené peniaze sa tak môžu rozkotúľať ešte pred tým, než bábätko budete držať v náručí.

Čítajte viac o téme: Peniaze
Zdieľať na facebooku