Neprispôsobte sa ľuďom, ktorí myslia inak ako vy

  Foto: Pexels

Možno aj vy chodíte do triedy so spolužiakmi, ktorým sa učiť veľmi nechce a robia všetko iné, len sa nesústreďujú na učenie. A možno máte aj  podobných kamarátov a známych. Niekedy si možno kvôli tomu pripadáte zvláštne a hlavne opustene. Nechápu vás, možno sa vám aj posmievajú a najradšej by boli, keby ste sa pridali na ich stranu.  Bojíte sa povedať svoj názor, lebo vám je nepríjemné nepochopenie zo strany ostatných. Jednoducho cítite, že váš svet sa točí okolo úplne iných hodnôt, aké vyznáva vaše okolie. Nemáte sa komu zveriť so svojimi cieľmi a víziami, nemáte pri sebe nikoho, kto by vás pochopil. Možno sa občas cítite bezradne a premýšľate o tom, že naskočíte do toho istého vlaku ako väčšina len preto, aby ste sa necítili opustene, aby ste nezostávali sami so svojimi cieľmi a predstavami. Skôr, než to urobíte a prispôsobíte sa okoliu alebo úplne začnete strácať motiváciu, prečítajte si niekoľko stratégií, ktoré vám dajú silu zotrvať  v tom, čo ste si predsavzali.

 

1. Inšpirujte sa myšlienkami osobností z oblasti, o ktorú sa zaujímate

Vzory a inšpiratívne osobnosti – aj odborníci, ktorých výsledky dnes obdivujeme, boli kedysi začiatočníkmi. A možno aj dnes majú pred sebou ďalšie vyššie ciele, o ktoré sa snažia a rovnako ako vy, aj oni musia prekonávať prekážky a využívať spôsoby, ktoré ich neustále motivujú na ich ceste. Ich príbehy, rady a osvedčené zvyky môžu byť pre vás užitočnou vzpruhou, ak začnete strácať vytrvalosť a zaoberať sa prekážkami. Čítajte si životopisy zaujímavých ľudí, citáty, pozerajte motivačné videá a životopisné filmy. Toto všetko vám môže dať obrovskú energiu do ďalších dní.

 

2. Inšpirujte sa  webstránkami a blogmi

V súčasnosti máte k dispozícii veľké množstvo zdrojov na internete, kde nájdete informácie, ktoré nám poslúžia, ak nebudete vedieť, čo robiť ďalej alebo sa budete cítiť osamotení. Zapamätajme si podstatné myšlienky, ktoré súvisia s riešením vášho problému. Snažte sa pracovať tak, aby ste už počas čítania premýšľali, ako vám nadobudnuté informácie môžu pomôcť v konkrétnych situáciách. Takto ich potom jednoduchšie zavediete do vlastnej praxe.

 

3. Nájdite si sociálnu skupinu na internete, píšte vlastné blogy alebo si založte webovú stránku

Ak sa nemáte s kým porozprávať, poradiť či vymeniť si skúsenosti, nájdite si na internete skupinu ľudí, ktorí sa zaoberajú podobnou problematikou ako vy. Zrazu zistíte, že podobne zmýšľajúcich ľudí ako vy je oveľa viac, ako ste si pôvodne mysleli. Ibaže bývajú v inom meste alebo v štáte. Dnes však vzdialenosť už nie je žiadnou prekážkou. Ak máte veľa nápadov a máte chuť ich zdieľať s inými, založte si blog alebo webovú stránku. Zrazu zistíte, že máte kamarátov viac než dosť. Vďaka tomu, že pomáhate ostatným, budete mať predovšetkým lepší pocit zo seba a nebudete sa cítiť so svojimi nápadmi opustení. Vaše virtuálne priateľstvá sa neskôr môžu zmeniť aj na reálne.

 

4. Nájdite si kurzy, semináre, školenia

Ak predsa uprednostňujete reálny kontakt pred virtuálnym, skúste navštevovať rôzne kurzy a semináre, ktoré sú zamerané na problematiku, ktorá vás zaujíma. Kontakt so živými ľuďmi, ktorí majú rovnaké záujmy ako vy bude pre vás veľkým zdrojom energie aj inšpirácie. Okrem získania odborných vedomostí, stretnete rovnako naladených ľudí, s ktorými pri troche snahy môžete zostať vo vzájomne prospešnom kontakte aj do budúcnosti.

 

5. Zaznamenávajte si svoje úspechy

Zaznamenávanie si priebehu vlastnej cesty je jednoduchou, ale zato účinnou metódou k tomu, aby se sledovali rozvoj svojich zručností. Keď si svoje myšlienky dávate na papier alebo si píšete blog, umožňuje vám to pozerať sa na ne z inej perspektívy, než keď si ich nosíte iba v hlave. Ľahšie si stanovíte priority, určíte nasledujúci postup, všimnete si vzájomné súvislosti a prídete na nové a kreatívne riešenia. Ak sa po čase obhliadneme za svojimi začiatkami a uvidíte, čo všetko ste doteraz zvládli, určite vám to zlepší náladu a zvýši odhodlanie, aby ste pokračovali.

 

Počas vášho štúdia, ale aj počas rozbiehania vašej pracovnej kariéry je podpora najbližších, spolužiakov či priateľov veľkou pomocou. Ak tomu tak nie je, môžete využiť aj iné spôsoby, ktoré vám pomôžu, aby ste sa necítili osamelí a nestrácali nádej na dosiahnutie svojho cieľa. Buďte aktívni a nečakajte na to, kedy sa podporujúci ľudia v našom živote sami objavia. Otvorte sa príležitostiam, kde môžete niekoho nového spoznať, oboznamujte sa s cestou úspešných ľudí a premýšľajte nad tým, ktoré myšlienky vás motivujú a zbavujú obáv z neúspechu. Nezabúdajte, že všetko, čo sa naučíte, by ste mali v reálnom živote aj zrealizovať.

A nehnevajte sa na nikoho, o koho ste čakali podporu a nedal vám ju. Oni vás môžu mať radi, ale  na situáciu sa pozerajú cez vlastné strachy. V skutočnosti hovoria o tom, ako by sa zachovali oni. Nie je to dôvod k tomu, aby ste ich vnímali ako neprajných alebo ľahostajných. Akceptujte ich názor a neočakávajte od nich pomoc, ktorú vám nemôžu dať. Prijmite vlastnú zodpovednosť za svoje rozhodnutia a ich následky. Namiesto zúfania nad tým, akí ste osamelí, využite ostatné možnosti, ktoré vám uľahčia vytrvanie na ceste aj v zložitejších obdobiach. Po čase sa môže stať, že vaše okolie pochopí pohnútky, ktoré vás motivovali k tomu, čo robíte, čo je vaším cieľom  a svoj názor prehodnotia a stanú sa vašou oporou.

Čítajte viac o téme: Úspech
Zdieľať na facebooku