Múdrosti starých Toltékov, ktoré zmenia váš život

  Foto: Bigstock

Kniha Štyri dohody pochádza od spisovateľa Dona Miguela Ruiza a už niekoľko rokov je životnou inšpiráciou pre milióny ľudí po celom svete. Je to kniha životných múdrostí starých Toltékov spred mnohých rokov. Autor tu odhaľuje to, čo nás v živote obmedzuje, pripravuje o radosť a vedie v ňom k zbytočnému utrpeniu. Vďaka týmto starovekým myšlienkam a odporúčaným zmenám správania, dokáže človek vniesť do svojho života viac slobody, skutočného šťastia a lásky. Tu sú najdôležitejšie myšlienky, ktoré by sme mali pre spokojný život žiť.

 

Dohoda prvá: Nehrešte slovom

  1. Akákoľvek vaša magická moc sa opiera o slová. Vždy, keď vyslovíte svoj názor, akoby ste vyriekli nejaké magické zaklínadlo. Slovom môžete človeka zakliať, ale ho i zo zakliatia vyslobodiť. Slovo má tvorivú silu. Je to dar.
  2. Slovo dokáže premeniť v skutočnosť ten najkrajší sen alebo všetko okolo nás zničiť. Je ako semienko, ktoré zasievate do svojej, ale i cudzej mysle. Vážte preto vaše slová, aby vo vašej mysli rástli tie dobré veci. Šírte okolo seba krásu a lásku a vytvoríte nebo na Zemi.

 

Dohoda druhá: Neberte si nič osobne

  1. Nech už si ľudia myslia čokoľvek, čokoľvek robia alebo hovoria, neberte si to osobne. Názory druhých zodpovedajú tomu, čomu títo ľudia veria, a preto nech si myslia čokoľvek, v skutočnosti sa vás to netýka. Vždy to hovorí iba o nich.
  2. Ak beriete veci osobne, vytvárate si v svojom vnútri emocionálny jed, ktorým trávite nielen seba, ale aj ľudí okolo seba. Vzoprite sa tomuto jedu.

 

Dohoda tretia: Nevytvárajte si žiadne domnienky

Ľudská myseľ sa potrebuje neustále cítiť bezpečne, a tak hľadá pri neznámych veciach odpovede. Častokrát však majú podobu domnienok. Vzdajte sa svojich domnienok, ich najväčším nebezpečenstvom je to, že veríme, že sú pravdivé a prispôsobujeme im svoj život.

 

  1. Vytvárate si domnienky, že ostatní chápu život rovnako ako vy. Predpokladáte, že druhí uvažujú ako vy, cítia to isté, súdia ako vy, mýlia sa rovnako ako vy. Bojíte sa byť sami sebou, pretože sa domnievate, že vás ostatní budú súdiť, smiať sa vám, zneužívať vás a obviňovať, tak ako to robíte vy sami.
  2. Všetok smútok a drámu, ktoré ste doposiaľ prežili sa premenili z vašich domnienok a z vašej vzťahovačnosti. Na týchto princípoch je založený celý svet, v ktorom jedni ovládajú druhých.

 

Jednou z najčastejších domnienok je, že partner pozná alebo musí vedieť, čo si myslíte, čo by ste chceli a z toho vyplýva množstvo problémov, ktoré si týmto myslením vyrábate. Jeho odlišné konanie prináša do vzťahov následne iba výčitky a mnoho nešťastia.

 

Dohoda štvrtá: Vždy robte všetko najlepšie ako viete

  1. Robte všetko čo najlepšie preto, že vás to teší, nie preto, že očakávate odmenu. Myslenie na peniaze vám bráni robiť veci najlepšie, ako to dokážete. Nezištné skutky vám prinesú radosť a nečakaná odmena môže prekonať vaše predstavy.
  2. Ak budete znova a znova robiť všetko čo najlepšie, stanete sa majstrami osobnej transformácie. Činnosť človeka súvisí s naplnením jeho života. Ak človek koná, vystupuje zo seba – realizuje svoje nápady, myšlienky a prichádzajú k vám plody vašej práce.

 

Narodili sme sa s právom byť šťastní, milovať a radovať sa, tak sa zo života tešme. Ak budeme chcieť, zvyky hrešiť slovom, brať si veci osobne, vytvárať si stále nejaké domnienky sa budú prejavovať čím ďalej menej až sa úplne stratia a prinesú nám šťastný život.

Zdieľať na facebooku