Škola je nudná, no stále to má svoje „ALE“

  Ilustračná foto: Bigstock

Keďže som učiteľka, každý deň vidím množstvo detí, ktoré jednoducho škola nebaví. Je mi tých detí naozaj ľúto. Ticho sedia, takmer nič nevravia, skoro na nič nemajú vlastný názor, čakajú len na koniec hodiny. Jedine pocit, že by mohli dostať jednotku ich vie trochu prebrať k životu, ale aj to hlavne preto, aby mohli potešiť rodičov. Často premýšľam nad tým, prečo sa takí mladí ľudia tak veľmi nudia. Myslím si, že  učiteľmi to nebude. Snažia sa učiť moderne, majú k dispozícii množstvo učebných pomôcok, tablety, počítače, interaktívne tabule. Učia zážitkovo, sú veľmi ľudskí. Viac už asi vymyslieť v rámci svojich možností ani nedokážu. Keď sa však deviatakov spýtam na ich pocity, väčšinou povedia, že sa v škole učia nudné veci. A že vraj to vôbec v živote nebudú potrebovať.

Nech je to už tak či onak, doba sa naozaj zmenila, a to, čo dokázalo nadchnúť dnešných tridsiatnikov, vás, žiakov v puberte, bohužiaľ vôbec nezaujíma. Je to možno aj tým, že život, ktorý prežívate mimo školy, je oveľa napätejší, záživnejší, adrenalínovejší. Máte k dispozícii také technické vymoženosti, o ktorých nám rodičom a učiteľom ani nesnívalo. Viem si predstaviť, aká musí byť pre vás nudná trieda s lavicami a tabuľou. A navyše už ani tá s počítačmi a interaktívnou tabuľou vás nedokáže nadchnúť.

No rada by som vám povedala, že aj napriek tomu všetkému, sa aj v dnešnej škole dá stále veľa vecí získať a naučiť. Stačí si len uvedomiť, že život v škole netrvá večne. O chvíľu skončí a nastúpi ten reálny život plný zodpovednosti a neľahkého zháňania peňazí. A ten si bude vyžadovať aj množstvo vedomostí a zručností, ktoré si študenti mali odniesť práve zo školy. Mnohí si to so svojím znudeným výrazom v triede neuvedomujú, ale je to tak. Ak si to neprinesiete zo školy, všetko sa odrazí niekde inde. Buď vás doučenie týchto vecí bude stáť čas a nemalé peniaze na rôznych kurzoch, alebo vás to nebude stáť nič, ale podľa toho budete i v práci ohodnotení. Klasická škola má stále svoje opodstatnenie, treba len pochopiť, aké veci z nej môžete vyťažiť.

 

1. Ešte stále sa dá v škole naučiť veľa vecí

Dnes chce takmer každý cestovať alebo pracovať v zahraničí. Pracovný trh je otvorený a môžete sa stať manažérom obchodnej spoločnosti v Londýne, lekárom vo Viedni alebo stavbárom v Nemecku. K tomu však potrebuje vedieť cudzí jazyk. A zväčša nie hocijako. Skúste si zistiť, v akých cenových reláciách sa pohybujú jazykové kurzy alebo zahraničné jazykové pobyty a mnohí z vás si možno rozmyslia, či sa cudzí jazyk budú učiť v škole alebo nie. Na škole sa môžete učiť jazyky zadarmo. Tak prečo to nevyužiť?

Alebo taký slovenský pravopis. V dnešnej dobe takmer každý niečo píše. Či už v práci alebo aj vo voľnom čase na rôznych diskusných fórach, sociálnych sieťach alebo si možno píšete aj vlastné blogy. Je dobré ovládať slovenskú gramatiku, pretože aj písaný prejav o vás mnoho budúcemu zamestnávateľovi napovie. Takže, máme už druhý dôvod, prečo chodiť do školy. A možno mnohých z vás predsa len naozaj niečo baví. Viem, že niektorí radi maľujete, iní spievate, športujete, tvoríte počítačové programy. Tak prečo nerozvíjať svoje schopnosti s radosťou v škole? Veď učitelia sa len potešia, keď zistia, že máte o niečo skutočný záujem. A veľmi radi vám poradia. A zadarmo. Kurzy pre dospelých nikdy viac nebudú zadarmo, tak to využite! Jednoducho, nájdite v škole niečo, čo vás naozaj baví a zdokonaľujte sa v tom. Neverím, že vôbec nič sa nenájde.

