Nový edukačný web pre učiteľov KidsCodr

Vzdelávací portál KidsCodr je určený pre učiteľov, žiakov a deti. Od apríla tohto roku poskytuje kvalitne spracovaný obsah zameraný na výučbu základných princípov programovania, herného dizajnu a tvorby algoritmov.
Vzdelávací portál KidsCodr je určený pre učiteľov, žiakov a deti. Od apríla tohto roku poskytuje kvalitne spracovaný obsah zameraný na výučbu základných princípov programovania, herného dizajnu a tvorby algoritmov. / Foto: Shutterstock

Vzdelávací portál KidsCodr je určený pre učiteľov, žiakov a deti. Od apríla tohto roku poskytuje kvalitne spracovaný obsah zameraný na výučbu základných princípov programovania, herného dizajnu a tvorby algoritmov. Edukačná platforma tak ponúka kompletné osnovy pre moderných učiteľov informatiky, ktorí ju môžu využívať priamo počas vyučovania alebo na rôznych IT krúžkoch.

Učitelia  majú k dispozícií online nástroje, ktoré dokážu jednoducho použiť na hodine informatiky. Učebné materiály si nemusia pripravovať zdĺhavo doma, ale stačí si pomôcť prostredníctvom hotových materiálov, ktoré nájdu na webe.

 

Ďalšou výhodou je i to, že portál a jeho obsah je prístupný každému zdarma.

 

O čom je KidsCodr

Aby sme nehovorili stále o učiteľoch a využití tejto platformy len na vyučovaní, pozrime sa bližšie na to, čo KidsCodr môže ponúknuť ďalej. Samozrejme prvotná myšlienka tohto projektu je zameraná na programovanie, kódovanie, čo logicky vyplýva aj zo samotného názvu. Deti teda získajú a osvoja si teoretické vedomosti a zručností v oblasti programovania, pochopia základne pojmy, postupy a princípy programovania.

 

Čo ďalej?

Okrem toho sa vývojári zamerali aj na to, ako použiť web ako vzdelávaciu pomôcku pri vývoji hier. Mali na pamäti, ako deti rozmýšľajú, aby im v tom nechýbala istá hravosť, ktorú ešte stále v tomto veku do veľkej miery pri učení potrebujú. KidsCodr má za úlohu tiež rozšíriť jednotlivé zručnosti dieťaťa – od logického rozmýšľania, schopnosti vyjadrovania myšlienok, analyzovania problémov až po digitálne zručnosti.

 

Čo web ponúka?

KidsCodr momentálne ponúka tri rôzne kurzy – orientované najmä na programovanie hier, tiež úlohy a námety na programovanie v prostredí Scratch. Neskôr pribudnú aj ďalšie kurzy.

Každý kurz má niekoľko kapitol. V týchto blokoch nechýbajú návody, vďaka ktorým sa dá pokračovať ďalej vo vytváraní hier, zábavných animácií a príbehov. Každý kurz má svojho inštruktora, lektora.

Portál je tak miestom s kompletnými nástrojmi a know-how na výučbu technických zručností. Prináša kompletný hardware, príslušenstvo, rôzne aktualizácie a podporu, kde v neposlednom rade nemôže chýbať zábava, kreativita a angažovanosť.

 

Štatistiky: Ženy vs. muži

Keďže dnes je už takmer všetko ovplyvnené modernými technológiami, tak aj ich znalosť bude mať zásadný význam pre budúcnosť každého dieťaťa. Najmä čo sa týka budúcich absolventov stredných a vysokých škôl. Štatistiky stále hovoria o nedostatočnom počte digitálne zručných absolventov. Preto je dôležité vzdelávať ich v tomto smere na základných školách – hovoríme už o deťoch na prvom stupni. Zaujímavé je napríklad aj to, že v dnešnej dobe je stále málo žien v IT oblasti, konkrétne programátoriek je stále minimum. V rámci Girl´s day, ktorý tento rok pripadol na 27. apríla, sa opäť veľa hovorilo o tom, ako málo dievčat študuje IT.

 

Koľko žien v porovnaní s mužmi pracuje, alebo sa zaujíma o prácu v IT?

Podľa podkladov Profesie, ktoré vypracoval a poskytol analytik Tomáš Janotík, je v IT segmente až 87 percent mužov. Z toho zvyšok tvoria ženy. Takže podľa štatistík môžeme skutočne zhodnotiť, že situácia na Slovensku hovorí v prospech mužov, ktorí vo veľkej prevahe pracovne dominujú práve v IT oblastiach.

Na základe životopisov, ktoré uchádzači posielajú prostredníctvom spomínanej Profesie,  najviac sa uchádzačky zaujímajú o pozície: User experience Expert, Web dizajnér, Databázový analytik, Business Intelligence Specialist, Scrum Master a Technical writer.

 

Učenie cez online  nástroje – zapojme aj dievčatá

Riešením by skutočne mohli byť podobné edukačné platformy, ktoré ponúkajú dostatočne veľa vzdelávacích materiálov tak, aby aj dievčatá mohli držať krok s chlapcami, ktorí naozaj väčšinou majú viac skúsenosti s IT. Prečo? Dôvodom môže byť aj fakt, že chlapci oveľa skôr začínajú pracovať s počítačmi, aj keď len v prípade hraní rôznych hier – či už online, po sieti a podobne.  Dievčatá sa potom zvyknú na hodinách informatiky zapájať menej, pretože môžu mať pocit, že im to ide pomalšie ako ich spolužiakom. Samozrejme nájdu sa výnimky, ale faktom stále zostáva, že chlapcov – študentov informatiky je neporovnateľne viac ako dievčat.

 

Viac nájdete na stránke www.kidscodr.sk.

Čítajte viac o téme: IT
Zdieľať na facebooku