8 inšpiratívnych lekcií od Alberta Einsteina, ktoré vám môžu zmeniť život

Albert Einstein bol nielen významný fyzik, ale aj veľký filozof a morálny vodca, ktorého myšlienkami a skúsenosťami sa smelo môžete inšpirovať.
Albert Einstein bol nielen významný fyzik, ale aj veľký filozof a morálny vodca, ktorého myšlienkami a skúsenosťami sa smelo môžete inšpirovať. / Zdroj: Peter Wagnervia flickr.com

Albert Einstein bol nemecko-švajčiarsko-americký teoretický fyzik, ktorý je považovaný za najvýznamnejšieho vedca 20. storočia. Predložil teóriu relativity, významne prispel k rozvoju kozmológie, kvantovej či štatistickej mechaniky. Napísal stovky kníh a článkov a za svoje poznatky získal Nobelovu cenu. Bol tiež veľkým filozofom a morálnym vodcom. Tu je 8 lekcií, ktorými sa v živote od Alberta Einsteina môžete inšpirovať.

 

Nasledujte svoju zvedavosť

„Nemám žiadny výnimočný talent. Som len vášnivo zvedavý.“

Zvedavosť nám pomáha napĺňať našu predstavivosť. Keď kladieme otázky, môžeme nájsť dôležité informácie, ktoré nám pomôžu vyriešiť naše problémy, otvoriť nové dvere a vytvoriť nové spojenia. Keď sa pýtame sami seba, môžeme otriasť našimi presvedčeniami, odhaliť naše vnútorné túžby a urobiť pozitívne zmeny.

 

Vytrvalosť je neoceniteľná

„Nie je to o tom, že som génius. Som len vytrvalejší ako ostatní a pri problémoch zostávam dlhšie.“

Ak máte sen, je prirodzené, že na ceste za ním budete čeliť prekážkam. To, že pri nich dokážete zotrvať dlhšie a budete sa snažiť ich prekonať, môže znamenať finálny rozdiel medzi vaším úspechom a zlyhaním. Žiadne úspechy neprichádzajú v živote ľudí ľahko. To, že nepoznáte problémy, s akými sa pasovali, neznamená, že ich nemali. Ak chcete v niečom uspieť, začnite trénovať svoju vytrvalosť a pripútajte sa k svojmu snu. Žite ním každý deň a postupne si svoj sen naplníte.

 

Verte svojej predstavivosti

„Predstavivosť je všetkým. Je dokonca dôležitejšia ako vedomosti. Naše poznanie je obmedzené, ale predstavivosť obklopuje celučičký svet, stimuluje pokrok a stojí za zrodom evolúcie.“

Jednou z najsilnejších „zbraní“ Alberta Einsteina boli jeho myšlienkové experimenty. Práve vďaka nim dospel k svojim najväčším objavom. Predstavivosť považoval za niečo, čo je pre človeka jednoducho nevyhnutné. Veril, že predstavivosť vám otvára dvere hľadať riešenia. Bol presvedčený, že nikdy nemôžeme objaviť nič nové pomocou už existujúcich nápadov a myšlienok – aby sme prišli na niečo nové, musíme zapojiť svoju fantáziu.

 

Robiť chyby je dobré

„Človek, ktorý nikdy neurobil chybu, neskúsil nikdy nič nové."

Chyby sú pri hľadaní nových vecí nevyhnutné. Aké skvelé veci by sa dosiahli bez toho, aby sme zlyhali? Zlyhanie je naozajstným kľúčom k novému poznaniu a úspechu.

 

Žite v prítomnosti.

„Nikdy neuvažujem o budúcnosti – aj tak príde až o chvíľu.“

Ako sa hovorí, moment je to všetko, čo v skutočnosti máme. Eckhart Tolle vo svojej knihe The Power of Now povedal, že úspech človeka, ktorý je skutočne v súčasnej dobe, možno merať mierou pokoja, ktorú cíti vo vnútri. Tým, že si viac uvedomíme tento moment, budeme ho môcť prežiť naplno.

 

Vytvárajte hodnoty.

„Nesnažte sa získať úspech, radšej vytvárajte hodnoty.“

Ako by ste definovali úspech? Čo robí váš život úspešným? Môžu to byť zdravé a šťastné deti, skvelá kariéra, zmysluplné vzťahy, dobrý pocit zo seba. Pre vás môže byť niečo úspechom, no pre iných ničím. Starostlivo si vyberajte svoje hodnoty, pretože sa na ne budete zameriavať a tie v skutočnosti definujú váš život.

 

Z chýb sa poučte a neopakujte ich!

„ Je šialenstvo, ak robíte stále to isté, no zakaždým očakávate iný výsledok.“

Ak sa vám v niečom nedarí, skúste to jednoducho inak. Pokiaľ sa stane istá činnosť rutinou, nie je to ono. Ak máte prácu, ktorávás nenapĺňa alebo je v niečom frustrujúca, premýšľajte nad tým, čo môžete urobiť, aby ste to zmenili. Niekedy stačí na vyriešenie aj nový pohľad na rovnakú situáciu. Prvým krokom je rozpoznať nespokojnosť a potom urobiť krok, ktorým to zmeníte.

 

Poznanie pochádza zo skúseností.

„Informácia nie je poznanie. Jediným zdrojom poznania je skúsenosť. "

Môžeme čítať knihy, počúvať nahrávky a chodiť na rôzne kurzy, ale skúsenosti, ktoré máme v živote, nám poskytnú tie najlepšie lekcie. Ak  je aj váš životný príbeh plný skúseností, ľudia sú pripravení počúvať, pretože je to najpresvedčivejší a najužitočnejší spôsob, ako ich môžete obohatiť.

Čítajte viac o téme: Albert Einstein
Zdieľať na facebooku