10 historických filmov, ktoré sú natočené historicky správne

Historických filmov bolo natočených veľmi veľa, avšak len niektoré z nich sú aj historicky presné.
Historických filmov bolo natočených veľmi veľa, avšak len niektoré z nich sú aj historicky presné. / Foto: YouTube (Film Stalingrad)

Napriek tomu že historických filmov bolo nakrútené ohromné množstvo, vo väčšine z nich je možné nájsť historické nepresnosti. Nepresnosti sa vo filmoch vyskytujú z viacerých dôvodov. Či už je to pre nedostatok historických informácií, alebo preto, že niektoré fakty bolo nevyhnutné zmeniť, nepresnosti môžu zmeniť celý film. Navyše sa veľmi často práve takéto filmy prezentujú ako historicky presné, aj keď také vôbec nie sú. V dnešnom článku nájdete filmy, ktoré sú historicky čo najpresnejšie.

 

STALINGRAD

Stalingrad z roku 1993 je nemecký vojnový film, ktorý znázorňuje legendárnu bitku o Stalingrad, jednu z najznámjších bitiek počas druhej svetovej vojny. Počas tohto útoku zahynulo viac ako dva milióny vojakov. Zobrazuje bitku z pohľadu Nemcov, konkrétne očami nemeckého dôstojníka Hansa von Witzlanda. Bitka je zobrazená autenticky a úprimne. Verne zobrazuje krutosti druhej svetovej vojny, aj keď je zameraná na malú skupinku nemeckých vojakov. Počas tohto filmu sa nadšenie nemeckých vojakov mení na rozčarovanie z Tretej Ríše a na túžbu dostať sa domov.

 

 

LINCOLN

Lincoln z roku 2012 je filmom od Stevena Spielberga. Znázorňuje obdobie posledných štyroch mesiacov jeho prezidentstva, odhaľuje jeho odvážne a riskantné rozhodnutia. Film sa odohráva v dobe vojny a vyostrovania otázky otroctva, kedy má Lincoln možnosť vojnu ukončiť, ale on sa namiesto toho rozhodne zrušiť otroctvo. Abraham Lincoln sa zvyčajne znázorňuje ako charakteristický rozprávač, avšak v tomto filme je vyobrazený len ako obyčajný muž. Je síce inteligentný a schopný, avšak pochádza z jednoduchého prostredia. Film verne znázorňuje dôsledky jeho politických rozhodnutí.

 

 

POSLEDNÝ CISÁR

Posledný cisár zobrazuje život posledného čínskeho cisára. Bol natočený v roku 1987 a od diváka vyžaduje ohromnú dávku trpezlivosti, avšak konečný zážitok stojí za to. Cisár sa dostal k moci ako trojročný. V jeho živote ho najviac ovplyvnil jeho škótsky učiteľ, ktorý ho naučil aké dôležité sú reformy. Za svojho života bol vyhnaný zo Zakázaného mesta, neskôr prišla druhá svetová vojna a komunizmus. V skutočnosti je dej filmu ešte stále diskutovaný, pretože ani historici nemajú jasno v tom, ako sa skutočne udalosti stali, čo je pravda, a čo lož. Zapríčinené je to najmä chýbajúcimi detailmi zo života cisára.

 

 

SCHINDLEROV ZOZNAM

Schindlerov zoznam je ďalší film z réžie Stevena Spielberga, ocenený siedmimi oskarmi. Najviac sa však podobá na horor. Film zobrazuje holokaust a Krakov v roku 1939. Oskar Schindler, obchodník a člen Nacistickej strany v sebe nájde človeka potom, čo uvidí čo sa deje v koncentračných táboroch,  a obetuje všetko svoje bohatstvo aby zachránil 1100 židovských životov. Mnohí ľudia, ktorí prežili holokaust tento film aj označili ako historicky presný.

 

 

APOLLO 13

Apollo 13 z roku 1995 bolo nominované na deviatich oscarov. Zobrazuje najúspešnejšiu neúspešnú akciu amerických astronautov z roku 1970. Na 3. deň letu sa utrhla nádrž s kyslíkom na rakete, pričom poškodila aj  druhú nádrž. Následkom tohto začal klesať tlak a let do vesmíru sa zmenil na boj o život. Aby prežili, astronauti musia obletieť Mesiac a vrátiť sa na zem. Aj napriek tomu, že v dobe, kedy sa táto udalosť odohrala už boli kamery, na ktorých je všetko zachytené, príbeh bol spracovaný aj ako film. Režisér využil všetko, čo mal k dispozícii, aby vytvoril film, ktorý je historicky čo najpresnejší.

