Múdrosti antických filozofov, ktoré nás môžu inšpirovať aj dnes

Myšlienky antických filozofov vás môžu inšpirovať i dnes.
Myšlienky antických filozofov vás môžu inšpirovať i dnes. / Foto: Pexels

Texty antických filozofov prežívajú doteraz. Ukazuje sa, že diela z dôb antiky obsahujú posolstvá, ktoré majú svoje opodstatnenie aj v 21. storočí a možno inšpirujú aj vás.

 

Snažte sa zmeniť len to, čo môžete a ostatné neriešte

V antickej filozofii je jedna z najdôležitejších praktík, ktorá hovorí o tom, že by sme sa mali učiť  rozlišovať medzi tým, čo môžeme zmeniť a čo nie, na čo máme vplyv a na čo nie. Ako napísal grécky filozog Epiktétos: „Hlavnou úlohou v živote človeka je vedieť odlišovať záležitosti na tie, ktoré ovplyvniť nemôže a na tie, ktoré ovplyvniť môže.“


Začnite žiť už dnes

Jeden zo Senecových najslávnejších výrokov hovorí: „Každý z nás sa bojí umierania. Ale povedz mi, ako sa život, ktorý žiješ, líši od smrti?“ Seneca tiež nabáda k zamysleniu, čo vlastne smrťou stratíme a o čo sa vlastne v živote bojíme. Mnoho ľudí pri tomto zamyslení zisťuje, že sú to hodiny strávené pri televízii, ohováranie, prejedanie, plytvanie vlastným potenciálom, dlhé hodiny prežité v práci, ktorá človeka nebaví a podobne. Preto je dôležité začať žiť už dnes!

 

Zastavte sa a buďte vďační

Dôležité je každý deň si pripomínať veci, za ktoré môžeme byť vďační. Napríklad, že sme nažive, že sme zdraví, že máme prístup k internetu, že máme rodinu a priateľov. Raz napísal Seneca svojmu priateľovi Lucidovi: „V každom okamžiku života by sme mali byť vďační tak, ako je to len vôbec možné.“


Milujte

Filozof Hecato píše: „Môžem ťa naučiť uvariť ten najmocnejší nápoj lásky bez špeciálnych  bylín alebo zaklínadiel, no ak chceš byť milovaný, miluj!“ Láska, ktorú dostávame, je taká istá, akú dávame. Či už je to v politike, v práci, ale i v osobnom živote neexistuje takmer žiadna situácia, kde by nenávisť prinášala dobro. Každá situácia môže prebehnúť lepšie, ak prejavíme aspoň trochu lásky.

 

Nezabúdajte odpočívať

Seneca napísal: „Naša duša  potrebuje odpočívať, aby bola svieža a bystrá.“ Naša myseľ je ako sval. Môže byť napínaná, prepracovaná alebo zranená. Nedá sa všetko zvládnuť s ľahkosťou, ak je človek neustále prepracovaný.

 

Hľadajte hlboko v sebe

„Hľadajte hlboko v sebe, pretože v každom z nás je fontána dobra, ktorú môžeme objaviť, ak budeme hľadať dostatočne hloboko,“ Marcus Aurelius.

 

Buďte láskaví

Krutosť, zlomyselnosť a neprajníctvo väčšinou zakrývajú nejakú hlboko skrývanú slabosť. Len silní ľudia vedia reagovať láskavosťou na krutosť. Ale túto silu má v sebe každý. Aj Marcus Aurelius povedal: „Aj keď má niekto tie najčernejšie úmysly, čo môže urobiť, ak mu jeho správanie opätujete láskavosťou?“


Vnímajte veci v širšom kontexte

Cisár Marcus Aurelius napísala sám sebe: „Nikdy nezabúdaj na to, že si len malou časťou v celom veľkom vesmíre.“ Podľa vedcov je Zem stará asi 4,5 miliard rokov. Aký je proti tomuto času náš čas na Zemi? Je dobré si na toto spomenúť, keď máte tendenciu cítiť sa dôležito alebo budete mať pocit, že všetko stojí a padá na tom, ako sa v určitej chvíli rozhodnete.

 

Robte dobré skutky stále

„Nesprávajte sa, ako keby ste mali žiť naveky a nečakajte na nič. Konajte dobro stále, keď môžete,“ Marcus Aurelius.

 

Nesúďte iných

„Využívajte vedomosti k rozpoznaniu svojich vlastých chýb a nie na hľadanie chýb u iných,“ napísal Seneca. Správny smer premýšľania a hodnotenia má byť zameraný na vlastné vnútro. Zamerajte sa hlavne na to, ako sa stať lepším človekom a chyby iných ľudí nechajte im samotným.

