Dale Carnegie: Prestaňte sa strachovať a začnite konečne žiť!

Ak chcete žiť plnohodnotný život, Dale Carnegie odporúča, aby ste urobili 4 dôležité veci.
Ak chcete žiť plnohodnotný život, Dale Carnegie odporúča, aby ste urobili 4 dôležité veci. / Foto: Pexels

Mnoho ľudí sa často sťažuje, že si nedokážu poriadne užiť ich život z mnohých rôznych dôvodov. Takmer vždy sa nájde niečo, čo nás drží späť od toho, aby sme si skutočne dokázali vychutnať všetko, čo nám život ponúka. Dale Carnegie, svetoznámy autor bestselleru Ako si získavať priateľov a pôsobiť na ľudí, sa stal známym vďaka jeho vedomostiam v oblasti interpersonálnych schopností, či rozprávania na verejnosti a sebazlepšovania sa. Okrem jeho bestselleru Ako si získavať priateľov napísal aj ďalšie knihy.  Uvedomoval si aj to, ako starosti pôsobia na človeka a berú mu energiu, ktorú by mohol využiť úplne inak. Preto je jeho druhou najznámejšou knihou Ako sa zbaviť starostí a začať žiť, v ktorej ponúka praktický návod ako bojovať so starosťami, riešiť problémy, a skutočne si užiť život naplno.

V knihe je mnoho užitočných rád, ktoré dokážu zmeniť život. Napriek tomu, že bola napísaná už v štyridsiatich rokoch minulého storočia, jeho rady sú aktuálne i dnes.

 

Zákon priemerov

Mnoho ľudí má strach z rôznych vecí- z cestovania lietadlom, autom, vlakom, či z toho, že sa práve im stane v živote niečo strašné. Predstavte si matku, ktorá letí za dcérou na návštevu a noc pred odletom sa začne obávať, že sa niečo stane, padne lietadlo, alebo práve lietadlo, v ktorom bude sedieť, sa stane terčom teroristov. Znie tento scenár povedome aj vám? V skutočnosti je šanca, že sa ten najhorší možný scenár stane práve vám taká malá, že je pravdepodobnejšie, že vás trafí blesk. Čo je samo o sebe veľmi málo pravdepodobné. Nezáleží, čoho sa bojíte, či toho, že na vás zaútočí žralok počas letnej dovolenky pri mori, padnutého lietadla alebo trafenia bleskom, na základe zákona priemerov je veľmi malá pravdepodobnosť, že sa niečo také stane aj vám. Tak prečo sa celý život obávať niečoho, čo sa nikdy nestane a nesústrediť sa radšej na tie pozitívnejšie veci, ktoré nás môžu postretnúť?

 

Neočakávajte vďačnosť

Marcus Aurelius kedysi napísal: ,,Dnes stretnem ľudí, ktorí príliš veľa hovoria, ktorí sú egoistickí, sebeckí a nevďační. Ale nebudem prekvapený, pretože si nedokážem bez takýchto ľudí svet ani predstaviť.‘‘ Ak niekomu niečo darujeme, či s niečím pomôžeme, často očakávame, že nám bude tento človek vďačný a zaviazaný, avšak nie vždy to tak je. Často je to práve naopak, ako napríklad v prípade istého amerického milionára, ktorý po smrti odkázal jeden milión dolárov pre rodinu, ale až cez 350 miliónov dolárov pre charitu. Jeho príbuzní mu vôbec neboli vďační. Nebuďte ako matka, ktorá je osamelá, pretože sa neustále sťažuje na to, ako jej nikto nie je vďačný za to, čo robí. Nevyžadujte si vďačnosť. Ak budete očakávať, že ľudia okolo vás vám budú za všetko vďační, veľmi ľahko zostanete sklamaní. Avšak pokiaľ sa naučíte dávať pre váš dobrý pocit vo vnútri a nebudete zakaždým očakávať vďačnosť, váš život bude oveľa šťastnejší.

 

Nesnažte sa vyrovnať vašim nepriateľom

Takmer všetci ľudia majú svojich nepriateľov. Najčastejší pocit voči nepriateľom je nenávisť. Pokiaľ však nenávidíte svojich nepriateľov, dávate im nad vami moc. Vaši nepriatelia majú moc nad mnohými oblasťami vášho života - nad tým, koľko energie máte, nad tým, ako v noci spíte, nad tým, či vám chutí alebo nechutí, vaším apetítom, šťastím, ale hlavne majú moc nad vaším zdravím. Vaša nenávisť voči nim neničí ich, nezávisle od toho, ako veľmi si to želáte, ale ničí v prvom rade vás. Pamätajte si, že vaši nepriatelia majú len toľko moci, koľko im dáte.

 

Nenávidieť je ako piť jed a dúfať, že tak zabijete vašich nepriateľov.

- Nelson Mandela


Predstavte si scenár, v ktorom zamestnanec v reštaurácii nemá rád svojho zamestnanca - kuchára pre rôzne dôvody. Až tak veľmi ho nenávidí, že ho jedného dňa začne naháňať so zbraňou v ruke, avšak tlak, ktorý cíti, jeho srdce nezvládne a zamestnanec na mieste zomrie. Možno to je veľmi prehnaný scenár, ale v bežnom živote sa nájde určite niekto, komu neželáte len to najlepšie. Môže to byť kolega či spolužiačka zo strednej či školy, ktorá bola kedysi vaša najlepšia kamarátka, sused, s ktorým ste sa nepohodli nad nejakou drobnosťou, avšak vaše drobné nezhody prerástli do nenávisti, či expriateľ, s ktorým ste sa nerozišli v dobrom. Neustále sa jeden na druhého sťažujete, premýšľate o ňom v zlom a želáte mu len to najhoršie. Snažíte sa robiť všetko pre to, aby ste druhej osobe znepríjemnili život tak veľmi, ako to len dokážete. Ak toto robíte, vašu energiu využívate len negatívne. Namiesto toho by ste energiu, ktorú máte, mohli využiť pozitívne a robiť niečo, čo vás baví a napĺňa. Ak sa zbavíte tejto negatívnej energie, ktorú v sebe voči niekomu nosíte, ste na dobrej ceste ku šťastnejšiemu životu.

 

Nespravodlivá kritika sú iba prestrojené komplimenty

Nikto nemá rád negatívnu kritiku. Admirál Robert Peary bol v roku 1909 prvý človek, ktorý dosiahol severný pól so záprahom snežných psov a takmer pri tom zomrel od zimy a hladu. Jeho kolegova mui tak závideli jeho úspech, že ho začali všade ohovárať, ako zbieral peniaze na jeho expedíciu, a potom ich rozhadzoval. Avšak skutočným dôvodom ich kritiky bolo to, že mu závideli úspech a kritizovanie bolo spôsobom, ako sa cítiť aspoň trochu dôležito. Kritiku zastavil až prezident. Nie každý deň dosiahnete severný pól, avšak negatívnu kritiku môžete počuť zakaždým, keď sa vám niečo podarí, a ľudia okolo vás vám jednoducho nedoprajú. Či sa už jedná o povýšenie v práci, váš osobný úspech v športe, alebo na akademickej pôde. Vždy sa nájde niekto, kto by si želal dosiahnuť to, čo ste dosiahli vy. Byť na vašom mieste. Ľudia kritizujú vždy zo závisti. Preto, lebo niekto dosiahol niečo, čo chceli dosiahnuť oni. Je to len spôsob, ako sa cítiť aspoň trošku lepšie a dôležito.

Zdieľať na facebooku