Psychiater Mikhail Litvak: Psychologické aikido je spôsob, ako sa môžete vyrovnať v živote s problémami

Psychiater Michail Litvak
Psychiater Michail Litvak / Foto: wellmindness.com

Michail Litvak je ruský psychiater a psychoterapeut, autor tridsiatich kníh, ktoré boli preložené do viacerých jazykov. Známy sa stal vo svete aj vďaka tomu, že vyvinul systém na riešenie konfliktov s názvom psychologické aikido.

 

Psychologické aikido vychádza z rovnakých princípov ako zhodne pomenované bojové umenie. Učí, ako sa vyhnúť úderu a využívať energiu útočníka. Na rozdiel od čistých manipulatívnych technik je hlavným cieľom aikido v psychológii a pri obchodných jednaniach – výhra obidvoch strán, konsensus a vzájomná výhodnosť. Ak vyhrá len jedna zo strán, potom sa považuje výsledok za negatívny. Osvojenie si princípov psychologického aikida se vyplatí, aby ste sa vyhli negatívnym dôsledkom hry na jednu bránku, aby ste se naučili dohodnúť sa v akejkoľvek situácii a predchádzali konfliktom. Jedným z najdôležitějších výsledkov je to, že sa naučíte tlmiť útoky spolubesedníka a v podstate sa dopracujete k vzájomnej zhode.

 

Podľa Dr. Litvaka je dôležité naučiť sa pochopiť svoje okolie a seba. Na základe svojej dlhoročnej praxe zverejnil 20  zásad, ktorými sa riadia ľudia, ktorí sú vo svojom živote šťastní a vyrovnaní. Je presvedčený o tom, že neustále narastajúci počet psychiatrických pacientov je spôsobený práve nedodržiavaním týchto zásad.

 

1. Nikto nikoho neodmieta. Každý len kráča vpred. Avšak ten, kto zostal stáť na mieste a za ostatnými zaostal, si môže začať namýšľať, že bol odmietnutý.

 

2. Ak viete, že ste dobrým človekom, nepotrebujete sa dožadovať toho, aby si to o vás myslel aj niekto iný.

 

3. Znakom duchovnej dospelosti je schopnosť milovať a schopnosť vyrovnať sa s osamelosťou. Často sme schopní tých najlepších vecí práve vtedy, keď sme sami.

 

4. Nezrelá osoba vie, ako má konať, no nekoná tak. Avšak zrelá osoba vie, ako má konať a aj tak koná. Rozpoznáme ich potom podľa toho, že zatiaľ čo nezrelá osoba všetko iba kritizuje, zrelá osoba koná tak, ako treba.

 

5. Nepoznám recept na úspech. Poznám však recept na neúspech – jeho hlavnou prísadou je naša túžba každému sa zapáčiť.

 

6. Chcete vedieť, kto je vaším najväčším nepriateľom? Pozrite sa do zrkadla. To je on. Premôžte ho a ostatní nepriatelia sa už rozpŕchnu sami.

 

7.Jediným skutočným dôvodom, prečo by sme mali dať výpoveď v našom terajšom zamestnaní, či ukončiť náš terajší vzťah je, že za daných okolností nám už viac neumožňujú náš osobnostný rozvoj.

 

8. Miesto, kde sa nachádza skutočné šťastie nájdete až vtedy, keď sa prestanete za šťastím naháňať. Prezradím vám, kde nájdete šťastie – nájdete ho v sebe, vo svojom vnútri. Cesta ku šťastiu vedie cez maximálny rozvoj vašich schopností.

 

9. Ak sa nejakej osobe snažíte niečo dokázať, táto osoba sa potom stáva jediným zmyslom vašej existencie. Ak však začnete existovať sami pre seba, nebudete mať už potrebu nikomu nič dokazovať.

 

10. Je lepšie komunikovať s dobrou knihou než s plytkým človekom.

 

11. Šťastie je len vedľajším produktom dobre premysleného konania.

 

12. Všimnite si, že keď sa naozaj cítite skvelo, je vám úplne jedno, aký z vás majú pocit druhí.

 

13. Keď sa budete najbližšie s niekým zhovárať, majte na pamäti, že dotyčná osoba má nepochybne o sebe dobrú mienku.

 

14. Robte to, čo chcete a nepýtajte si povolenie.

 

15. Neexistuje žiadna mužská alebo ženská logika. Je len schopnosť alebo neschopnosť myslieť správne.

 

16. Je príjemné rozprávať sa  s priateľmi. Ale je veľmi užitočné rozprávať sa aj s nepriateľmi.

 

17. Šťastie je produktom správne zorganizovaného života. Organizovaný život by mal byť vašou prioritou. Spontánnosť je niekedy príjemným spestrením, avšak viacero psychológov, psychoterapeutov a psychiatrov sa zhoduje na tom, že kľúčom ku šťastiu, radosti a úspechu je práve organizovaný život.

 

18.Ak budete úplne nečinní, nepomôže vám nikto.Nedefinujú nás naše slová, ale naše skutky. Ak budete ľuďom len hovoriť o svojich plánoch, ktoré aj tak nikdy nikde nenaplníte, nielenže vám nepomôžu, ešte aj stratíte svoju dôveryhodnosť. Hovorte o niečom až vtedy, keď je to skutočné.

 

19. Staňte sa úspešnými a všetky vaše mentálne bloky zmiznú. Je to skutočne pravda. Všetku závisť, nenávisť a zlobu tvorí len nespokojnosť so svojím vlastným životom. Začnite preto robiť to, čo milujete, staňte sa v tom expertom a uspejte. Presne to bude ten okamih, kedy zmizne všetka vaša závisť i nenávisť.

 

20.Nehľadajte žiadne skratky. Mnohí ľudia, chcú všetko, no s minimálnou námahou a ideálne zadarmo. Túto chybu nikdy nespravte. Šťastie vám úspech prinesie len vtedy, keď sa na tej kľukatej ceste za ním poriadne zapotíte.

Zdieľať na facebooku