 

 

ZKÁZA TITANICU

Zkáza Titaniku z roku 1958 je ešte čiernobiely film. Fanúšikovia filmov o Titanicu sa nevedia zhodnúť, ktorý film je lepší, či Zkáza Titaniku alebo Titanic z roku 1997. Titanic má výhodu v tom že je novší, mal omnoho väčší rozpočet, využíva technický pokrok a mal mnohé možnosti, ktoré tvorcovia Zkázy Titaniku k dispozícii nemali. Avšak Titanic sa sústreďuje hlavne na ľúbostný príbeh Jacka a Rose, zatiaľ čo Zkáza Titaniku rozpráva príbeh okolo druhého dôstojníka, Charlesa Herbeta Lightollera, a zobrazuje väčšie množstvo postáv na lodi. Zobrazuje problémy naprieč jednotlivými vrstvami na lodi. Zopár chýb, ktoré film má, je možné pripísať nedostatku informácií v danej dobe.

 

12 ROKOV OTROKOM

12 rokov otrokom je ďalší z filmov o otroctve. Zobrazuje osud Solomona Northupa v roku 1841. Z normálneho človeka, člen strednej vrstvy, sa počas noci stal otrok. Jediným jeho problémom bolo to, že bol černoch. Počas 12 rokov v živote otroka sa mu stalo asi všetko, čo sa otrokom stáva. Film bol natočený na základe skutočnej udalosti a osoby, Solomona Northupa, ktorý o svojom zážitku napísal aj knihu s rovnakým pomenovaním. Film zobrazuje množstvo detailov, ako napríklad spôsob kupovania otrokov na trhu, metódy trestania otrokov, rola náboženstva či vyobrazenie bežného dňa otroka.

 

 

BITKA PRI GETTYSBURGU

Bitva u Gettysburgu je americký film z roku 1993. Trvá 261 minút. Zobrazuje bitku pri Gettysburgu, jednu z rozhodujúcich bitiek americkej občianskej vojny. Je to historický epos, natočený na základe románu Anjeli zabijáci od Michaela Shaary. Film sa odohráva okolo hlavných postáv a minútu po minúte zobrazuje danú bitku. Prezentuje obidve zúčastnené strany. Napriek tomu, že výsledok je očividný, ani jedna zo zúčastnených strán bitky nie je vyobrazená ako morálne nadradená tej druhej. Okrem iného film pokrýva aj výhody a nevýhody miesta bitky, to vo filmoch nie je veľmi bežné. Všetko, čo sa dá o tejto bitke vedieť, sa nachádza v tomto filme.

 

 

PÁD TRETEJ RÍŠE

Pád Tretej Ríše je jedným z najznámejších filmov o druhej svetovej vojne. Vznikol na základe knihy, napísanej Hilterovou osobnou sekretárkou Traudl Jungovej. Film opisuje posledné dni a hodiny Hitlera, obkľúčenie Berlína Rusmi, alebo aj to, ako si Hilter odmietal pripustiť realitu a porážku do poslednej možnej chvíle. Film zobrazuje Adolfa Hitlera trochu netradične, ako ľudskú osobnosť s emóciami a pocitmi. Avšak, v skutočnosti mnoho detailov z týchto dní nie je známych, takže vytvoriť čo najvernejšiu možnú kópiu skutočnýchudalostí bola veľmi ťažká úloha.

 

 

CHOĎ A POZERAJ SA

Choď a pozeraj  sa je ruský film z roku 1985. Režisérom je Elem Klimov, ktorý sa inšpiroval ruskou propagandou zameranou na ruských vojakov. Pôvodne bol v Rusku film nepovolený politickou elitou, pretože znázorňoval vojnu a vojakov inak, než ju prezentovala vláda. Avšak nakoniec Klimov natočil film presne podľa jeho predstáv.  Film verne znázorňuje ruský pohľad na druhú svetovú vojnu.

 


Zdroj: www.csfd.cz
Čítajte viac o téme: Film
Zdieľať na facebooku