Ako sa stať obľúbeným aj keď máte občas iný názor ako väčšina?

Ako sa stať obľúbeným aj keď máte občas iný názor ako väčšina?
Ako sa stať obľúbeným aj keď máte občas iný názor ako väčšina? / Foto: Bigstock

Takmer každý mladý človek sa snaží zapadnúť do nejakého kolektívu. Nikto nechce zostať úplne sám a nepochopený. Niekedy je to však ťažké v tom, že sa stanete súčasťou komunity, ktorá vám až tak nevyhovuje, ale zase na druhej strane nechcete ostať opustení a len sami so sebou. Cítite, že v mnohom sa vaše názory líšia, ale aj napriek tomu chcete zostať súčasťou kolektívu. Čo robiť preto, aby ste zapadli, ale zároveň sa nenechali ovládať niekým, koho až tak neobdivujete? Ako teda ostať sám sebou bez pýchy, povýšenectva alebo naopak doprosovania sa?

 

1. Nevnucujte svoje názory niekomu, koho to vôbec nezaujíma

Možno ste prestali jesť mäso, chodíte denne do prírody, čítate veľa kníh, píšete poéziu alebo si privýrabate predávaním výživových doplnkov? No, toto sú všetko veci, ktoré mladých ľudí veľmi nezaujímajú. Nie ste typické diskotékové typy, ktoré sa musia každý piatok resetovať? Vašou povinnosťou nie je každému vysvetľovať, prečo to nerobíte. Ak viete, že vaše záujmy a práca niekoho nezaujímajú, tak ich nenúťte, aby sa o to začali zaujímať. Jednoducho o tom nediskutujte. Ale nechajte aj ostatných v tom, čo robia. Nesnažte sa ich nasilu zmeniť. Pokiaľ to nebudú chcieť oni sami, aj tak sa v ich živote nič nezmení. Pokiaľ sa to len trochu dá, skúste si nájsť so spolužiakmi aspoň jednu spoločnú tému. V živote sa stretnete aj s osobami, ktoré majú trochu iné, zato ale rovnako triezve pohľady na život ako vy. A aj keď sa odlišujete v skúsenostiach, mal by ste si takých ľudí ceniť a zamerať sa na spoločné veci.

Ak sa s niekým spoznáte viac a váš život bude niekoho naozaj zaujímať, tak mu môžete povedať o tom , čo robíte, čo vás naozaj baví, čo vám napĺňa život skutočnou radosťou. Chápem, že je veľmi vzrušujúce podeliť sa s celým svetom o svoje nové hobby, návyky, či prácu, ale ak viete, že to druhú stranu nezaujíma, tak o tom nehovorte a rešpektujte to.

 

2. Nikdy nikoho  neurážajte

Či už máš na to dôvod alebo nie,  neurážajte iných. Vyrovnaný človek vie svoju kritiku povedať pokojne a podložiť ju dôkazmi, faktami a reálnymi skúsenosťami.Určite aj vy poznáte ľudí, ktorí vedia len nadávať druhým. Takýchto ľudí väčšinou nikto nemá rád. Chceli by ste s nimi tráviť čas? Ak máte dostatok sebarešpektu, tak pravdepodobne nie. Prečo by vás potom spoločnosť mala mať rada, ak šírite nenávisť?

 

3. Nehádajte sa

Hádky veľmi ničia vzťahy. Človek by sa mal učiť vycítiť, keď sa blíži hádka, uvedomiť si to a neprilievať olej do ohňa. Ak cítite vo vzduchu hádku, skúste zmeniť tému rozhovoru. Dale Carnegie hovoril: „Najlepší spôsob, ako vyhrať hádku, je vyhnúť sa jej.“ Treba si tiež uvedomiť, že je veľký rozdiel medzi diskusiou a hádkou. Diskusia je o výmene názorov, faktov, téma je zmysluplná a vždy sa odohráva v pokojnej a priateľskej atmosfére.Hádka nie je nič iné ako nezmyselný, emocionálny spor s vykrikovaním urážok.

 

4. Nemusíte byť hviezdou za každú cenu

Mala som jednu spolužiačku, ktorá musela byť vždy v centre pozornosti. Keď sa tak nedialo, bola podráždená, nervózna a často ju v tej chvíli boelela hlava. Dnes už viem, že je to extrém a je to vlastne určitá choroba. A okrem toho, byť neustále hviezdou je aj náramne vyčerpávajúce.Môžete byť iní, ale to neznamená, že sa musíte  dištancovať od ľudí. Práve naopak, malo by vám to pomôcť spojiť sa s nimi a vybudovať ešte lepšie vzťahy. To ale nedokážete, ak sa s nimi v ničom nezhodnete. Je v poriadku v niečom vyčnievať, zvlášť v tých najdôležitejších veciach. A aj by ste mali, ak chcete od života viac. Ale nemali by si sa snažiť byť iní nasilu a vo všetkom, ak to tak sami necítite. Je hlúpe spochybňovať a nesúhlasiť s každým názorom alebo robiť všetko obrátene, ako to robia napríklad spolužiaci v triede. A ak to ešte robíte kvôli pozornosti alebo kvôli dokazovaniu toho, že ste „uvedomelí“ a niečo viac ako ostatní, môžete si spôsobiť viac škody ako úžitku.

 

5. Nebuďte namyslení a pohŕdaví

Namyslenosť nie je príťažlivá vlastnosť. Pohŕdanie a ponižovanie druhých tiež nie je hrdinský čin, ako by si mohli títo ľudia myslieť. Bez ohľadu na to, ako druhá osoba vyzerá a ako nízko ju vidíte vo vašich očiach, musíte k nej chovať s rešpektom. Neviete, aká je jej minulosť, čo cíti hlboko vnútri a aké sú jej dôvody, preto nemáte žiadne právo odpísať niekoho.

 

6. Nebuďte pokrytci

Určite aj vy máte vo svojom okolí pár ľudí, ktorí hovoria jedno a robia iné.Ľudí, ktorí si nedokážu stáť za slovom a klamú seba a svoje prostredie. Nebuďte ako oni. Každým jedným pokryteckým činom strácate rešpekt. Prichádzate o česť, hrdosť a hodnotu v očiach druhých, keďže sa nedokážete držať vlastných hodnôt. Pokrytectvo je mix klamstva a popierania vlastnej osoby. A ľudia, ktorí sú si sebou neistí a klamú, nie sú ani obľúbení. Preto si dajte pozor na to, čo vyslovíte.

Ak sa vám podarí počas vášho študentského života dodržiavať väčšinu týchto zásad, určite sa stanete v koletíve obľúbenými, ľudia vás budú vyhľadávať, ale čo je najdôležitejšie, budete spokojní hlavne sami so sebou.

Čítajte viac o téme: Priateľstvo
Zdieľať na facebooku