10 schopností, ktoré sa učia ťažko, no v živote sa ti určite vyplatia

Niektoré schopnosti dnes možno podceňuješ, ale o pár rokov môžu rozhodnúť, či niekde uspeješ, alebo nie.
Niektoré schopnosti dnes možno podceňuješ, ale o pár rokov môžu rozhodnúť, či niekde uspeješ, alebo nie. / Zdroj: Bigstock

Ktoré schopnosti by si nemal dnes podceňovať, lebo práve vďaka nim raz môžeš uspieť?

 

1. Vystupovanie na verejnosti

Schopnosť vedieť rozprávať pred väčšou skupinou ľudí je niečo, z čoho majú mnohí strach, avšak je to jedna z vecí, ktoré budeš potrebovať, či sa ti dnes páči alebo nie. Chvíľu potrvá, než si na to zvykneš, avšak keď sa to raz naučíš, táto schopnosť ťa podrží v mnohých situáciách. Preto, ak sa ti dnes núkajú príležitosti hovoriť pred skupinou ľudí v škole či práci, príjmy túto výzvu a trénuj! Raz si za to isto poďakuješ.

 

2. Byť k sebe úprimný

Je mnoho chýb, ktoré robia všetci, či už v profesionálnom alebo osobnom živote. Jednou z nich je neustále klamanie sa o sebe. Nezáleží na tom, s kým sa snažíš súťažiť, potrebuješ vedieť, čo reálne vieš a čo nevieš.

 

3. Veriť si

Jedným z kľúčových faktorov úspechu nie je škola, IQ, ani prostredie, z ktorého pochádzaš. Sústreď sa na vieru v seba samého. Keď si si istý, máš v sebe oheň a silu spraviť čokoľvek, čo to stojí, aby si svoj cieľ dosiahol.  Nie je to o stratégii, ale o dôvere. To, čo niekto iný môže vnímať ako problém, je pre teba príležitosť a pomocný schodík. Dôveru si je potrebné vybudovať a trénovať, pretože je ako sval, ktorý je silnejší, čím viac na ňom pracuješ. Ak máš v živote prísun dôvery, budeš skvelý a aj v tvojom živote sa niečo skvelé objaví.

 

4. Hovoriť posledný

Celý život ti bude niekto hovoriť, aby si počúval, avšak musíš sa naučiť byť tým, kto hovorí posledný. Dobrí vodcovia nerobia tú chybu, že prídu do miestnosti, povedia, čo je problém, povedia svoj názor, a potom sa pýtajú ostatných. Ak sa naučíš schovávať svoje názory až do konca, všetci budú mať pocit, že boli vypočutí, a budeš vedieť, čo si všetci myslia ešte predtým, než povieš svoj názor.  Schovávaj si svoj názor pre seba, nekývaj hlavou, len sa pýtaj otázky a snaž sa pochopiť, čo si daná osoba myslí, a prečo si to myslí. Nie je to také ľahké, ako to znie.

 

5. Manažovať čas

Najväčšou výzvu pre našu generáciu je neustály prísun zábavy v podobe TV či virtuálneho obsahu. Aj keď sú nápady hlúpe, vymenili sme efektivitu za business. Sme zaneprázdnenejší než generácie pred nami, nemáme na nič čas, avšak myslíme si, že keď sme zaneprázdnení, sme efektívni. Zamysli sa nad sebou- si skutočne efektívny alebo robíš mnoho vecí, ktoré ti nič nedávajú, a zabraňujú ti byť najlepšou možnou verziou samého seba? Až 80 % vecí, čo robíme, nie sú vôbec efektívne. Čo by sa stalo, ak by si strávil 80 % času efektívne? Na svete je množstvo vecí, ktoré sú nahraditeľné, no čas nie je jednou z nich.

 

6. Prestať sa ľutovať

Urči si jeden deň v týždni, kedy sa nebudeš ľutovať, nebudeš sa na nič sťažovať, ani nič kritizovať. A zakaždým, keď toto pravidlo porušíš, hoď desať centov do pohára. Človek si často neuvedomí, ako veľa sa sťažuje. Prestaň sa sťažovať na to, čo nemáš, čo sa nedeje, čo nemôžeš urobiť.

 

7. Byť prítomný

Ak žiješ v minulosti, budeš trpieť depresiami, pretože premýšľaš nad tým, čo sa stalo, a už sa nikdy nestane. Pokiaľ žiješ v budúcnosti, budeš trpieť úzkosťou z toho, čo sa ešte nestalo. Buď prítomný v tomto momente, pretože to je miesto a čas, kde nájdeš šťastie. Je to najpohodlnejšie, a máš najväčšiu kontrolu. Šťastie sa nespája s tým, čo sa ti v živote stane, ale s tým, či žiješ v prítomnosti. Aj ľudia, ktorí prežili holokaust, patria medzi najvďačnejších a najšťastnejších ľudí na svete. Šťastie plynie z prístupu, z myšlienok, a len ty môžeš kontrolovať to, čo si myslíš. Keď zistíš, že ti myšlienky utekajú iným smerom, to je moment, kedy tu nie si. Skús sa vrátiť do prítomnosti tým, že sa na niečo budeš sústrediť.

 

8. Mať vytrvalosť

Buďte vytrvalý, pretože úspech nie je destinácia. Úspech sa nikdy nespája len s jedným činom, ale so sériou úspešných činov, rovnako ako sa moc sa nespája s jedným dňom, ale s dlhším obdobím. Úspech je cesta. Musíš byť stále úspešný, lebo inak si všetci okolo teba zapamätajú tvoje posledné zlyhanie. Čím viac času stráviš ľutovaním svojich chýb, tým menej času máš na to, aby si si vybudoval úspech.

 

9. Dopriať si dostatok spánku

Spánok musí byť tvoja priorita, hoci to znamená, že povieš nie veciam, ktoré fakt veľmi chceš. Avšak ak nemáš dosť spánku, nedokážeš si momenty dostatočne užiť. Občas je treba niečo obetovať na to, aby si si niečo iné vedel vychutnať.

 

10. Byť empatický

Empatia zohráva v dnešnom svete dôležitú úlohu. Ľudia, ktorí sú empatickí, sú druhými vyhľadávaní a obľúbení. Platí to nielen v súkromí, ale aj v pracovnom prostredí.

Zdieľať na facebooku