Nikdy by ste nemali chcieť byť rodičmi zo sebeckých dôvodov

Dieťa nefungujúci vzťah nikdy reálne nezachráni. Práve naopak, každý pár vďaka nemu podstúpi poriadnu skúšku.
Dieťa nefungujúci vzťah nikdy reálne nezachráni. Práve naopak, každý pár vďaka nemu podstúpi poriadnu skúšku. / Foto: Unsplash

Mať dieťa v dvadsiatke? Porodiť po tridsiatke? Rodiť ešte vôbec v štyridsiatke? Možno by však otázka, kedy mať dieťa, mala byť položená úplne inak. V našej spoločnosti je nespočetne veľa párov, ktoré si myslia, že ich vzťah zachráni práve spoločné dieťa. Neúspešne. Prečo je to tak?

 

Dôvody, pre ktoré sa rozhodneme mať dieťa sú nekonečné, intímne, hlboké a každého súkromná záležitosť. Dieťa upevní hĺbku fungujúceho vzťahu a posilní súdržnosť partnerov, ktorí sa milujú. Napriek tomu, sú určité situácie, ktoré rozhodne nepatria k dobrým dôvodom mať dieťa.

 

1 | Dieťa oživí vyhorený vzťah

Ak vzťah vyhorel v dôsledku nedostatočného záujmu zo strany partnerov, narodenie dieťaťa situáciu nezmení. Ak sú si partneri vzdialení, nedostatočne komunikujú, nenapĺňa ich spoločne strávený čas, nebudú si blízki ani po príchode dieťaťa. Práve naopak. Starostlivosť o dieťa ich zamestná natoľko, že ostane ešte menej času na rozvíjanie samotného vzťahu. Ak si myslíme, že dieťa pri nás partnera udrží, môžeme si byť istý, že to takto nefunguje. Keďže popri starostlivosti o dieťa máme na seba aj na partnera ešte menej času ako doteraz, nebudeme schopní každý deň dokonalo vyzerať a napĺňať partnerove požiadavky.

 

2 | Dieťa zachráni vzťah pred rozpadnutím

Ak sa s partnerom viackrát schádzame a rozchádzame, ak nemáme už nič spoločné a sme spolu len zo zvyku, príchod dieťaťa situáciu pravdepodobne ešte zhorší. Každodenná náročná a intenzívna starostlivosť o dieťa vyžaduje podporu partnera, zhodné názory na výchovu dieťaťa a pomoc v domácnosti. Ak partner už predtým z domácnosti odchádzal, nezúčastňoval sa na jej chode, bol neverný, klamal alebo inak narúšal fungovanie vzťahu, po príchode dieťaťa zvykne z domácnosti a pred povinnosťami unikať ešte viac.

 

3 | Dieťa zmení partnera podľa mojich predstáv

Ak dúfame, že náš partner sa po príchode dieťaťa do rodiny zmení, mali by sme si uvedomiť, že zmena u človeka môže nastať jedine z jeho vlastnej vôle. Ak je napríklad partner alkoholik, hazardný hráč, nezodpovedne narába s financiami, mali by sme sa mať na pozore. Dieťa je pre takého človeka príliš veľká záťaž a vtedy sa môže jeho nezdravé správanie ešte viac vyhrotiť.

 

Dieťa sa môže cítiť zodpovedné za rozpad vzťahu rodičov

Dôvody, mať dieťa, bývajú častokrát sebecké. Jedným z najčastejších je udržať pri sebe partnera, ktorý chce odísť. Vedie nás k tomu strach zo samoty a opustenia. Ako však môžeme od malého bezbranného uzlíčka očakávať, že bude mať magické schopnosti vyriešiť vzťahové problémy rodičov, keď dospelí ľudia toho nie sú sami schopní?

 

Deti majú neuveriteľnú schopnosť nám rozumieť a vycítiť i nevypovedané. Ak sme mali dieťa s partnerom, ktorého sme si tehotenstvom chceli pri sebe udržať a nepodarilo sa to, mnohokrát podvedome alebo aj vedome obviňujeme dieťa z rozpadu vzťahu. Dieťa môže mať pocity menejcennosti, zlyhania, neschopnosti, môže sa cítiť nemilované a nedostatočné. Pocity neúspechu môžu vyústiť do problémov dieťaťa v medziľudských vzťahoch.

 

V prípade, že máme dieťa z podobného vzťahu, mali by sme ho uistiť, že ono za rozpad rodiny nenesie žiadnu zodpovednosť ani vinu. Je potrebné, adekvátnym spôsobom, vysvetliť dieťaťu dôvody krachu vzťahu a uistiť ho o našej láske voči nemu.

 

Priorita je fungujúci partnerský vzťah

Rozhodnutie stať sa rodičom by sme mali uskutočniť vtedy, keď sme vo vzťahu šťastní, napĺňa nás a nepotrebujeme v ňom niečo, čo by nás spolu udržalo, alebo hlbšie spojilo. Vo fungujúcom vzťahu si prajeme rozvíjať lásku a robiť šťastným nielen naše dieťa, ale aj nášho partnera. Našou prioritou by sa mal stať šťastný a vyrovnaný vzťah, a dieťa nádhernou čeršničkou na torte, dávajúcou zmysel všetkému.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku