Hľadám ťa. Zn. so záväzkom

  Foto: Bigstock

Osudové stretnutie so šarmantným mužom či očarujúcou kráskou. Možno biela romantická a dokonalá svadba. Šťastie podčiarknuté párikom nádherných detičiek a spokojný život až do staroby. Videli ste to takto? Nuž, vraví sa, že kým my plánujeme, život má iné zámery. Takže teraz môžete pokojne byť sám/sama s dieťaťom, bez tej úžasnej lásky vášho života.

Nuž, nie ste sami. Podľa štatistík je neúplných rodín približne 168 tisíc. Ak k tomu pridáme priemerný vek rozvádzajúcich sa žien 40 rokov a mužov o 3 roky starších, možno sa aj vy práve teraz zamýšľate nad tým, že máte ešte dosť času a chuti dať šancu niečomu novému. Pred tým, než sa strmhlavo pustíte do ďalšieho vzťahu, odborníci odporúčajú zodpovedať si niekoľko kľúčových otázok.

 

Kedy je ten správny čas?

Každá situácia je iná, preto neexistuje jednoznačná odpoveď. Môžete byť od rozchodu alebo smrti partnera niekoľko rokov, i mesiacov. Ujasnite si, čo od nového vzťahu očakávate. Pokiaľ chcete len občas stráviť večer mimo domova, zavolajte radšej dobrému kamarátovi, kamarátke. Ak túžite po vzrušení, skúste adrenalínové športy. Podľa Kerri Zane, autorky knihy Potrebujete všetkých päť: Návod pre single mamu ako nájsť toho pravého (It Takes All 5: A Single Mom's Guide to Finding the Real One), musíte vedieť, čo chcete, potrebujete, aké hodnoty sú pre vás dôležité a tiež veriť svojej intuícii. Teraz vkladáte do hry nielen seba, ale aj srdcia vašich najbližších. Vytvorenie rodiny vyžaduje trpezlivosť, porozumenie, súcit.

 

Neklamte o deťoch.

„Stretol som fajn babu, ale nepovedal som jej, že mám dcéru. Zoznámili sme sa na diskotéke a tam sme riešili viac jeden druhého. Potom sme sa párkrát stretli na večeri, na víne a dosť sa mi páčila. Bál som sa, že stratí záujem, keď poviem, že som otec. Keď sme sa rozhodli stráviť prvý víkend spolu, žartom sa ma spýtala, či sa ju nechystám niečím prekvapiť. Bola to dobrá príležitosť, no nevyužil som ju. O niekoľko dní ma náhodou stretla s dcérou. Rozišli sme sa. Tvrdila mi, že nie kvôli malej, ale kvôli tomu, že som mlčal. Nepochopila moje dôvody. Škoda. Fakt sa mi páčila,“ hovorí Peter.

Pokiaľ sa zoznamujete online, stačí, ak v kolónke deti začiarknete políčko „áno“. Aj pri osobných stretnutiach spomeňte na začiatku, že máte deti. Sú najdôležitejšie osoby vo vašom živote a nechcete, aby na to druhá strana prišla sama, prípadne príliš neskoro. Okrem toho však nezachádzajte do detailov o nich, nespomínajte bývalého, rozvod, jeho starostlivosť o deti. Hovorte o nezáväzných témach a o sebe. Uvoľnite sa a užite si chvíle v inej, než detskej spoločnosti. O čo ide? Už ste svadbu mali, deti máte tiež, nehľadáte hneď toho pravého, tú pravú. Je lepšie si radšej pomaly rozšíriť okruh známych, budovať nové priateľstvá a zabávať sa.

 

Neklamte deťom.

Pri deťoch samozrejme záleží na veku. Inak sa rozprávate s trojročným a inak s trinásť ročným. Na úvod stačí stručné oznámenie, že ste stretli nového kamaráta. Podľa ich záujmu buď následne zmeňte tému alebo krátko odpovedzte na dotazy. Určite nie je potrebné obe strany zoznamovať po niekoľkých stretnutiach. Deti už „stratili“ jedného rodiča, nechcete, aby sa im podobné pocity vrátili, ak to s vašim novým objavom nevyjde. Nemáte sa kam ponáhľať, pokiaľ je to ten pravý či pravá, správna chvíľa príde. Keď budete vedieť, že tento vzťah je stabilný a vážny, môžete skúsiť spoločnú aktivitu s deťmi.

V prípade, že sa rozchádzate s niekým, koho už vaše deti prijali do rodiny, vysvetlite im situáciu. Povedzte im, že v živote stretávame kamarátov a keď ich bližšie spoznáme, niekedy zistíme, že nemáme veľa spoločných záujmov a rozhodneme sa, že sa budeme stretávať zriedkavejšie. Nezachádzajte do detailov, deti nie sú vašimi dôverníkmi.

 

Ako vyriešiť ex faktor?

Aj tu platí, že sa skutočne netreba nikam ponáhľať. Stačí, až sa váš nový vzťah dostane do bodu, že začnete spolu žiť. Prvé stretnutie zorganizujte vonku, na neutrálnej pôde a bez detí pre prípad, že by došlo k nečakanej emocionálne vypätej situácii. Nejde vám o to, aby sa spriatelili, ale o to, aby deti necítili žiadne napätie, keď sa stretnete pri nejakej príležitosti.

 

Ako randiť, keď máte deti:

 

  • Doprajte si čas.

Buďte k sebe úprimní, musíte toho stíhať skutočne dosť. Práca, deti, málo voľného času. Preto sa neponáhľajte do nového vzťahu. Naopak, spoznajte novú známosť čo najlepšie.

  • Deti sú priorita.

Nezáleží na tom, či ste sám, sama alebo vo vzťahu, stále ste rodič. Preto sa nenechajte uniesť randením natoľko, že deti sa dostanú na vedľajšiu koľaj. Dodržte sľuby, ktoré ste im dali, berte do úvahy ich potreby a plány na prázdniny, či sviatky.

  • Zoznamujte neskôr.

Nenarušte dôležitý vzťah k deťom len preto, že váš nový objav je očarujúci. Priviesť ho, či ju, domov, znamená priviesť do rodiny. A spojenie rodín vyžaduje veľa času, trpezlivosti, úsilia.

  • Počúvajte svoje deti.

Neklamte ich, ani nezavádzajte. Povedzte, čo robíte, ale v krátkosti a jednoducho. Ak sa budú pýtať, odpovedzte. Povedzte im, že ich počúvate a stále ste tu pre nich.

  • Vyjasnite si, čo chcete.

Nemáte čas, ani energiu, hrať hry na lásku. Začnite randiť, keď viete, či chcete len zábavu a novú spoločnosť alebo hľadáte dlhodobý vzťah. A dajte to vedieť druhej strane.

  • Nehovorte stále o deťoch.

Jasné, že ich máte. Máte však aj svoj vlastný život, túžby, sny a záujmy. Porozprávajte o nich a užite si chvíle aj bez detského džavotu.

  • Sex má svoje pravidlá.

Ak ste dlho single, môžu sa vám očakávaním rozširovať zreničky už po prvých pár stretnutiach. Aj tu platí, nechajte tomu čas. A priestor. Pretože ten u vás je obsadený. Nechcete, aby sa deti ráno stretli s neznámym „ujom“ či „tetou“, vychádzajúcim z kúpeľne.

  • Nový partner nie je rodič.

Nezapájajte ho aktívne do výchovy. Je to vaša záležitosť, vrátane ich vozenia či vyzdvihovania z krúžkov.

 

Zdieľať na facebooku