Takmer 9 z 10 rodičov tvrdí, že tínedžeri trávia príliš veľa času hraním videohier

Väčšina rodičov si myslí, že ich deti trávia priveľa času hraním videohier.
Väčšina rodičov si myslí, že ich deti trávia priveľa času hraním videohier. / Foto: Bigstock

Osemdesiatšesť percent rodičov súhlasí s tým, že dospievajúci trávia príliš veľa času hraním videohier, uvádza nový prieskum Michiganskej univerzity.

 

Dvakrát viac rodičov chlapcov ako dievčat v prieskume Michiganskej univerzity tvrdí, že ich dospievajúci synovia hrajú videohry denne. Dĺžku času, ktorú rodičia uvádzajú, odhadujú na tri a viac hodín denne. Rodičia sa domnievajú, že hranie hier často bráni ďalším aktivitám v ich živote ako sú rodinné aktivity a interakcie (46%), spánok (44%), domáce úlohy (34%) priateľstvá s inými hráčmi (33%) a mimoškolské aktivity (31%).

„Hoci mnohí rodičia veria, že videohry môžu byť pre dospievajúce deti dobré, hlásia množstvo negatívnych dopadov nadmerného času trávenia hraním videohier,“ hovorí pediater Gary Freed, ktorý viedol výskum. Aj preto upozorňuje rodičov, aby prevzali zodpovednosť za správanie svojich detí. „Rodičia by mali pozorne sledovať herné správanie svojich dospievajúcich detí a stanoviť im základné limity, aby zabránili škodlivým dopadom na spánok, rodinné a partnerské vzťahy a výkon v škole,“ upozorňuje.

 

Rodičia sa môžu mýliť, ako vyzerá realita 

Rodičia deti často nechávajú hodiny pri hraní videohier, lebo sú presvedčení, že rovnako žijú aj ich rovesníci. Vedci však v správe píšu, že rodičia nemusia mať vždy najpresnejší prehľad o tom, koľko času tínedžeri trávia hraním hier. Viac ako polovica rodičov (54%) uvádza, že ich dieťa hrá videohry tri a viac hodín denne (v porovnaní s 13% tínedžerov, ktorí nehrávajú videohry denne). Len 13% rodičov pritom verí, že ich dieťa trávi viac času hraním videohier ako ostatní, zatiaľ čo 78% verí, že ich tínedžer hrá hry menej alebo prinajmenšom rovnako veľa ako jeho rovesníci. 

„Mnoho rodičov častých hráčov má mylnú predstavu, že množstvo času, ktoré ich tínedžer trávi hraním videohier, je v súlade s jeho rovesníkmi,“ hovorí Freed.

 

Rodičia sa snažia deti v hraní obmedzovať

Zatiaľ čo 71% rodičov verí, že videohry môžu mať pozitívny vplyv na ich dospievajúce deti, niektorí (44%) sa snažia obmedziť obsah videohier. Rodičia detí vo veku 13 až 15 rokov (v porovnaní s tými, ktorí majú staršie dospievajúce deti), častejšie používajú ratingové systémy, aby sa pokúsili zabezpečiť, že hry sú pre ich deti obsahovo vhodné (43% oproti 18%), povzbudzujú ich tínedžerov, aby hrali hry radšej s priateľmi, nie online a zakazujú hranie videohier v detskej izbe.

 

Dotazovaní rodičia tiež využívajú rôzne stratégie na obmedzenie času, ktorý trávia hraním svojich tínedžerov, vrátane podpory iných aktivít (75%), stanovenia časových limitov (54%), poskytovania stimulov na obmedzenie hrania hier (23%) a skrývania herných zariadení (14%).

 

Freed poznamenáva, že zatiaľ čo hranie môže byť vhodnou zábavnou aktivitou, niektorí dospievajúci - napríklad tí, ktorí majú problémy s pozornosťou - sú zvlášť citliví na neustálu pozitívnu spätnú väzbu a podnet videohier. To môže viesť k predlžovaniu hrania, čo má nepriaznivý vplyv na ďalšie aspekty života dospievajúcich.

 

Spojte sa s deťmi aj cez videohry

Freed odporúča rodičom, aby prejavili záujem hraním videohier so svojimi deťmi a zároveň komunikovali o zdravých limitoch a zabezpečili, aby mali silné nastavenia ochrany osobných údajov. V niektorých situáciách poznamenáva, že hry môžu rodičom pomôcť spojiť sa so staršími deťmi a občas môžu pomôcť otvoriť dvere iným rozhovorom a interakciám.

Rodičia by však tiež mali pomôcť dospievajúcim pochopiť, že obmedzenia a pravidlá týkajúce sa hier sú spojené s bezpečnosťou, zdravím, školou a vzťahmi.

„Rodičia môžu zohrávať dôležitú úlohu stanovením jasných pravidiel týkajúcich sa vhodného obsahu a času u detí, ktoré trávia s videohrami príliš dlho,“ hovorí Freed. „Aj keď mnohí rodičia vidia výhody v oblasti hier, aktivita by nemala byť na úkor osobného času s rodinou, priateľmi a učiteľmi, ktorí zohrávajú kľúčovú úlohu pri podpore vzdelávania a zdravého rozvoja dospievajúcich.“

 

Správa z prieskumu Mott je založená na odpovediach od 963 rodičov, ktorí mali aspoň jedno dieťa vo veku 13 - 18 rokov.

 

Chcete sa o hraní videohier deťmi dozvedieť viac? Kedy sú pre deti prínosné a kedy im už môžu škodiť? Prečítajte si našu knihu Spojení navždy o výchove detí v digitálnej dobe, kde nájdete odpovede aj na tieto otázky.

 

 

Zdieľať na facebooku