Prečo nemá zmysel žiť podľa prianí a názorov iných?

Prečo nemá zmysel žiť podľa prianí a názorov iných?
Prečo nemá zmysel žiť podľa prianí a názorov iných? / Foto: Pexels

Vedci zistili, že väčšina ľudí kritizuje alebo chváli v závislosti na svojej okamžitej nálade. Často tak nehovoria svoj skutočný názor, ale skôr vyjadrujú pocity súvisiace s momentálnou náladou.  Niektorí ľudia si zase určité udalosti podvedome spájajú s minulosťou a negatívny postoj býva výsledkom  určitého dojmu a nie skutečného názoru. Veď koľkokrát sa stalo, že niekto negatívne vnímal určitého človeka len na základe jeho účesu, oblečenia alebo výrazu v tvári? Podľa tohto sa dá povedať, že viac ako na vás záleží na človeku, ktorý vás hodnotí, resp. záleží na nálade človeka, ktorý vás hodnotí. Tiež je dokázané, že ľudia najčastejšie myslia sami na seba, až potom myslia na tých ostatných. Spokojných ľudí ani len nenapadne vás negatívne hodnotiť a už vôbec nie kritizovať. Vaším životom sa majú tendenciu zaoberať len tí, ktorí závidia, neprajú iným alebo tí, ktorí sú nejakým spôsobom nezrelí. Tak potom má vôbec zmysel myslieť na to, čo si o vás myslia iní? Pravdepodobne nie. A tých dôvodov na to, aby ste svoj život nežili podľa predstáv iných, je ešte oveľa viac. Pozrime sa na ne.

 

1. Nikdy nevyhoviete všetkým

Určite neexistuje na svete človek, korý by vyhovel všetkým. Je to nemožné. Bremeno  verejnej mienky je veľmi ťažké a môže sa stať takou silnou záťažou, ktorá vás úplne spúta, zbaví slobody a bude vám brániť v ďalšom raste. Môžete skloniť hlavu, snažiť sa prispôsobiť, splynúť s väčšinou a neustále sa podriaďovať alebo si môžete zvážiť každý názor, zostať sami sebou a rozhodovať sa podľa vlastného uváženia. Možno sa budete javiť niekomu zvláštne, ale vo vnútri zostanete spokojní a šťastní. Ľudia, ktorí nepremýšľajú nad tým, čo si o nich myslia iní, vidia životné situácie jasnějšími očami.

 

2. Ľudia často menia svoje názory

Nálady, myšlienky, postoje, hodnoty sa môžu počas života niekoľkokrát zmeniť. Ľudia majú tendenciu kritizovať všetko, čo vyvoláva ich nedôveru, čo im pripadá neseriózne alebo riskantné. A vadí im to aj vtedy, keď sa ich to vôbec netýka. A ak vám niekto aj niečo vyčíta a je k vám kritický, vy sa snažte zachovať rozvahu a odpovedajte na úrovni ako najlepšie viete. Čo ak po rokoch váš kritik názor zmení? V takom prípade vaša reakcia zostane vizitkou slušného správania, sebaovládania a spoločenskej úrovne.

 

3. Život je vaším darom

Vždy, keď konáte podľa priania niekoho iného a robíte niečo, čo sami nechcete, sami sebe škodíte. Určite poznáte vety takéhoto znenia: „Tak to má byť. Tak sa to patrí urobiť. Všetci to tak robia, tak čo vymýšľaš!“ Ak sa im budete donekonečna podriaďovať, stále viac a viac sa budete na seba hnevat a vaša nespokojnosť bude narastať. Hľadajte vlastné poslanie a kráčajte za ním. Život je váš dar a vy ho predsa chcete prežiť šťastne. Ak  pochybujete o správnosti vlastnej voľby, poraďte sa s tými, s ktorými si dôverujete, ceníte si ich názor a máte ich radi. S týmito ľuďmi sa môžete radiť, ale konečné rozhodnutie urobte podľa seba.

 

4. Akceptujte sa takí, akí ste

Toto nie je najjednoduchšie, pretože každý človek má o sebe určité pochybnosti, ide len o to, ako sa s  určitými nedostatkami dokážete vyrovnať. Pozrite sa na situáciu reálne. To, čo viete, že zmeniť môžete, zmeňte to a čo sa zmeniť nedá, vypustite z hlavy. Postupom času zistíte, že ste sa trápili zbytočne. Život bude pre vás jednoduchší a prijateľnejší. A ak vám niekto bude váš nedostatok vyčítať, vo svojom postoji budete takí pevní, že to s vami nič neurobí.

 

5. Vždy sa dá začať kráčať po novej ceste

Máte pocit, že ste už zamotaní v osídlach stereotypu a žijete podľa toho, ako sa má, ako sa to patrí, ako to od vás iní očakávajú? Vôbec nič sa nedeje. Nová cesta vždy existuje. Stačí prijať nové rozhodnutie a stávate sa kormidelníkmi  nového života. Každý robí chyby, ale len niekto hľadá nové cesty. Tí, čo ich hľadajú, žijú a nielen existujú.

Zdieľať na facebooku