Najnovšie zistenia vplyvu Covid-19 na deti: hrozí cukrovka aj multisystémový zápalový syndróm

Vedci u detí, ktoré prekonali covid evidujú nárast cukrovky.
Vedci u detí, ktoré prekonali covid evidujú nárast cukrovky. / Foto: Pexels

U detí, ktoré sa nakazia Covid-19, je podstatne väčšia pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie cukrovka 1. alebo 2. typu ako u detí, ktoré covid neprekonali, informovali v piatok americkí vedci z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. 

 

Podľa niektorých štúdií už bolo pozorované zvýšené riziko cukrovky u dospelých, ktorí sa vyliečili z covidu. Vedci v Európe hlásia od začiatku pandémie zvýšený počet detí s diagnostikovanou cukrovkou 1. typu. Ale štúdia amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je jednou z prvých, ktorá skúma rozsiahle databázy poistných udalostí v Spojených štátoch s cieľom odhadnúť prevalenciu nových diagnóz cukrovky u detí mladších ako 18 rokov, ktoré mali covid alebo, o ktorých bolo známe, že sú infikované koronavírusom.

Štúdia použila dve databázy v USA, aby bližšie skúmali diagnózy diabetu u mladých ľudí do 18 rokov v priebehu roka alebo dlhšie, od 1. marca 2020, a porovnávala tých, ktorí mali covid s tými, ktorí ho nemali. Prvá databáza obsahovala záznamy 1,7 milióna detí a druhá databáza 900 000 detí. Výskumníci zistili nárast cukrovky v oboch súboroch údajov: v jednej databáze zistili 166%-násobný nárast nových prípadov cukrovky medzi deťmi 30-percentný nárast v druhej databáze. „Už 30-percentný nárast predstavuje veľké zvýšenie rizika,“ povedala pre New York Times Sharon Saydah, hlavná autorka štúdie.

Doktorka Saydah vysvetľuje, že zatiaľ nie je jasné, či post-covid diabetes typu 2 bude u týchto detí chronickým stavom alebo prechodným stavom, ktorý sa upraví. Cukrovka 1. typu nie je reverzibilná. Väčšina detí bola sledovaná len asi štyri a pol mesiaca. Toto nové zistenie podľa nej podčiarkuje dôležitosť očkovania všetkých detí proti covidu a dodržiavanie opatrení, ako je nosenie respirátorov a dodržiavanie odstupov a najmä ochranu tých najmenších detí, ktoré ešte nemôžu byť zaočkované.

"Je naozaj dôležité, aby si lekári, pediatri a rodičia boli vedomí príznakov a symptómov cukrovky, aby mohli deti správne diagnostikovať," hovorí Dr. Saydah. Zvýšený smäd, časté močenie, strata hmotnosti a únava patria medzi najvýraznejšie príznaky. Mnohé z detí totiž v štúdii boli diagnostikované až po epizóde diabetickej ketoacidózy, život ohrozujúcej komplikácie, ktorá nastáva, keď telo nemá dostatok inzulínu, aby umožnilo cukru vstupovať do buniek.

Dr. Saydah a jej kolegovia počas výskumu nerozlišovali medzi typmi cukrovky. No nárast cukrovky bol pozorovaný nielen u tých detí, ktoré boli choré na covid, ale aj u tých, ktoré boli asymptomatické, ale boli pozitívne testované.

 

Očkovaním proti multisystémovému zápalovému syndrómu

Ďalšia štúdia, ktorú v piatok zverejnilo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, zistila, že dve dávky vakcíny Pfizer-BioNTech chránili hospitalizovaných mladých ľudí vo veku 12 až 18 rokov pred závažným multisystémovým zápalovým syndrómom, ktorý sa môže vyvinúť dva až šesť týždňov po infekcií vírusom. Štúdia skúmala 24 nemocníc v 20 štátoch medzi júlom a 9. decembrom 2021, v období, keď bol dominantný variant Delta. Dospeli k záveru, že očkovanie má 91-percentnú účinnosť proti multisystémovému zápalovému syndrómu. Štúdia uvádza, že medzi 38 hospitalizovanými pacientmi vo veku 12 až 18 rokov, ktorí trpeli týmto ochorením, a potrebovali podporu životných funkcií, boli všetci neočkovaní.

 

Čo je to pediatrický zápalový multisystémový syndróm?

Pediatrický zápalový multisystémový syndróm je nové ochorenie, ku ktorému dochádza niekoľko týždňov po prekonaní ochorenia Covid-19. Aj keď väčšina detí a mladých ľudí, ktorí majú covid, nemá žiadne alebo má len mierne príznaky ochorenia, veľmi malý počet z nich môže po niekoľkých týždňoch od prekonania covidu ochorieť na pediatrický zápalový multisystémový syndróm. Ide o nové ochorenie, je už však známe, že jeho príčinou je imunitný systém, ktorý bojuje proti vírusu, ale zároveň spôsobuje nadmernú reakciu v iných častiach tela. Stále však nie je isté, prečo niektoré deti a tínedžeri toto ochorenie dostanú a iné nie. Základným príznakom sú vysoké horúčky, ktoré pretrvávajú niekoľko dní. K ďalším príznakom patria:

  • Vyrážky
  • Únava a slabosť
  • Bolesti brucha
  • Hnačky
  • Zvracanie
  • Červené oči
  • Červené a popraskané pery
  • Opuchnuté ruky a nohy
  • Šúpanie pokožky na rukách a nohách
  • Bolesť hlavy
  • Bolesti svalov
  • Zväčšené lymfatické uzliny na krku
  • Predráždenosť
  • Kŕče
Čítajte viac o téme: Výskum, Koronavírus, Očkovanie Covid-19
Zdieľať na facebooku