 

Buďte zastáncami dobra

V živote nestačí nečiniť zlo, musíte byť aj zástancami dobra. Ako napísal Marcus Aurelius: „Zlo oveľa častejšie spočíva v našej nečinnosti než v tom, čo vedome robíme.“

 

Milujte svoj osud

„Nesnažte sa, aby sa veci v živote diali tak, ako chcete, radšej si prajte, aby sa diali tak, ako sa dejú. Až vtedy váš život bude skutočne plynúť,“ povedal Epiktétos.

 

Premýšľajte nad tým, čo rozprávate

Keď sa potknete a spadnete, vždy môžete vstať, ale to, čo poviete, už nikdy nemôžete vziať späť. A hlavne nie kruté a zraňujúce slová.

 

Robte radšej vnútorné zmeny

Väčšinou chcú ľudia meniť veci navonok. Tieto zmeny v porovnaní s vnútornými zmenami sú nepodstatné. Vnútorná zmena je to, na čo sa musíte poriadne sústrediť. Pamätajte si Senecovu radu: „Vo vnútri by si mal byť iný vo všetkých ohľadoch, ale navonok by malo tvoje oblečenie splývať s davom.“

 

Robte svoju prácu

Marcus Aurelius sa v priebehu meditácie pýtal sám seba: „Čo je tvojím poslaním?“ Odpovedal si takto: „Máš byť dobrým človekom.“ Stoici verili najaviac zo všetkého tomu, že ich základným poslaním na tejto planéte, je byť dobrým človekom. Je to naša základná povinnosť, ale mnohí ľudia sa tomu vyhýbajú.

 

Zrekapitulujte si každý den

Seneca si každý večer robil cvičenie, v rámci ktorého si dával sám sebe tieto otázky: „Ktorého zlozvyku som sa dnes zbavil? V čom som dnes lepší? Boli dnes moje skutky dosť dobré? Ako sa ešte môžem zlepšiť?“ Nič nám nebráni v tom, aby sme toto isté robili aj v 21. storočí.

 

Učte sa od múdrych

Seneca napísal: „Nemôžeš kresliť rovné čiary bez vzoru.“ Úlohou múdrych ľudí v našom živote je, aby sa stali naším vzorom a inšpiráciou. Práve oni podorujú naše ambície, myšlienky a náš talent. Je len na nás, koho si vyberieme za vzor.

 

Nájdite si priority

Človek nemôže mať úplne všetko. Musí si nájsť priority. Epiktétos povedal: „Neprebúdzaj vášeň vo svojom srdci pre veľa vecí naraz. Pýtaj sa sám seba, či niečo naozaj potrebuješ a čo sa stane, keď to nebudeš mať.“ Ak si človek úprimne odpovedá na tieto otázky, pomôže mu to dosiahnuť pokoj, zbaví sa nepodstatných vecí v živote a nebude príliš zaneprázdnený. Bude šťastnejší a spokojnejší.

 

Naučte sa prijímať aj neúspech

Úspech alebo neúspech nehovoria nič o vašej osobnosti. Mali by ste sa naučiť prijímať úspech a neúspech rovnako. Ide hlavne o to, aby ste to, čo robíte, robili čo najlepšie, ako viete. Držte sa aj tejto rady, ktorú povedal Marcus Aurelius: „Prijímaj  úspech bez pýchy a nechaj veci prebiehať bez prehnanej náklonnosti.“

V ťažkých situáciách je potrebná energia, kreativita a viera v seba samého. Keď sa vám nedarí, zamerajte svoje úsilie na nejaký maličký zvyšok nádeje a sústreďte sa na to malé miesto. Urobte to tak, ako povedal Seneca: „Uvedomte si, že i ťažkosti sa dajú zvládnuť, ťažké časy môžete zjednodušiť, úzke miesta rozšíriť a ťažké závažia zľahčiť, ak použijete ten správny tlak.“ Vytrvajte vo svojich zámeroch a odolajte všetkým zlým jazykom a tým, čo vás budú od vašich úmyslov odrádzať.

 

Ignorujte nenávistné hlasy okolo seba

Stoici si kladú iba jedinú otázku vo chvíľach, keď ich niekto kritizuje. Pýtajú sa sami seba: „Môžem ten názor nejako zvrátiť alebo nie?“ Ak je šanca zlepšiť sa a názor zvrátiť, chopia sa tejto šance. Ak nie, prijmú názor druhého človeka taký, aký je. Naš údel na tomto svete je náročný. Nemusíme si ho ešte sťažovať trápením sa, čo si ostatní o nás myslia, ak to nemôžeme zmeniť.

 

Rozvíjajte si empatiu

Seneca tvrdil, že je možné naučiť sa oslavovať úspechy ostatných a tiež byť s nimi v čase ich neúspechov. Skutočne ctnostný človek sám seba aktívne učí radovať sa z úspechov ostatných ľudí i v prípadoch, keď on sám prehráva.

Zdieľať na facebooku