Prečo nemusíte žiť podľa predstáv iných?

  Foto: Pexels

Možno ste až moc závislí na názore vašich kamarátov či spolužiakov. Možno chcete niekedy urobiť niečo úplne iné, ako robí väčšina ľudí okolo vás, ale bojíte sa, ako to prijme okolie. A možno nie ste spokojní len preto, lebo nemáte silu nechať rozkvitnúť svoje JA, teda to, na čo ste možno predurčení, čo vás najviac baví a v čom by ste mohli byť perfektní, keby vás niečo nebrzdilo. Napríklad také pomyslenie na to, čo povedia druhí.Čo teda  urobiť preto, aby vaše šťastie prestalo byť závislé na cudzích náladách, váš úspech na cudzích úsudkoch a aby ste neprežívali život pod tlakom okolia? Základom je uvedomiť si niekoľko skutočností a postupne sa s touto realitou vyrovnávať.

 

Nemáte žiadnu povinnosť žiť podľa druhých

Nexistuje žiadny zákon, ktorý by vám prikazoval žiť podľa toho, ako si to predstavujú iní ľudia. Najlepšie zo všetkého je, keď dokážete zariadiť podľa svojho svedomia a keď robíte to, čo považujete za správne. Ak vy necítite, že máte niečo urobiť, nemusíte to urobiť len preto, že to niekto očakáva. Mám na mysli vážnejšie rozhodnutia a nie bežné každodenné záležitosti.

 

Nebojte sa vlastnej samostatnosti

Mnoho ľudí žije podľa predstáv iných preto, lebo si myslia, že tí druhí im vždy správne poradia, pomôžu, zachránia ich. Druhí ľudia môžu kráčať po vašom boku, ale nikdy nepôjdu vo vašich stopách a vo vašich topánkach. Naučiť sa ísť sám a prekonávať sám prekážky, znamená učiť sa nezávislosti. Totiž, nie každý, kto kráča vedľa vás a robí podobné veci, napríklad navštevujete jednu školu, musí prísť s vami do toho istého cieľa. A taktiež nemá zmysel hnevať sa pre niekoho, kto vás zradil. Treba si uvedomiť, že mal na to právo. Možno len chcel inú cestu, ako je tá vaša. Dôležité je, aby sa každý vo svojom vývine posúval správnym smerom. To je najpodstatnejšie. Niektorí ste možno až veľmi naviazaní na kamarátov a hnevá vás, keď robia niečo iné ako vy. Nestresujte sa kvôli tejto skutočnosti. Choďte vlastnou cestou.

 

Nikto vás nepozná lepšie, ako vy sami

Dnes žije vo svete veľa manipulátorov a tí radi hodnotia iných.Ak uveríte ich úsudkom, dostanú vás pod svoj vplyv. Začnete byť závislí na tom, čo o vás hovoria iní a podľa toho sa začnete formovať. Ak začnete pôsobiť tak, ako si to manipulátori predstavujú, začnete sa vzďalovať sami sebe. A tak vznikne projekcia vašej osoby podľa cudzích predstáv.Vaše dni sa budú odvíjať podľa toho, ako si to predstavujú iní ľudia. Budete závislí na ich náladách, myšlienkach, názoroch. A ak manipulátor je negatívne naladený človek, vždy sa mu všetko bude javiť ako zlé. Nikto vás nepozná dokonale, a preto nikto nemôže poznať skutočné pohnútky vášho konania. Nikto nevie o vašej minulosti ani ceste, po ktorej ste kráčali, kým ste sa dostali až tam, kde sa momentálne nachádzate. Kvôli povrchnému vnímaniu ľudí vzniká veľa problémov, odsúdení, ohováraní, pokratectva. Odsudzuje len ten, kto nie je spokojný sám so sebou. Najlepšie je nevšímať si to. Najlepšie je zostať pevne stáť a byť silný. Nezáleží na názoroch iných. Vy dobre viete, kto ste, čo máte za sebou, čo ste už dokázali a čo je pre vás najlepšie. Manipulátor, ktorého si obeť nevšíma, po čase ustúpi.

 

Len vy viete posúdiť, čo dokážete

Možno aj vám niekto hovorí: „ Na to nemáš! To nedokážeš! Buď realista!“ Keď sa vám takto niekto snaží naznačiť, čo máte a čo nemáte robiť, nepočúvajte ho. Nikto iný nemúže vedieť, čoho ste schopní. Viete to len vy sami. Len vy viete, po čom naozaj túžite a čo ste ochotní pre svoj sen urobiť. Ľudia si často myslia, že úspech je to, čo vidia iní. Skutočný úspech je hlavne to, ako sa človek cíti a či pracuje na tom, čo ho robí šťastným. Ak podľahnete názorom iných, môžu vám ukradnúť váš sen.Ak neustále vnímate názory okolia, počúvate, ako vás kritizujú a ako sa o vás vyjadrujú, máte pocit, že len takíto ľudia sa nachádzajú okolo vás. Keď ich však prestanete vnímať, všimnete si, akoby sa začali z vášho života strácať. Ale oni nezmizli.  Vy ich už len nevnímate a oni už nemajú ani dopad na vaše konanie. A zrazu necítite žiadne tlaky súvisiace s tým, že nedokážete svojím konaním niekoho uspokojiť. A objaví sa vo vašom živote ešte jedna krásna skutočnosť. Začnete stretávať nových ľudí, ktorí akceptujú váš spôsob života, berú vás takých, akí ste, ktorí vás oceňujú za to, čo dokážete a neodsudzujú vás za to, čo neviete. Týchto ľudí si vážte. Oni za to stoja.

 

Neporovnávajte sa s inými

Aby bol človek šťastný, musí robiť to, čo ho šťastným robí. Aby dostal zo seba to najlepšie, musí svoju súčasnú situáciu porovnávať so včerajšou. Aby ste nestrácali smer, nezaoberajte sa životmi iných ľudí. A hlavne sa zbytočne neporovnávajte. Prečo? Pretože, ako už bolo povedané, nikdy nepoznáme  celú pravdu o druhom človeku. Preto premýšľajte hlavne sami nad sebou. Samozrejme, pomáhajte aj druhým. To je krásna a prirodzená vec. Ale ak chcete pomáhať iným, musíte byť v pohode hlavne vy.

 


Zdroj: Tomáš Novák; Věra Capponi:Sám sobě psychologem

Zdieľať na facebooku