8 dôvodov, prečo ísť na Erasmus pobyt

Erasmus pobyt vám dá ďaleko viac ako len nové vedomosti.
Erasmus pobyt vám dá ďaleko viac ako len nové vedomosti. / Foto: Bigstock

Určite mnohí z vás poznajú program Erasmus. Je to program pre vysokoškolákov, vďaka ktorému sa môžu zúčastniť pobytu na zahraničnej vysokej škole v Európe po dobu jedného semestra až celého roka, vrátane Turecka a Kanárskych ostrovov. Po celú dobu pobytu študent dostáva grant, ktorý väčšinou pokryje tie najdôležitejšie náklady. Účasť na takomto pobyte má obrovské množstvo výhod a práve o tých si môžete prečítať niečo viac v nasledujúcich riadkoch.

 

1) Naučíte sa cudzie jazyky

Najväčšou výhodou Erasmus pobytov sú jednoznačne cudzie jazyky- či už je to angličtina, alebo nejaký iný jazyk. Väčšina univerzít ponúka študijné Erasmus programy v angličtine, ale študovať v domovskom jazyku danej krajiny je tiež možné. Či už je to nemčina, španielčina, francúzština, záleží od univerzity a samozrejme od krajiny, v ktorej chcete študovať. Pokiaľ sa rozhodnete pre študijný program v angličtine, univerzita zadarmo v rámci Erasmu ponúka jazykové hodiny, kde sa naučíte základy domovského jazyka- či už je to turečtina, španielčina alebo švédčina.

Samozrejme, mimo školy budete používať cudzí jazyk v bežnom živote- pri konverzácii s novými medzinárodnými kamarátmi, v obchode, u doktora. A nikde sa nedokážete naučiť cudzí jazyk lepšie, než pri každodennom používaní kedy by vám po slovensky asi nikto neporozumel.

 

2) Spoznáte nových ľudí

Na Erasme nebudete sami, ale s množstvom ľudí pochádzajúcimi zo všetkých kútov Európy s rovnakou chuťou socializovať sa. Takýto zážitok taktiež otvorí oči, stanete sa omnoho otvorenejší a tolerantnejší nielen voči iným kultúram a národnostiam, ale všeobecne voči všetkým okolo seba. Zrazu budete mať okolo seba veľkú novú rodinu a budeme mať s kým ísť na pivo, túlať sa po meste, pozerať filmy.  Taktiež, vo veľa mestách kam chodia Erasmus študenti existuje aj takzvaná Erasmus Student Network (ESN) ktorá zastrešuje medzinárodných študentov, vytvára im voľnočasový program a aktivity, organizuje rôzne výlety a podobne.  Na Erasme sa veľmi ľahko vytvárajú nové priateľstvá, ktoré sú aj na celý život.

 

3) Budete cestovať

Nová krajina a nové prostrediu sú výbornou príležitosťou na cestovanie. Nielenže už Erasmus sám o sebe je cestovateľským zážitkom, ale začne vás to lákať viac. Namiesto večerov strávených v bare pri pive radšej ušetríte peniaze a namiesto víkendu v posteli pôjdete niekam, kde ste ešte neboli-či už v rámci krajiny, alebo sa vyberiete aj na výlet do zahraničia.

Po skončení Erasmu ešte určite budete niekedy chcieť vidieť niekoho zo svojich nových kamarátov, čo vás motivuje k cestovaniu ešte viac. Veď kto by nevyužil možnosť domáceho sprievodcu, bývania zadarmo a stretnutia so starým kamarátom v jednom?

 

4) Osamostatníte sa

Mnoho študentov vysokých škôl stále žije s rodičmi. Ak aj nie, tak drvivá väčšina chodí domov na víkendy vyprať, najesť sa a nabaliť si jedlo od mamy na týždeň dopredu. Toto sa na Erasme nestane. Zrazu zistíš, že ak si neuvaríš sám, nikto iný to neurobí. To isté platí o praní, nakupovaní, platení účtov za mobil. Na niekoľko mesiacov si na všetko sám, čo je na jednej strane skvelá sloboda, ale na tej druhej zodpovednosť. A práve v takýto situáciách sa človek osamostatní, prestane sa spoliehať na ostatných okolo seba a začne sa spoliehať sám na seba. Okrem toho, že je to skvelá príprava na život po škole, človek zistí čo to obnáša byť dospelý dospeje, otvoria sa mu oči a začne si omnoho viac vážiť maličkosti.

 

5) Zistíte, kto ste

Na Erasmus chodia študenti väčšinou sami. Práve nový začiatok v cudzej krajine človeku pomôže zistiť kto vlastne je, zistiť svoje silné a slabé stránky, objasniť si svoje priority. Často má študent príležitosť vyskúšať nové veci, ktoré nikdy predtým neskúsil.

 

6) Získate nový pohľad na štúdium

Každá krajina ma iný systém vyučovania. To platí ešte viac o vysokých školách, kedy má každá škola úplne iný prístup k žiakovi. V niektorých školách budete mať každú hodinu robiť prezentácie, niekde zistíte že nemáte žiadne koncové skúšky alebo testy. Erasmus je skvelá príležitosť zistiť, ako vyzerá štúdium aj na iných školách alebo úplne v iných krajinách. Máte možnosť porovnávať. Tým, že každá škola má trošku iné predmety, možno konečne zistíte čo vás v rámci vášho oboru zaujíma. Alebo naopak, čo z duše neznášate. V každom prípade, takáto skúsenosť vás dokáže len lepšie usmerniť čo v živote chcete alebo nechcete.

 

7) Ľahšie sa zamestnáte

Akákoľvek zahraničná skúsenosť vyzerá výborne v životopise a pri hlásení sa do zamestnania. Okrem používania angličtiny a poprípade aj iného cudzieho jazyka je človek otvorenejší pri komunikácii, priateľskejší a má charakterové kvality, ktoré mnohokrát človek bez zahraničného pobytu nemá. Podľa štúdie skúmajúcej vplyv tohto programu na zamestnateľnosť mladých ľudí majú absolventi Erasmus o polovicu nižšiu pravdepodobnosť dlhodobého nezamestnania sa ako študenti, ktorí tento program neabsolvovali. Z štúdie taktiež vyplynulo že 92% zamestnávateľov hľadá u svojich zamestnancov črty, ktoré sa počas tohto programu rozvíjajú, ako napríklad tolerancia, schopnosť riešiť problémy a poznanie svojich silných a slabých stránok.

 

8) Možno spoznáte životného partnera

Ak sme vás ešte stále nepresvedčili, máme pre vás posledný dôvod. Podľa tej istej štúdie 27% absolventov Erasmus programu stretlo svojho životného partnera na pobyte v zahraničí a podľa odhadov Európskej komisie sa od roku 1987 narodilo viac ako milión bábätiek Erasmus párom. Šanca stretnúť svoju životnú lásku je teda 1:4. A to je už niečo, čo za zváženie stojí.

Čítajte viac o téme: Erasmus
Zdieľať na facebooku