Články: Pre študentov
O projekte

 

Facebook zverejňuje aj vaše skryté fotky

Lucia Klusková
Autor článku
  

Každý z nás aspoň raz vyskúšal skryť fotky zo svojej facebookovej nástenky. Vedeli ste, že aj napriek tomu sú tieto fotky dostupné vo vyhľadávaní na Facebooku? Všetky vaše fotky, na ktorých ste označení, ale aj označené fotky, ktoré ešte len čakajú na potvrdenie, sú dostupné nie len všetkým vašim priateľom, ale aj ľuďom, ktorí nie sú vašimi priateľmi na Facebooku.

 

Ako je to možné?

Pred dvoma rokmi Facebook predstavil nové vyhľadávanie s názvom Facebook Graph Search, ktoré umožňuje vyhľadávať fotky, na ktorých ste označení. Vyhľadávať a pozrieť si výsledky môže úplne každý, kto má dostupný Graph Search. Aj keď nie ste s dotyčnou osobou priatelia na Facebooku, cez Facebook Graph Search môžete nájsť všetky fotky, na ktorých je označená. Facebook ešte stále testuje túto novinku a Graph Search máte aktivovaný len ak používate Facebook v anglickom jazyku. Takže všetci tí, ktorí majú dostupný Graph Seach, majú k dispozícii cez toto vyhľadávanie všetky vaše označené  fotografie.

 

Ako to funguje?

Jednoducho zadáte do Facebook vyhľadávania „Photos of“ (v preklade: fotky) s menom osoby, ktorej fotky chcete vyhľadať.

 Facebook Graph Search ukážka

 

Facebook Graph Search ukážka2

 

Facebook Graph Search ukážka3

Vyhľadávanie vám zobrazí všetky fotky, na ktorých je dotyčná osoba označená, ale aj tie fotky, ktoré má z nástenky ukryté. (Pre zachovanie súkromnia, používame ukážku nášho FB účtu.)

 

Ako nastaviť súkromie fotografií?

Ak nechcete, aby sa zobrazovali vaše fotky každému, jednoducho z nich odstráňte označenie. To zabráni tomu, aby sa konkrétna fotka nachádzala vo vyhľadávaní. V prípade, ak vás na fotke označil niekto iný a označenie neviete odstrániť, môžete si upraviť nastavenie vášho Facebook účtu nasledovne:

 

1. V pravom hornom rohu kliknite na „Nastavenia“

Nadstavenie súkromia na Facebooku

 

2. V ľavom stĺpci kliknite na „Časová os a označovanie menovkami“. A potom na „Ak ste označení v príspevku, koho chcete pridať do okruhu publika, pokiaľ tam ešte nie je?“ Tu zadajte „Iba ja“.

Postup nadstavenia súkromia na Facebooku 

Toto odstráni všetky fotky z vyhľadávania, na ktorých ste označení. Po tejto úprave budete vidieť fotky iba vy.

Ak poznáte niekoho, kto si rád chráni svoje súkromie a viete, že by si tiež určite nastavil súkromie na Facebooku, podeľte sa s ním o tento článok.

Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!
Zdieľať na facebooku
Diskusia

Páčil sa ti tento článok? Zaregistruj sa a žiadny najčítanejší článok ti neunikne.