Charles Duhigg: Zvyky dokážete zmeniť, iba ak zmeníte túto drobnosť

  Foto: Bigstock

Vďaka zvykom váš mozog nemusí pracovať až tak veľa. Avšak ak svoje zvyky chcete zmeniť, dokážete to iba tak, ak zmeníte jednu časť zo slučky, ktorá zvyk tvorí.

 

Každý z nás má množstvo zvykov, či už dobrých, alebo zlých. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako však naše zvyky vznikli, či ako ich je možné zmeniť? A je ich vôbec možné zmeniť? Prečo sa nás zvyky držia?

 

Aj toto sú otázky, na ktoré nájdete odpovede v populárnej knihe Sila zvyku od Charlesa Duhigga, držiteľa Pulitzerovej ceny. Vo svojej knihe skombinoval vedecký výskum so svojimi vlastnými nápadmi a skúsenosťami z jeho vlastného života. Kniha je skutočne pre každého. Pomôže tomu, kto sa snaží zbaviť fajčenia. Alebo tomu, kto sa nevie zbaviť svojej závislosti na sladkostiach. Či ľuďom, ktorý sa snažia zaviesť do života nové zvyky, ale nevedia úplne, ako na to.

 

Zvyky sú v kruhu, ktorý má tri body

Veľa aktivít, ktoré každodenne robíme, fungujú na autopilotovi. Ani sa nezamýšľame nad tým, že ich robíme. A to sa jedná až o 40 % našich zvykov, čiže takmer polovicu všetkého, čo robíme. Vďaka tomu, že máme zvyky, si mozog dokáže ušetriť energiu.  Keď strávite 40 % celého dňa na autopilotovi, tak nepremýšľate nad tým, čo robíte, až 6 z 16 hodín denne.

Podľa Duhigga je koreňom všetkých zvykov ako je pitie rannej kávy či umývanie zubov, akási  trojdielna slučka. Súčasťou tejto slučky je podnet, rutina a odmena. Podnet je to, čo nás navedie na to, aby sme danú aktivitu vykonali. Ak napríklad hovoríme o rannej káve, tak podnetom môže byť napríklad to, že vojdeme do kuchyne každé ráno. Rutina je to, čo robíme automaticky, čiže ak sa jedná o kávu, môže to byť zohriatie vody, zaliate kávy vodou. Alebo jednoduché stlačenie tlačidla ON. Po vykonaní rutiny dostanete odmenu, čo môže byť vôňa kávy, chuť, alebo možnosť sledovať paru z hrnčeka. Podobne to funguje aj s umývaním zubov. Podnetom je to, že ráno vojdete do kúpeľne. Už keď si umyjete tvár, pozriete sa na zubnú kefu. Automaticky ju vezmete, vytlačíte si pastu, a začnete si čistiť zuby. Odmenou vám je svieži dych.

Mozog v podstate nemusí vykonať žiadnu prácu. Na začiatok sa len rozhodne, čo urobí, a potom sa používa na konci, keď sa spojenie medzi podnetom posilní. Vďaka tomuto spojeniu sa zvyky stávajú silnejšie. A čím silnejšie spojenie je, tým je ťažšie zvyk zmeniť. Nie je to však nemožné.

 

Zvyky môžete zmeniť, ak zmeníte jednu časť slučky - rutinu

Keď sú zvyky silnejšie, je ťažšie ich zmeniť. Ak je napríklad vaším zvykom ranná káva, a vaším spúšťačom to, že prídete do kuchyne, budete chcieť ďalšiu, keď do kuchyne znova vstúpite. A ak ju nemôžete mať, pretože vám došla káva, alebo sa pokazil kávovar, budete mať pokazené ráno a kúpite si jednu cestou do práce. Pokiaľ chcete svoje zvyky zmeniť, musíte zmeniť svoju rutinu, a nechať všetko ostatné tak, ako to je. Duhigg tvrdí, že toto je zlatým pravidlom. Ak sa napríklad snažíte obmedziť kofeín, zmeňte normálnu kávu za tú bez kofeínu. Budete mať celý zážitok, ako normálne, ale namiesto toho, aby ste si do hrnčeka vysypali normálnu kávu, vysypete si tam bezkofeínovú. Vďaka tomu vám kofeín nebude chýbať celý deň. Podobne to funduje aj s hocičím iným. Ak sa napríklad snažíte odvyknúť si od cukru, vyskúšajte zmeniť vašu normálnu každodennú sladkosť za sladkosť s menším obsahom cukru, alebo za ovocie. Stále budete mať nejaké jedlo, váš žalúdok bude spokojný, a cukor vám chýbať nebude.

 

Silu vôle si môžete vybudovať

Sila vôle je dôležitá pre každého z nás. A podľa Duhigga je zároveň tým najdôležitejším zvykom, ktorý si môžeme vybudovať. Nie všetky zvyky sú totižto vytvorené rovnako. A na vytvorenie si pevnej vôle budete potrebovať niečo iné, ako nasledovať svoju rutinu a čakať odmenu. Tiež to trvá dlhšie. Ako si teda vybudovať pevnú vôľu?

 

Robte niečo, čo si vyžaduje pevnú disciplínu

Niektoré veci sú ťažké, a vyžadujú si mnoho disciplíny, ako napríklad striktná diéta, či skoré ranné vstávanie. Na začiatok sa možno zdajú nemožné. Avšak vďaka takýmto zvykom si vytrénujete schopnosť vedieť si oddialiť pocit spokojnosti, ktorý z danej aktivity získate. Získate tak väčšiu silu vôle do celého dňa.

 

Plánujte dopredu na tie najhoršie možnosti

Ak čakáte, že sa stane niečo zlé, pripravte sa na to a premyslite si to. Ak sa napríklad pripravíte na to, ako na vás niekto kričí, či už je to šéf v práci, alebo máte hádku s partnerom, dokážete udržať si kontrolu nad danou situáciou, keď skutočne nastane. A nestratíte hneď nervy.

 

Udržte si svoju nezávislosť

Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré v živote máme, je naša nezávislosť. Vďaka nej si dokážeme udržať vášeň a zápal pre niečo. A keď nám ju niekto vezme, aj naša sila vôle zmizne. Ak máte neustále zadané úlohy od niekoho iného, a dané úlohy jednoducho musíte urobiť, vaša sila vôle sa bude zväčšovať.

 

 

Zdieľať na facebooku