Ako vydržať na brigáde, ktorá vás nebaví?

  Foto: Paul Morigi / AP Images for NHK WORLD TV

Takmer každý študent si chce cez prázdniny zarobiť, ale nie každému sa podarí zohnať takú brigádu, ktorá ho bude aj baviť. V niektorých oblastiach Slovenska je príležitostí naozaj málo, a tak ste určite radi, že ste vôbec nejakú brigádu našli.Ale vy si chcete prázdniny aj užiť a nielen myslieť na to, ako zle je na brigáde a vy z krásneho leta nič nemáte. Ako si teda nepríjemnú brigádu spríjemniť?

 

1. Neberte si z práce domov zlú náladu

Jasné, že každý deň musíte robiť to isté a ešte vás to aj nebaví. Ale nerobíte to predsa celý deň. Čas, keď nepracujete, prežívajte úplne ináč. Veď sú predsa prázdniny! Skúste nechať zlú náladu za bránami pracoviska, kde brigádujete. Ďalšie hodiny dňa sa prelaďte na niečo pozitívne. Nenechajte sa ešte dlhé hodiny ovládať zlou náladou z pracoviska. Je čas vychutnávať si to, čo vás naozaj baví.

 

2. Majte v mysli pred sebou vašu budúcnosť

Neuastále si v práci pripomínajte, kto ste, kde študujete, čo budete robiť, keď vyštudujete. Uvedomte si, že letná brigáda je len kratučký úsek z vášho života. Myslite na to, že peniaze, ktoré zarobíte, vám poslúžia na nejakú správnu vec, že si kúpite niečo, po čom ste tak dlho túžili. Na nudnú a nezáživnú prácu sa dá pozerať z viacerých hľadísk. Povedzte si, že je dobré, že ste ste si mohli vyskúšať aj niečo nezáživné, lebo vám to dalo silu študovať ešte intenzívnejšie, aby ste napokon mohli robiť prácu svojich snov. Pamätám si, že ako študentka som bola osemkrát na brigáde v konzervárňach a asi desaťkrát som pomáhala pri zbere zemiakov. Najhoršie boli nočné smeny v konzervárňach. Po ničom inom som netúžila, len aby sa pokazila výrobná linka a aby som si mohla trochu pospať posediačky opretá o pás alebo stenu. V tých chvíľach som si hovorila, že vysokú školu musím určite dokončiť, lebo nechcem pracovať v noci. Ešte aj dnes, keď ma premôže lenivosť, si spomeniem na tieto zážitky, uvedomím si, že nemusím pracovať v noci a hneď sa mi vráti chuť na to, čo mám ešte urobiť. Všetko zlé je aj na niečo dobré. Predstavte si, že jedného dňa budete predsa len vykonávať niečo lepšie. Povedzte si, že vy nie ste práca, vy tu len pracujete. Preto si nemýľte  tieto dva pojmy a nedovoľte, aby z vás zlá brigáda spravila zlého človeka.

 

3. Užívajte si dary leta

Nemyslite len na to, že musíte brigádovať. V práci ste predsa len osem hodín a leto ponúka veľa sladkých príležitostí. Na každý deň si naplánujte nejakú zaujímavú aktivitu, ktorej sa po práci môžete venovať. Môže to byť návšteva kúpaliska, stretnutie s kamarátmi, posedenie v meste so zmrzlinou, bicyklovanie, prechádzaka v lese. Čokoľvek. Prečo je to dôležité? Keď vám totiž v práci bude najťažšie, pomyslite si na niečo pekné, čo vás čaká a dá vám to energiu na prekonanie krízy.

 

4. Majte na mysli dátum ukončenia brigády

Brigáda nebude trvať večne. Dni rýchlo ubiehajú. Majte to vždy na pamäti. Aj toto uvedomenie vám pomôže prekonať krízu a neodídete z brigády skôr, ako ste si naplánovali. A keď brigádu ukončíte, budete na seba hrdí, že ste to vydržali až do konca. Aj keď to neboli tie najsladšie dni v živote, predsa vás len v niečom posunuli. Dokázali ste si zarobiť vlastné peniaze, prekonali ste sami seba a uvedomili ste si aj veľa vecí. Hlavne to, čo asi v živote robiť nechcete a práve preto urobíte všetko preto, aby ste robili to, po čom tak veľmi túžite.

 

Čítajte viac o téme: Študentské brigády
Zdieľať na facebooku