Čo od teba rodičia vlastne očakávajú?

  Foto: Bigstock

Obdobie, v ktorom  sa práve teraz nachádzaš, majú tvoji rodičia už dávno za sebou. Aj oni museli čeliť rôznym výzvam a prekážkam, kým sa z nich stali dospelí, akými sú dnes. A na veľa vecí už aj časom zabudli, preto sa im občas zdá nepochopiteľné, keď robíš niečo, čomu ani poriadne nerozumejú.  Uvedomujú si však, že sa nachádzaš v zložitom období a prechádzaš rovnakým procesom, akým prešli pred rokmi aj oni. Chceli by ti pomôcť, aby si sa vyvaroval(a) určitých problémov. Preto sa občas na teba  hnevajú a tebe sa to nepáči. Ver mi, robia to len preto, lebo ti chcú prejaviť lásku a sú možno bezradní, keď ich nechceš vpustiť do svojho sveta. Skús sa sústrediť na zopár pravidiel. Čo vlastne dospelí aj v tomto období od teba chcú a po čom v kútiku srdca túžia?

 

1. Očakávajú od teba vďačnosť, úctu a lásku

Svojim rodičom môžeš dôverovať. Priviedli ťa na svet, vychovávajú ťa a priviedli ťa až na prah dospelosti. Kto viac ako oni si zaslúžia tvoju vďačnosť, úctu a lásku?

 

2. Rešpektuj doma zavedené pravidlá

Vždy mysli na to, že kým s rodičmi žiješ v jednej domácnosti, mal(a) by si rešpektovať zavedené pravidlá. Týka sa to napríklad času návratu domov, hospodárenia s peniazmi, pomáhania v domácnosti. Nie je to hlúposť, ani banalita. Pomôže ti to pri formovaní sebaovládania, ktoré budeš veľmi potrebovať v ďalších rokoch života.

 

3. Neurážaj sa pre každú maličkosť

Ak ti niekto ublíži, nezabudni, že takáto nespravodlivosť nie je väčšia ako tá, ktorej si sa dopustil(a) niekedy ty sám(sama). Stane sa. Uč sa rozlišovať medzi dôležitými a nepodstatnými vecami. Rovnako, ako očakávaš od rodičov, že prehliadnu niektoré tvoje výstrelky, buď tolerantný aj voči nim. Keď sa to naučíš, získaš potrebný nadhľad a schopnosť povzniesť sa nad takéto situácie aj v dospelosti.

 

4. Uznávaj rodičovskú autoritu

Ver tomu, mama a otec túžia po tom, aby boli dobrými rodičmi. Chcú s tebou komunikovať, pomáhať ti a chrániť ťa. Dôveruj ich skúsenostiam. Požiadaj ich niekedy sám (sama) o radu a usmernenie. Určite vás to ešte viac zblíži. Aj keď máš veľa priateľov, s ktorými máte rovnaké zážitky je vám spolu perfektne, nezabúdaj aj na hodnoty, ktorým ťa učili tvoji rodičia, pretože práve tie aj v čase dospievania ostávajú pre teba významným kritériom pri nazeraní na svet.

 

5. Vždy sa pozdrav

Určite máš rodičov rád (rada), tak prečo im nerobiť neustále radosť? A tak sa pokús zdraviť ich vždy s úsmevom, keď prichádzaš alebo odchádzaš, popraj im tiež dobrú chuť.

 

6. Neposudzuj rodičov veľmi prísne

Aj dospelí robia veľa chýba a niekedy to v živote majú naozaj veľmi ťažké. Možno sa správajú voči tebe aj protivne. Pochop to, možno majú problémy v práci a možno ich niečo bolí. Alebo nemali svoj deň. Ak ti občas napadnú takéto myšlienky, predstav si na chvíľu, že ideš životom namiesto svojich rodičov so všetkými ich starosťami a problémami. Keď si to takto predstavíš, budeš sa na celú situáciu pozerať oveľa zhovievavejšie a reálnejšie.

 

7. Pomáhaj im

Rodičov stále potrebuješ. Ako budú starnúť, budú mať stále menej síl a občas budú potrebovať aj teba, aby si im v niečom pomohol (a). Skús im už pomáhať aj v období tvojho dospievania. Opýtaj sa ich sám (sama) od seba, s čím by si im mohol (mohla) pomôcť. Skús občas poupratovať, umyť riad, niečo uvariť, povysávať auto či byt. Choď na nákup alebo vyber dobrý film v kine, na ktorý by ste spoločne mohli ísť pozrieť. Rodičia budú naozaj šťastní. Nevieš si ani predstaviť, ako sa bude radovať ich srdce. Ani si nevieš možno predstaviť, ako ich týmito  malými pozitívnymi činmi nabiješ pozitívnou energiou. Budú mať pocit, že ťa dobre vychovali a ich život bude naplnený radosťou. Takíto rodičia sa menej boja staroby. Takíto rodičia sa tešia na tvoju dospelosť a s láskou budú sledovať ďalšie tvoje kroky. A ver mi, keď nadíde ten najsprávnejší čas, s láskou privítajú na svete tvoje vlastné deti a budú tými najlepšími starými rodičmi pod slnkom.

 

Prečítal(a) si si najzákladnejšie ľudské pravidlá šťastného spolunažívania v rodine, v ktorej vyrastá dospievajúci chlapec alebo dievča. Sám (sama) vidíš, že tých pravidiel nie je až tak veľa a sú celkom jednoduché. Ale ak ich dokážeš uskutočňovať, dokážeš tak urobiť život krásny nielen rodičom, ale hlavne sebe. Ten pocit za to stojí!

Zdieľať na facebooku