 

2. Nájdite si vhodný krúžok

Pokiaľ viem, takmer na všetkých základných a stredných školách fungujú rôzne krúžky. Nestoja vás takmer nič, no môžu byť obrovským benefitom vo vašej budúcnosti. Nájdite si nejaký pre seba. A tešte sa, že naň môžete chodiť. Stretávajte sa s dobrými kamarátmi a vychutnávajte si spoločné chvíle pri zaujímavej činnosti. A keď sa v škole veľmi nudíte a vaša nálada klesá na bod mrazu, možno sa vaša nálada zlepší práve preto, že po vyučovaní strávite chvíľu pri tom, čo vás baví.

 

3. Učte sa vychutnávať maličkosti

Ja viem, dnes je všetko zamerané na maximálny výkon a najlepší nemôžu byť všetci. Toto vám tiež určite odoberá energiu súťažiť s tými najlepšími. Ale netreba sa na vec pozerať len týmto spôsobom. Zapamätajte si, že každý človek je jedinečný a v spoločnosti má určité poslanie. A tak stále viac premýšľajte nad sebou a skúste odhaliť, v čom ste dobrí, čo vás baví, v čom by ste mohli pomôcť iným. Verte, že keď začnete pomáhať iným, vaše dni sa skôr naplnia svetlom. To je len jedna z mnohých maličkostí i keď v konečnom dôsledku nie je to až taká maličkosť. Cestujete ráno do školy autobusom alebo chodíte pešo? Skúste si aj túto chvíľu vychutnať. Vypočujete si počas cesty dobrú hudbu alebo sa zabavte sa s priateľmi. Nezabudnite raňajkovať. To vám tiež určite vylepší náladu. Niekedy ste zase možno podráždení z toho, že ste málo spali. Čo tak to zmeniť? A tiež sa viac usmievajte. S úsmevom ide život oveľa lepšie. A verte mi, nikdy neviete, koho tým úsmevom do svojho života pritiahnete.

 

4. Pripravujte sa do školy, aby ste neboli v strese

Študenti si niekedy školu znepríjemňujú aj tým, že sú neustále v strese zo svojej nepripravenosti. Nemajú domáce úlohy, nepoznajú domácu prípravu. Verte mi, že na to stačí pol hodina  alebo hodina denne. Že vás to nebaví a že nemáš čas? Ani rodičov každý jeden deň v práci nebaví to, čo musia robiť. No robia to. Aj kvôli vám, aby priniesli domov peniaze a vaša rodina mala všetko, čo potrebuje. Ak nezapnete hneď po škole televízor alebo počítač, určite budete mať dostatok času aj na učenie, aj  na oddych. Sami uvidíte, že to stálo za to. Známky sa začnú zlepšovať, zlá nálada opustí bod mrazu a zrazu sa celá škola stane pre vás prijateľnejším a  záživnejším miestom.

 

A ešte jedna dobrá rada na záver. Ak ste náhodou práve deviataci a vyberáte si budúcu strednú školu, vyberte si naozaj takú, ktorá vás bude baviť. Ja viem, že vás bude lákať veľa ciest a možností. Bude vás lákať skutočnosť, že budete na internáte s najlepšími kamarátmi alebo to, že môžete každé ráno cestovať vo vlaku so svojou láskou. Ono sa to môže zdať v tejto chvíli lákavé, ale aká bude situácia o pár rokov? Kamaráti sa rozbehnú do celého sveta, jedna láska vystrieda druhú a vy si o pár rokov poviete: „Škoda, že nemôžem robiť prácu svojich snov!" Poriadne sa preto zamyslite nad tým, čo vás najviac baví, v čom vynikáte a čo vás napĺňa radosťou. Hlavne podľa týchto kritérií si vyberajte budúcu školu. Sami neskôr zistíte, aký je to nádherný pocit, keď môžeš konečne navštevovať školu, ktorá vás skutočne baví. Keď sa potom porovnáš s unudenými tvárami tých, ktorí do školy chodia s donútenia a sú nešťastní, poviete si: Môj výber predsa len stál za to." Okrem lásky, rodiny a priateľov robí práve práca, ktorú robíme s nadšením a s radosťou náš život krajší.

 

Foto: Bigstock/EW

Zdieľať na facebooku